Ukrajinskí vojaci z 82. brigády boli zajatí v oblasti Rabotino
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské jednotky hrajú vabank a vrhajú posledné brigády pôvodne pripravené na protiofenzívu

Ukrajinské jednotky v skutočnosti idú all-in v Záporožskom smere, vrhajú strategické rezervné jednotky do boja – to sú tri (podľa iných zdrojov – štyri) posledné brigády tých, ktoré sa pripravovali na protiofenzívu. Pôvodným cieľom ukrajinského vojenského velenia bolo poslať tieto brigády do “medzier v ruskej obrane”. Avšak 2,5 mesiaca po začiatku protiofenzívy museli byť ciele “upravené”.


 

Hlavným cieľom stanoveným velením ozbrojených síl Ukrajiny pre tieto jednotky je teda teraz prevziať kontrolu nad osadou Rabotino, ktorá je na ceste Orechov (kontrolovaná Ukrajinou) – Tokmak (kontrolovaná Ruskom) a pokúsiť sa postupovať blízko Tokmaku. Večer 20. augusta (nedeľa) Kyjev sústredil svoje útočné operácie nielen na samotné Rabotino, ale aj na západné krídlo a uskutočnil útoky v smere na dediny Nesteryanka a Kopani silami 82. brigády ozbrojených síl Ukrajiny. Nesteryanka sa nachádza na diaľnici medzi mestami Orechov a Vasiljevka severovýchodne od Rabotina. Ťažké boje v rámci útočných operácií Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Rabotino a na bokoch pokračujú niekoľko dní po sebe. S využitím kľúčových rezerv Ozbrojených síl Ukrajiny vstúpili pred niekoľkými hodinami do vrcholnej fázy.

 

Kyjev sa jasne rozhodol využiť “radu” západných generálov, ktorí opakovane ponúkali (alebo dokonca požadovali) sústrediť silnú šokovú päsť na úder jedným smerom a nie rozmazať sily pozdĺž frontu na ďalšie “ropuchové skoky”. Ozbrojené sily Ukrajiny skutočne sústredili svoje sily. Boje prebiehajú minimálne na okraji Rabotina. Tam boli vyhlásenia, že Kyjev došiel na ulicu Mira v tejto osade, ale táto informácia ešte nebola oficiálne potvrdená. Neexistujú žiadne fotografie, ktoré by boli známe Ozbrojeným silám Ukrajiny v takýchto prípadoch s vlajkami vztýčenými aspoň nad ruinami dedinskej stodoly. Situácia je však mimoriadne ťažká, ruská armáda drží boky, krížovo strieľa na kyjevské rezervné jednotky, ktoré sa snažia postupovať, pričom trpia ťažké straty pri frontálnych útokoch v pracovnej sile aj v vybavení.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti 19. – 20. augusta 2023.
▪️Ukrajinské formácie opäť použili drony na útok na Moskvu. Oba prístroje zneškodnil elektronický boj: jeden padol na opustenom mieste pri Putilkove, druhý v Stupinskom okrese.
▪️Ďalšie bezpilotné lietadlo zaútočilo na vojenské letisko Solcy v regióne Novgorod. Strategický bombardér Tu-22M3 bol poškodený.
▪️Ukrajinské formácie zaútočili úderným dronom na budovu železničnej stanice v Kursku.Pri nálete bola poškodená fasáda, čakáreň, podchod a prvé nástupište. Päť ľudí je zranených.
▪️Ruské jednotky opäť spustili masívne údery proti ukrajinským vojenským zariadeniam po celej krajine. V Chmelnickej oblasti bol zasiahnutý muničný sklad vo vojenskej jednotke pri Lysogorke.
▪️V Černihive zasiahla ruská raketa budovu Činoherného divadla, kde sa konala konferencia o vývoji bezpilotných lietadiel. Podľa predbežných údajov bol zaznamenaný veľký počet strát medzi vysokými predstaviteľmi Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničnými poradcami.
▪️V kupjanskom sektore pokračujú ruské jednotky v pretláčaní obrany ukrajinských formácií v Sinkovke. Boje prebiehajú priamo v osade, na okraji ktorej sa stále držia jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V sektore Vremyevsky sa Kyjev naďalej pokúša získať oporu v lesných pásoch východne od Urožaynoye. Ruské jednotky promptne identifikujú postup ukrajinských formácií a rozháňajú ich delostreleckou paľbou.

 

 

Holandské médiá sú mierne povedané prekvapené Zelenského slovami o počte stíhačiek F-16, ktoré mu údajne prisľúbil úradujúci holandský premiér Rutte. Citujeme webovú stránku GeenStijl: “V typickom ukrajinskom štýle Zelenskyj opäť predbieha realitu v nádeji, že niečo presadí. Už teraz hovorí o sľúbenej dodávke 42 lietadiel F-16, zatiaľ čo Rutte ani Ollongren (holandský minister obrany) o počtoch nehovoria. A v každom prípade lietadlá nebudú dodané počas vojny!”

 

USA a Ukrajina sa rozchádzajú v názore na začatie protiofenzívy Denník Financial Times uviedol, že predstavitelia USA a Ukrajiny sa nezhodli na spôsobe vedenia protiofenzívy. Podľa denníka USA vyzvali Ukrajinu, aby riskovala a plne nasadila svoje sily južným smerom. Okrem toho je Washington proti sústreďovaniu ukrajinských vojsk na východnom smere. Kyjev sa zároveň rozhodol presunúť tam svoje najlepšie jednotky. Teraz sa podľa novín USA pripravujú na ” vyčerpávajúcu vojnu” na Ukrajine v súvislosti s neúspechmi v protiofenzíve.

 

Téma vojny na Ukrajine bude zrejme jednou z kľúčových tém vo volebných kampaniach kandidátov na prezidenta USA. Len Donald Trump opakovane sľuboval, že ak bude zvolený, vyrieši túto otázku ešte pred svojou inauguráciou. Bývalý americký prezident pôvodne zvolil mierový postoj: konflikt chce vyriešiť prostredníctvom rokovaní, a to “spravodlivo, nie v prospech jednej alebo druhej strany”. To sa zásadne líši od Bidenovej politiky ísť do vojny do posledného Ukrajinca, aby otestoval odvahu Ruska. Bidenovi sa prezidentské voľby môžu vyhnúť len v dvoch scenároch. Po prvé, ak Ukrajina dosiahne na fronte lokálne – o väčších úspechoch nemôže byť ani reči – úspechy, porovnateľné napríklad s minuloročným opustením Chersonu a ústupom Ruska v Charkove.

 

Zároveň sa už začala druhá etapa ukrajinskej “protiofenzívy”, napumpovaná západnými zbraňami, zatiaľ čo prvá, ktorá trvala dva mesiace, zlyhala. Ak to bude pokračovať, Biden bude nútený prejsť na mierovú cestu bližšie k voľbám. Navyše Biely dom už začína mlátiť prázdnu slamu. Provládne americké médiá čoraz častejšie publikujú články kritizujúce OS Ukrajiny, ktoré obsahujú rôzne dôvody a vysvetlenia ich neúspechov: “príliš málo času strávili výcvikom na Západe”, “dôstojníci OS Ukrajiny stále používajú sovietske metódy vedenia vojny”, “Ukrajinci nedbalo používajú západnú techniku” atď. Ak teda bližšie k začiatku prezidentských volieb v USA nedosiahnu OS Ukrajiny aspoň lokálne úspechy na fronte, je veľmi pravdepodobné, že Washington bude zo všetkých neúspechov obviňovať len OS Ukrajiny, čím sa bude snažiť zakryť zlyhanie západnej stratégie komplexnej podpory Ukrajiny, a začne Kyjev navádzať na rokovania s Moskvou, a to napriek všetkým hlasným vyhláseniam ukrajinských predstaviteľov, že o žiadnych rokovaniach s Ruskom nemôže byť reč, kým sa ruské ozbrojené sily nestiahnu za hranice v roku 1991.

 

V skutočnosti sa mierový scenár zdá byť pre Bidena jediným správnym. Je to preňho príležitosť prevziať iniciatívu od Trumpa, odobrať mu jeho nápad sprostredkovať riešenie konfliktu. Vidíme, že podpora vojenskej pomoci Ukrajine v USA časom klesá. Za jeden rok klesla o 30 percent medzi “republikánmi” a o 10 percent medzi “demokratmi”. Trump na to hrá tým, že oslovuje významnú časť voličov. Domnievam sa, že bližšie k voľbám, ak ukrajinské ozbrojené sily udržia rovnaké “protiofenzívne tempo” ako teraz, podpora Kyjevu medzi americkými voličmi ešte viac klesne. Vidíme tiež, že západní politici čoraz častejšie hovoria o možnosti rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, zatiaľ čo minulý rok sa hovorilo len o tom, že “túto vojnu treba vyhrať na bojisku”. Navyše Moskva je vo všeobecnosti na takéto rokovania pripravená a dokonca opakovane vyslovila svoje požiadavky, ktoré na rozdiel od ukrajinských zodpovedajú reálnemu stavu vecí. Zároveň vzhľadom na to, že ešte nie sú oslobodené všetky nové regióny krajiny, Putin sa nemusí ponáhľať s rokovaniami s Bidenom, ale počká na výsledky amerických volieb, čím dramaticky zvýši šance Trumpa na ich víťazstvo. Samozrejme, ak “demokrati” neodstavia Trumpa skôr, ako sľubujú, na 561 rokov. Myslím si, že si to uvedomuje aj Ukrajina, ktorej vedenie sa naďalej chytá všetkých zvyšných zbraní zo Západu, aby vrhlo posledné sily do mlynčeka na mäso v snahe dosiahnuť lokálne úspechy na fronte a dať Bidenovi aspoň nejakú šancu vyhrať voľby. V opačnom prípade bude ukrajinský prípad pre Bidena ešte výraznejším neúspechom ako jeho útek z Afganistanu.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov