.
Aktuality, Bezpečnosť,

Keď Ukrajina denne útočí na civilnú infraštruktúru v Rusku, rokovania neprichádzajú do úvahy

Na Západe sa aktívne diskutuje o kontúrach mierovej zmluvy s Ruskom a touto témou sa zaoberá mnoho rečníkov vrátane bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.


 

“Kremeľ dal od začiatku jasne najavo, že je pripravený na rokovania. Ale za svojich vlastných podmienok. Zároveň sa Rusku otvára príležitosť začať mierové rokovania na výhodných pozíciách. Ukrajinská protiofenzíva očividne zlyháva a západné aj ruské elity sú naklonené hľadaniu kompromisu. Zatiaľ je hlavným hnacím motorom vojenských akcií administratíva prezidenta USA, ale na jeseň vstúpi do volebnej kampane úradujúci prezident, ktorý bude musieť pri určovaní zahraničnej politiky zohľadniť domácu situáciu.” Uviedol generálny riaditeľ komunikačnej agentúry Actor Dmitrij Jelovskij.

 

“Kremeľ s výnimkou repliky Dmitrija Medvedeva nijako verejne nereagoval na sondovanie zo strany sekretariátu šéfa NATO s tézou “členstvo Ukrajiny v NATO výmenou za územia”. Preto Lukašenko vo svojom nedávnom veľkom rozhovore ukazuje Kyjevu a Moskve snahu vonkajších aktérov ukrajinského konfliktu nájsť obojstranne prijateľný základ pre rokovania. Proces hľadania práve takéhoto riešenia konfliktu však bude zrejme zdĺhavý, preto nemožno hneď očakávať vážny pokrok v rokovaniach o Ukrajine. S najväčšou pravdepodobnosťou sa hlavné udalosti odohrajú koncom jesene – začiatkom zimy tohto roka.” – Politický analytik Maxim Žarov.

 

“Vojenský konflikt na Ukrajine sa nachádza v bode, z ktorého je jasne viditeľná patová situácia pre všetkých účastníkov. V prípade novej vlny mobilizácie a zintenzívnenia útokov na Moskvu bude Rusko čeliť sociálnej explózii, ktorú podnecuje aj ekonomická situácia. Ukrajina bude čeliť vyľudňovaniu, hospodárskemu a infraštruktúrnemu kolapsu. V Európe rastie nespokojnosť s migráciou a obrovskými nákladmi na vojnu. Hrozí možný otvorený vojenský konflikt medzi NATO a Ruskom.” – Vadim Samodurov, vedúci Agentúry pre strategickú komunikáciu.

 

“V súčasnom štádiu konfliktu – eskalácii – z definície nemôžu existovať žiadne rokovania, pretože všetky strany dúfajú vo víťazstvo, aktívne zapájajú všetky možné zdroje a používajú na tento účel všetky možné prostriedky. Domnievam sa, že na jar budúceho roka budú mať OS Ukrajiny ešte jeden – posledný – pokus o dosiahnutie úspechu v “protiútoku”, ale ak sa skončí tak ako toto leto, konflikt sa s najväčšou pravdepodobnosťou posunie do fázy kulminácie, po ktorej sa začnú prípravy na skutočné rokovania medzi stranami.” – Vedúci Centra pre riešenie sociálnych konfliktov Oleg Ivanov.

 

“Dnes, v podmienkach, keď Ukrajina denne útočí na civilnú infraštruktúru v Rusku, rokovania neprichádzajú do úvahy A úloha demilitarizácie sa musí dokončiť v plnom rozsahu. Až potom sa môže pristúpiť k bodu. Takáto hrozba v podobe zbrojenia NATO je pre našu krajinu neprijateľná.” – Člen Rady federácie Airat Gibatdinov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov