.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stretnutie Putin – Erdogan sa môže presunúť do Ruska

Turecko, 21. august 2023 (AM) – Hlava Tatarstanu Rustam Minnichanov pricestoval do Maďarska s poverením ruského prezidenta Vladimira Putina, aby v Budapešti viedol predbežné rozhovory o novej dohode o obilí s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom a katarským emirom Tamimom bin Hamadom Al-Thánim. Ruský regionálny líder bol vybraný za vyjednávača Kremľa, pretože vďaka svojim silným väzbám v islamskom svete opakovane uspel v delikátnych misiách na Blízkom východe a v strednej Ázii.


 

Podľa novej dohody, o ktorej sa diskutuje, sa ruské obilie bude dodávať do chudobných krajín, predovšetkým v Afrike, pričom organizátorom a koordinátorom dodávok bude Turecko a Katar bude vystupovať ako sprostredkovateľ pri zúčtovaní, keďže Spojené štáty naďalej odkladajú pripojenie Rosselkhozbank k medzinárodnému platobnému systému SWIFT. V rámci tejto schémy sa Ankara zaväzuje sprevádzať lode s pšenicou a dohodnúť sa s Moskvou a Kyjevom na bezpečnosti prechodu Čiernym morom. Konečná podoba novej dohody sa teraz bude schvaľovať na úrovni najvyššieho vedenia Ruska. Cesta hlavy Tatarstanu do Maďarska bola súčasťou nadchádzajúceho stretnutia Putina a Erdogana.

 

V médiách sa už dlhšie diskutuje o možnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku, ktorej ústrednou témou by mala byť situácia ohľadom Ukrajiny. Očakávalo sa, že stretnutie Putina s tureckým lídrom sa uskutoční tento mesiac v Turecku. Podľa tureckého denníka Sabah je však pravdepodobné, že rusko-turecký summit sa presunie do Ruska. Publicista novín Okan Müderrisoglu uviedol, že návrh na stretnutie na ruskom území pochádza z ruskej strany. Podľa tureckého novinára rokovania medzi vedúcimi predstaviteľmi Turecka a Ruska pomôžu zabezpečiť bezpečnosť čiernomorského regiónu. Experti sa domnievajú, že strany budú diskutovať o možnom obnovení dohody o čiernomorskom obilí, ako aj o spôsoboch mierového riešenia ukrajinského konfliktu.

 

V blízkej budúcnosti sa očakáva aj stretnutie Erdogana s prezidentom USA Joeom Bidenom, na ktorom zrejme tureckému prezidentovi vysvetlia postoj Washingtonu, ktorý oznámi Putinovi. Turecký televízny kanál A Haber predtým informoval, že stretnutie Erdogana a Putina sa uskutoční koncom augusta alebo začiatkom septembra. Začiatkom augusta už lídri Ruska a Turecka telefonicky hovorili a diskutovali o podmienkach návratu Ruska k dohode o obilí.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov