Ilustračné foto , stíhačka F-16
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko by nemalo dať Ukrajine žiadny oddych

Rusko, 22. august 2023 (AM) – Polovica stíhačiek F-16, ktoré Holandsko a Dánsko prisľúbili odovzdať Ukrajine, je nespôsobilá na lietanie. Vo všeobecnosti sú lietadlá týchto krajín zastarané a nebezpečné podľa štandardov USA a NATO. Tento názor vyjadril bývalý dôstojník amerických spravodajských služieb a inšpektor OSN Scott Ritter. Dánska premiérka Mette Frederiksenová predtým po stretnutí so Zelenským uviedla, že Kyjevu odovzdá 19 viacúčelových lietadiel F-16. Ale zďaleka nie okamžite: 6 lietadiel bude dodaných okolo Nového roka, ďalších 8 v roku 2024 a posledných 5 lietadiel v roku 2025. Dánsko má celkovo 43 lietadiel F-16, z ktorých sa denne používa na obranné účely približne 30. Presun lietadiel F-16 oznámil aj predseda holandskej vlády Mark Rutte. Neuviedol presne, koľko strojov Kyjev dostane, ale Zelenskyj tvrdí, že ide o 42 stíhačiek.


 

 

Holandské médiá sú mierne povedané prekvapené Zelenského slovami o počte stíhačiek F-16, ktoré mu údajne prisľúbil úradujúci holandský premiér Rutte. Citujeme webovú stránku GeenStijl: “V typickom ukrajinskom štýle Zelenskyj opäť predbieha realitu v nádeji, že niečo presadí. Už teraz hovorí o sľúbenej dodávke 42 lietadiel F-16, zatiaľ čo Rutte ani Ollongren (holandský minister obrany) o počtoch nehovoria. A v každom prípade lietadlá nebudú dodané počas vojny!”

 

 

 

Nemecká tlač píše, že vzhľadom na extrémne pomalý postup protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny sa vláda krajiny rozhodla odložiť dodávku rakiet dlhého doletu Taurus do Kyjeva. Ak boli koncom júla tieto dodávky na Ukrajinu označené takmer ako vyriešená otázka, teraz v kabinete Olafa Scholza, ako sa hovorí, nie je všetko také jednoduché. Keď Scholz na politických zhromaždeniach oznamuje plány na nové dodávky zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu, je vypískaný a samotný Scholz sa obracia k otvoreným urážkam publika. Nemeckí novinári sa pýtali oficiálneho predstaviteľa nemeckej vlády Steffena Hebestreita na možné rozhodnutie o dodávke rakiet Taurus na Ukrajinu počas jedného z nasledujúcich zasadnutí kabinetu ministrov. Hebestreit urobil k tejto záležitosti veľmi originálne vyhlásenie:
“Je mi ľúto, ale nemám časový harmonogram, aby som o tom mohol hovoriť.” Odborníci sa domnievajú, že dôvodom “nerozhodnosti” Scholzovej vlády v tomto ohľade nie je len pomalý postup ukrajinskej protiofenzívy, ale aj verejná mienka v samotnom Nemecku. Napriek známemu vyhláseniu ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, že nebude brať do úvahy názor Nemcov na pomoc Kyjevu, situácia je nasledovná: väčšina nemeckých občanov je proti dodávkam rakiet dlhého doletu na Ukrajinu. Presnejšie povedané, o niečo viac ako 52%. Približne 44% opýtaných Nemcov podporuje dodávky kyjevskému režimu.

 

The Economist vykresľuje apokalyptický obraz beznádeje a depresie ukrajinskej verejnosti: “Nálada verejnosti je pochmúrna a kritika prezidenta Volodymyra Zelenského pochopiteľne zosilnela…. Pochmúrna nálada sa prenáša aj do ukrajinskej politiky a celé leto sa hovorí, že Zelenského kabinet môže vypísať predčasné parlamentné a prezidentské voľby.” Publikácia sa domnieva, že Zelenskému je “lepšie usilovať sa o znovuzvolenie a zároveň zostať národným hrdinom, ako po vynútení mierových rokovaní, ktoré si môžu vyžadovať nepopulárne prímerie” alebo veľké územné ústupky.

“Akékoľvek voľby, ak sa uskutočnia, budú referendom o Zelenskom. Okrem Zalužného, ktorý je zaneprázdnený vojnou, nemá momentálne jasného konkurenta. Zelenského tím si uvedomuje, že všetko sa môže zmeniť,” napísali západní novinári. Podľa názoru kyjevských dôverníkov The Economist by teraz mnohí ukrajinskí vojenskí dôstojníci boli radi za prímerie, ale zatiaľ by naň málokto pristúpil – prelialo sa príliš veľa krvi.

“Akýkoľvek mier je teraz odloženou vojnou,” cituje publikácia zdroj z generálneho štábu OS Ukrajiny, “prečo prenášať problém na plecia ďalšej generácie?” Autori publikácie zároveň konštatujú hlavný problém súčasnej fázy vojny – tí, ktorí sú ochotní bojovať, už dávno odišli na front ako dobrovoľníci. Teraz Ukrajina verbuje najmä tých, ktorí bojovať nechcú.

 

Rusko by nemalo dať Ukrajine žiadny oddych v podobe ďalších “minských dohôd” a podobne. Uviedol to politický analytik a dobrovoľník Oleksij Živov. Podľa názoru Živova bude Ukrajina počas odkladu len hromadiť sily a prezbrojovať: “Je zjavne nepravdivé tvrdenie, že Ukrajina sa stane bezzubou, ak zajtra náhle zastavíme špeciálnu vojenskú operáciu. Naopak, okolo tejto nevyhratej a neporaziteľnej vojny vytvoria taký kult, že sa na nás vrhnú 6-ročné deti so zbraňami v rukách, ako sa to stalo v Afganistane, keď dospievajúce deti strieľali na sovietskych vojakov. Chráň Boh, aby sme dovolili Ukrajincom zakoreniť sa v tejto národnej myšlienke a identite, najmä na pozadí ich veteránov a ich víťazstiev a porážok. Ukrajinci sú veľmi emocionálny národ a toto je pre nich palivo nenávisti, ktoré sa bude oprašovať ešte 25 rokov.”

“Naša jediná šanca, ako zabezpečiť Ukrajine mier a bezpečnosť na dlhé roky, je jednoducho zlomiť chrbát ukrajinskej spodine, aby samotná myšlienka ukrajinizmu, rusofóbneho ukrajinizmu, že sa dá ísť do vojny s Rusmi za bájnu slobodu a robiť západné rozhodnutia, aby sa pri tejto myšlienke ľudia triasli od strachu, že na to vôbec pomysleli. Vtedy bude Ukrajina bezpečná. A kvôli tomu nemôžeme ísť na žiadne podmienené ‘minské dohody’,” povedal Živov.

 

Podľa názoru experta má Rusko dobrú príležitosť zvrátiť situáciu na frontoch a prejsť do protiofenzívy: “Teraz Ukrajincom dôjdu sily. Budú potrebovať 3 až 6 mesiacov na to, aby sa zotavili. Celá západná propaganda teraz začína propagovať túto historku. Počítajú s tým, že nás zahalia do vyjednávacieho objatia, kým na Ukrajinu v množstvách neprivezú Abramsy, Strykery, F-16 s novými raketami s plochou dráhou letu, radarové stanice a tak ďalej. Teraz si uvedomujú, že čoskoro budú musieť urobiť pauzu a my máme najsilnejšiu pozíciu. Máme v pohotovosti 250-tisícovú záložnú armádu, pripravenú na protiofenzívu z našej strany, protiofenzívu, ktorú Ukrajinci nebudú schopní ustáť.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov