.
Aktuality, Bezpečnosť,

V ukrajinsko-izraelských vzťahoch sa objavilo nové napätie

Izrael, 22. august 2023 (AM) – Predmet sporu je starý a overený časom – očakávaný príchod 30 000 chasidských pútnikov do Umanu, aby navštívili hrob cadika Nachmana počas tohtoročných osláv Roš ha-šana. Rozdiel je v tom, že dnes sa oficiálny Kyjev na pozadí ochladenia vzťahov so židovským štátom, ktorý sa neponáhľa zvýšiť svoju podporu Ukrajine počas vojny s Ruskom, rozhodol prejaviť neslýchanú čestnosť a chrániť práva Ukrajincov diskriminovaných v Izraeli.


 

“Ukrajinská vláda v jednoznačnom odkaze Izraelu: Ak sa deportácie Ukrajincov z Izraela nezastavia, vstup Izraelčanov do Umanu bude zakázaný. Ukrajina vypovie dohodu o zrušení víz s Izraelom,” – uvádza sa v správe ukrajinského veľvyslanectva v Izraeli na Facebooku. Ako poznamenali, odkaz bol tlmočený v nedávnom príhovore Volodymyra Zelenského k národu a v slovách ukrajinského veľvyslanca v Izraeli Jevhena Kornijčuka, ktorý vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby prehodnotil vstupnú politiku voči Ukrajincom a zasiahol do tejto otázky.

 

“Ukrajinská vláda nebude tolerovať ponižovanie svojich občanov pri vstupe do Izraela. Ukončíme naše bilaterálne dohody o zrušení víz, ako sa uvádza v článku 7 medzivládnej dohody. Túto možnosť má naša vláda na stole,” povedal veľvyslanec Jevhen Kornijčuk.

 

Za “neuveriteľnú” označil skutočnosť, že “budeme musieť urobiť všetko pre to, aby sme v Umani prijali desaťtisíce Izraelčanov s vysokými bezpečnostnými rizikami a s obrovským logistickým úsilím”, a na druhej strane – “izraelská vláda umožňuje takéto zaobchádzanie s našimi občanmi, ktorí prichádzajú do Izraela v rámci dohody medzi oboma krajinami”. “Ak Izrael chce, aby jeho občania mohli prichádzať na Ukrajinu ako turisti, najmä do Umanu, myslím si, že premiér Netanjahu by mal osobne zasiahnuť a nájsť riešenie súčasného stavu,” zdôraznil ukrajinský veľvyslanec.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov