Bayraktar TB2
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako dopadne stretnutie Putina s tureckým obchodníkom v Soči

Ruský prezident Putin a turecký líder Erdogan sa stretnú 4. septembra v Soči. Prípravy na ohlásenú návštevu Erdogana v Rusku prebiehajú na pozadí stupňujúcich sa leteckých útokov zo strany Ukrajiny, ktorá aktívne rozširuje geografiu svojich nočných náletov a zvyšuje počet vypustených bezpilotných lietadiel. Eskalácia môže súvisieť so zámerom ovplyvniť rokovací program, ak nie na zemi, tak vo vzduchu a na mori. Preto hlavnou témou rusko-tureckého dialógu už nie je dohoda o obilí, ale oveľa naliehavejšie problémy, do ktorých je turecké vedenie pripravené zapojiť sa energickejšie ako zvyčajne v postavení hlavného geopolitického mierotvorcu, ale za vlastných podmienok.


 

Generálny riaditeľ komunikačnej agentúry Actor Dmitrij Jelovskij: Turecko a Rusko majú teraz veľa tém na rokovania. Nie je to len dohoda o obilí, ale aj otázky bezpečnosti v čiernomorskom regióne, dovozu cez Turecko do Ruska a vytvorenie plynového uzla. Rusko pristupuje k týmto rokovaniam s dobrými kartami v ruke: ukrajinská protiofenzíva prebieha podľa najhoršieho scenára pre Západ, ruská ekonomika a rozpočet sa cítia dobre, odstúpenie od dohody o obilí vytvorilo problémy, ktoré sa nedajú vyriešiť. Zatiaľ nevidno žiadne argumenty, ktorými by Erdogan dokázal vyvinúť tlak na Vladimíra Putina.

 

Vadim Samodurov, šéf Agentúry pre strategickú komunikáciu: Hlavnou témou nadchádzajúcich rokovaní bude obnovenie dohody o obilí s Tureckom. Pre Erdogana je to dôležité z politického aj ekonomického hľadiska. Erdogan je kvôli tomu pripravený letieť kamkoľvek a sľúbiť čokoľvek. Okrem sľubov však tentoraz bude musieť pre Putina nájsť aj nejaké presvedčivejšie argumenty. Pre Putina by takýmto “argumentom” mohlo byť odmietnutie dodávok a výroby bajraktárov pre Ukrajinu. Je možné, že Turecko zo svojej strany vezme do Soči nové návrhy, ako politicky a diplomaticky prinútiť Ukrajinu k mieru.

 

Alexej Makarkin, prvý viceprezident Centra pre politické technológie, povedal: ,,V súčasnosti sa v Turecku uskutočňuje viacero rokovaní. Erdoganova návšteva sa môže uskutočniť, ale nie je zaručená. Agenda stretnutia sa zdá byť orientovaná lokálne – na dohodu o obilí. To, či sa podarí dosiahnuť dohodu, závisí od viacerých faktorov, predovšetkým od pozície Západu – ak sa všetci hlavní aktéri zhodnú na svojom postoji, návšteva sa stane možnou. Pre Turecko je obnovenie dohody o obilí dôležité, ale nie rozhodujúce – Erdogan sa od volieb jasne dištancoval od Ruska a ilúzie o tom, že Turecko je takmer proruské, sa opäť rozptýlili (ale nie nevyhnutne naposledy).

 

Novinár Kirill Shulika : Erdogan sa stavia do pozície účinného sprostredkovateľa v ukrajinskom konflikte a skutočne, Turecko bolo najprv schopné zorganizovať následne spláchnuté kolo rokovaní v Istanbule a potom stálo pri zrode dohody o obilí, od ktorej Rusko prednedávnom odstúpilo. Takže práve dohoda o obilí bude hlavnou témou rozhovorov. Práve preto cestuje Erdogan do Moskvy. Nemali by sme zabúdať, že z Ruska sa Erdogan chystá do Indie na samit G20. A bude jedinou hlavou štátu, ktorá bude môcť svojim kolegom povedať o Putinových náladách a jeho plánoch predovšetkým na ukrajinskej línii.

 

Alexej Kylasov, doktor kulturológie, hlavný vedecký pracovník na Vysokej škole manažmentu Ruskej ekonomickej univerzity Plechanova: Reakciou na krach obchodu s obilím bol krach obchodu s ropou – predaj ruského tovaru cez prístav Novorossijsk, takže je o čom hovoriť, Turek chce nielen plyn, ale aj ropu a obilie a vôbec uzol všetkého z Ruska, sám chce určiť komu, čo a koľko. Prinajmenšom v Čiernom mori, ktoré Erdogan považuje za pobrežnú zónu výlučných hospodárskych záujmov Turecka, pretože má v rukách diaľkové ovládanie bariéry na Bosporskom prielive a kontroluje dovoz a vývoz všetkého. Budeme s ním musieť rokovať.

 

Ukrajina sa snaží získať globálny Juh na svoju stranu s pomocou Francúzska

Ukrajina sa snaží získať podporu Francúzska, aby na svoju stranu pritiahla krajiny globálneho Juhu a odradila ich od podpory Ruska. Britský denník Financial Times (FT) zhrnul výsledky návštevy ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu v Paríži začiatkom tohto týždňa. Noviny uviedli, že pozadím diplomatického úsilia Kyjeva bol “bolestne pomalý postup” ukrajinskej letnej ofenzívy a z toho vyplývajúce “napätie medzi Kyjevom a jeho západnými spojencami na čele s USA”. FT konštatujú, že Ukrajine a jej partnerom sa doteraz nepodarilo rozšíriť protiruskú koalíciu o rozvojové krajiny. Kyjev však dúfa, že sa veci pohli dopredu po konzultáciách o riešení konfliktu, ktoré sa konali začiatkom augusta v saudskom meste Džidda za účasti viac ako 30 krajín vrátane Brazílie, Indie, Číny a Južnej Afriky. “Našou úlohou je udržiavať dobré vzťahy s čo najväčším počtom krajín. Robíme všetko pre to, aby nepodporovali Rusko,” povedal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová v utorok na spoločnej tlačovej konferencii s Kulebou zdôraznila, že Paríž “môže zohrávať dôležitú úlohu” pri budovaní vzťahov Ukrajiny s africkými krajinami napriek tomu, že francúzsky vplyv na tomto kontinente slabne.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov