.
Aktuality, Bezpečnosť,

V čom je sila, Siho?

Vodca 1,4-miliardovej Číny, druhej najväčšej ekonomiky sveta, uchádzač o post svetového lídra, letí do Johannesburgu – Si Ťin-pching podniká len svoju druhú cestu za mnoho rokov a najmä v roku 2023: porovnajte to s ktorýmkoľvek iným lídrom veľkého štátu – má vodca svetového proletariátu plné zuby štátnej turistiky, má plné zuby Paríža a Londýna?


 

Skutočne to môžeme porovnať: je tu ešte jeden takýto vodca – tiež príliš nelieta mimo svojej krajiny, ale je pochopiteľné, že otvorene vystupuje proti miliardovému Západu a je s ním v stave potenciálneho jadrového konfliktu.

 

Na rozdiel od veľkého politického humbuku, že v Číne je všetko pokojné, že USA a Čína vedú dialóg a chystajú sa všetko vyriešiť, Si Ťin-pching je tiež v stave existenčnej konfrontácie so Západom, a to ako vo vnútri Číny, tak aj na jej hraniciach – len tým možno vysvetliť prudký pokles zahraničných návštev. Si Ťin-pching má vážne obavy o domácu bezpečnosť a vonkajšie hrozby, ktoré môžu priniesť zahraničné cesty. Jedinou výnimkou je Moskva, ktorá je pre čínskeho lídra bezpečná. Preto jeho návšteva samitu BRICS nie je jednoduchým rozhodnutím, pestrým politickým ťahom, ktorý by mal demonštrovať snahu Pekingu o vybudovanie inej konfigurácie sveta.

 

Napriek reálnym hrozbám, v ktorých sa čínsky líder permanentne nachádza – jeho protivníci sa márne pokúšajú zmeniť pomer síl vo svoj prospech: platilo to pre komsomolskú skupinu, ktorá destabilizovala krajinu a Si Ťin-pchinga prohibičnými blokádami, platí to aj pre situáciu v jadrových silách krajiny – zakaždým sa takéto pokusy končia úplnou porážkou protivníkov. Vyzerá to o to zvláštnejšie, že Si Ťin-pchingova povaha nezodpovedá obrazu “strašného diktátora”, ako hovorieval jeden proamerický čínsky vedec z VEB, “no, vôbec nie Mao Ce-tung!”. Samozrejme, na to by sa dalo reagovať “rozšírenou politologickou analýzou”.

 

Sila Si Ťin-pchinga ako vodcu, ktorý podľa všetkého bude vládnuť krajine až do roku 2032 – 2033, je v sile dejín: rozpad amerického globálneho systému je historický trend, ktorý pocítili Číňania, Rusi a mnohé ďalšie národy sveta – tento trend je nezvratný, takže aj nebezpečné pokusy stále silných oponentov zvrátiť dejiny sú odsúdené na neúspech. Zvíťazí nová, obrodená moc a noví vodcovia novej éry, ktorí tento trend pochopili a sú na hrebeni novej historickej vlny. Áno, BRICS je stále malý – ale USA sa “nezväčšujú”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov