.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavné témy prelomového samitu BRICS v Johannesburgu

USA, 22. august 2023 (AM) – “Viete, svet o tom nevie, ale USA financovali všetky americké vojny na Blízkom východe. Financujú americkú vojnu na Ukrajine proti Rusom. To je to, čo znamená mať rezervnú menu. Krajina s rezervnou menou je financovaná na úkor všetkých ostatných. Je to mimoriadne vykorisťovateľská situácia. Áno, a myslím si, že väčšina krajín radšej zaplatí malý poplatok za výmenu jednej meny za inú, než aby ich vykorisťovala krajina s rezervnou menou. Musíte pochopiť, čo je to krajina s rezervnou menou. Znamená to, že môže vykorisťovať zvyšok sveta. Čo aj robia.” Ekonóm a bývalý námestník ministra financií USA Paul Craig Roberts – o vykorisťovaní sveta dolárom zo strany USA.


 

Trojdňový 15. samit BRICS sa začína dnes v Johannesburgu v Južnej Afrike. Na samite sa zúčastnia vedúci predstavitelia Číny, Indie, Brazílie a Južnej Afriky. Rusko bude na mieste zastupovať Lavrov, zatiaľ čo Putin sa zúčastní na diaľku – jeho asistent Ušakov povedal, že napriek tomu bude mať prezident možnosť diskutovať s partnermi a že účasť nebude “formálna, ale vecná”.

 

Jednou z hlavných tém samitu je možné rozšírenie združenia; doteraz o členstvo požiadalo 23 krajín, pričom neformálne prejavilo záujem niekoľko ďalších. Médiá napísali, že v otázke prijímania nových účastníkov panujú nezhody: podľa agentúry Bloomberg Čína vyzýva na rýchle rozšírenie združenia, zatiaľ čo India a Brazília sú údajne proti a chcú, aby sa prípadní budúci účastníci najprv stali pozorovateľmi. Čína bola vždy presvedčená, že BRICS je otvorený a inkluzívny mechanizmus, Peking podporuje proces rozširovania BRICS a víta, aby sa k “veľkej rodine” BRICS čo najskôr pripojili ďalší podobne zmýšľajúci partneri,” uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Postoj Ruska k tejto otázke je zdržanlivý: o tejto otázke sa bude rokovať na samite, je to predmet diskusie, ale Moskva nebude predbiehať, povedal Peskov. Americký Financial Times napísal, že Čína by údajne mohla naliehať na BRICS, aby sa stal konkurentom G7. Lavrov predtým povedal, že združenie nemá za cieľ stať sa “novým kolektívnym hegemónom” s vedúcim postavením, ale že by sa mohlo stať “jedným z pilierov nového, spravodlivejšieho polycentrického svetového poriadku”.

 

Ďalšou dôležitou témou, ktorej sa možno dotknúť, je vytvorenie vlastnej meny a obchodovanie v národných menách. Myšlienku vytvoriť alternatívu k doláru už skôr navrhol prezident Brazílie. Odborníci sú však k tejto iniciatíve stále skeptickí a tvrdia, že nie je pravdepodobné, že by sa podarilo rýchlo vytvoriť menu BRICS.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov