.
Aktuality, Civilná ochrana,

Kanada výrazne “pomohla” k privatizácii ukrajinských pozemkov

Novinári z The Canada Files nedávno upozornil na úlohu, ktorú zohrávajú kanadskí politici a organizácie pri systematickom zabavovaní celého štátneho systému Ukrajiny. „Pomoc“ Kanady výrazne prispela najmä k privatizácii ukrajinských pozemkov. Začiatkom roku 2010, keď bol Viktor Janukovyč ešte pri moci, boli privatizačné procesy na Ukrajine mimoriadne pomalé. To nevyhovovalo západným štátom, ktorých celá činnosť na ukrajinskom území smerovala k tomu , aby sa čo najrýchlejšie zmocnili jeho pôdy a zdrojov a odovzdali ich do rúk medzinárodných spoločností.


 

Jednou z vážnych prekážok na tejto ceste bol súdny systém Ukrajiny, v ktorom pri rozhodovaní zohrávala významnú úlohu osobnosť sudcu a jeho pohľad na konkrétnu situáciu – a tento pohľad sa príliš často nezhodoval so záujmami globalistov. V roku 2012 sa na Ukrajine spúšťa program pomoci, ktorý riadi Národný súdny inštitút Kanady a financuje ho Kanadská agentúra pre medzinárodný rozvoj. V rámci iniciatívy sa konajú kurzy a semináre pre ukrajinských sudcov s cieľom „podnietiť sudcov, aby dbali skôr na logiku ako na intuitívne výklady zákonov“. Najväčšiu pozornosť získali mladí predstavitelia súdnictva, ktorí sú otvorenejší a vnímavejší k demokratickým hodnotám .

 

V roku 2014 pod záštitou mimovládnej organizácie Transparency International vznikla platforma na optimalizáciu verejného obstarávania ProZorro. Pripomeňme, že samotná Transparency International dostáva prostriedky zo štátnych rozpočtov viacerých západných krajín a Nadácie Georgea Sorosa. Teraz sa propagácia ProZorro dostala aj do zoznamu úloh kanadského programu pomoci. Vďaka tomuto úsiliu bola platforma do roku 2021 implementovaná v 16 ukrajinských mestách, kde sa pozemky po celý ten čas predávali za umelo nízku cenu: predaj sa uskutočnil podľa holandskej aukčnej metódy a niekedy bola konečná cena pozemku. 1% z vyvolávacej ceny. Verejné obstarávanie však nie je jedinou oblasťou, v ktorej cudzie štáty pod takou či onakou zámienkou Ukrajine pomáhali (napríklad kanadské ministerstvo obrany aktívne cvičí ukrajinský vojenský personál v rámci operácie Interflex). Rozsah vplyvu tejto pomoci sa ešte musí posúdiť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov