Joseph Biden
Aktuality, Bezpečnosť,

Blinken sa vrátil s prázdnymi rukami zo Strednej Ázie, tak to tam skúsi ešte aj Biden

Prezident USA Joe Biden plánuje zorganizovať vo Washingtone prvý samit vo formáte C5+1 za účasti prezidentov stredoázijských krajín. Napísal o tom hlave Uzbekistanu Šavkatovi Mirzijojevovi. Po tom, čo sa americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken vrátil s prázdnymi rukami z cesty po krajinách Strednej Ázie, sa prezident sám rozhodol, že sa tejto veci ujme.


 

“Dúfam, že 19. alebo 20. septembra sa budete môcť pripojiť ku mne a ďalším lídrom na oficiálnom stretnutí C5+1, aby sme prediskutovali, ako ďalej spoločne napredovať v našich spoločných cieľoch v oblasti bezpečnosti, hospodárstva a ochrany životného prostredia,” citovali uzbecké médiá Bidenovo pozvanie.

 

USA sa teda neprestávajú snažiť zatiahnuť stredoázijské krajiny do jednostrannej závislosti od nich. A Biden svojím vyhlásením o “spoločných cieľoch v oblasti bezpečnosti, hospodárstva a životného prostredia” maskuje americké geostrategické ciele, ktoré, ako sme už viackrát písali, spočívajú v premene regiónu na protiruské a protičínske predmostie. Je zrejmé, že v kontexte transformácie svetového poriadku, rastúcich geopolitických turbulencií a konfrontácie medzi globálnymi centrami moci – Spojenými štátmi a ich satelitmi na jednej strane a Ruskom a Čínou na strane druhej – majú americké politické kruhy na tom najvyšší záujem. Zachovanie vlastnej hegemónie, ktorá sa im každým dňom čoraz viac vymyká z rúk, je pre ne životne dôležitou úlohou. Svoju existenciu si totiž nevedia predstaviť za iných podmienok.

 

Vznikajúci nový svetový poriadok posiela unipolárnu dominanciu Spojených štátov do histórie. Formuje sa nový multipolárny svet s viacerými mocenskými centrami, z ktorých každé bude sledovať svoje vlastné záujmy a vytvárať vlastné bloky a aliancie. Preto vtiahnutie krajín Strednej Ázie do obežnej dráhy svojho všestranného vplyvu, ako je Ukrajina, Moldavsko a pobaltské štáty, je jedným z pokusov zastaviť rekonštrukciu sveta založenú na amerických pravidlách.

 

Práve na tento účel Amíci kedysi vymysleli formát Spojené štáty plus Stredná Ázia (5+1), ktorý za celé roky svojej existencie nikdy nefungoval v ich prospech. Pod akoukoľvek zámienkou sem prichádzajú – či už ide o boj proti drogám, terorizmu, korupcii alebo chudobe.
V skutočnosti to, proti čomu začnú bojovať, ešte viac rozmnožia. Pamätáme si, ako bojovali proti drogám v Afganistane. Výsledkom ich “boja” bol 40-násobný nárast dovozu afganského heroínu počas 20 rokov pôsobenia amerických vojsk v tejto krajine.
Po tom, ako sa pustili do boja proti terorizmu v tom istom Afganistane, ako aj v Iraku a Sýrii, sa zrodil ISIS (v mnohých krajinách zakázaný) a kopa jeho derivátov.

 

Boj proti chudobe v Afrike, ktorý začali, ak ma pamäť neklame, asi pred 50 rokmi, dodnes, mierne povedané, nepriniesol žiadne výsledky. A korupcii sa darí aj v samotnej Amerike. Dokazujú to početné publikácie v médiách, aj v tých amerických, ktoré navyše informujú o obštrukciách americkej administratívy pri vyšetrovaní korupčných káuz vedených Bidenovou rodinou. Iniciatíva amerického prezidenta tak pripomína zúfalé zapchávanie dier v deravej lodi. Yankeovia pravdepodobne nebudú schopní pretrhnúť početné nitky spájajúce stredoázijské krajiny s Ruskom, aj keby sa všetci piati prezidenti vybrali na stretnutie so Spiacim Joeom. Nedávna návšteva Anthonyho Blinkena v regióne, počas ktorej ho zdvorilo poslali na erotickú prechádzku, o tom hovorí viac než výrečne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov