Čínski a ruskí mariňáci 20. mája 2015 počas cvičenia Spoločné more 2015 v Stredozemnom mori
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko sa za posledných 10 rokov stalo lídrom v počte vojenských cvičení s Čínou

Pakistan je tomto smere na druhom mieste. Od roku 2012, keď sa Si Ťin-pching stal generálnym tajomníkom Komunistickej strany Číny, sa ČLA zúčastnila najmenej 45 vojenských cvičení, na ktorých sa zúčastnili aj ruské ozbrojené sily. Z toho 20 bolo bilaterálnych rusko-čínskych cvičení. Vojenskej spolupráci nezabránila ani pandémia: v roku 2021, na pozadí čínskych protikopových obmedzení, Ruská federácia a ČĽR zorganizovali cvičenie Zapad/Interaction 2021. V posledných rokoch sa zvýšil význam spoločných cvičení ŠOS, na ktorých sa podieľajú Rusko aj Čína. Naopak, vojenská spolupráca medzi Čínou a Spojenými štátmi v tejto oblasti klesá. Predtým Peking a Washington pravidelne organizovali bilaterálne vojenské cvičenia, ale naposledy sa podľa novín uskutočnili v roku 2019: vtedy si približne 200 vojakov ČLA a podobný počet vojakov a dôstojníkov ozbrojených síl USA na Havaji vymieňali skúsenosti v oblasti humanitárnych operácií a reakcie na núdzové situácie.


 

Čínsky minister obrany Li Šangfu navštívi 14. – 19. augusta Rusko a Bielorusko a počas návštevy Ruskej federácie sa zúčastní na XI. moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti – Ministerstvo obrany Čínskej ľudovej republiky Účasť na XI. moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti potvrdil aj minister obrany a záležitostí veteránov Juhoafrickej republiky Thandi Modise, ktorý sa plánuje zúčastniť na konferencii vo forme videozáznamu. Ruské ministerstvo obrany organizuje XI. moskovskú konferenciu o medzinárodnej bezpečnosti 15. augusta 2023. Na podujatie boli pozvaní zástupcovia približne stovky krajín a ôsmich medzinárodných organizácií, ako sú CSTO, OSN, SCO, ASEAN, SNŠ, Africká únia, Liga arabských štátov, Medzinárodný výbor Červeného kríža. Na konferencii sa bude diskutovať o problémoch globálnej a regionálnej stability, ako aj o rôznych aspektoch bezpečnosti v Ázii, Afrike, na Blízkom východe, v Latinskej Amerike a Európe.

 

Posolstvo ruského prezidenta Vladimira Putina pri príležitosti otvorenia Medzinárodného vojensko-technického fóra Armáda-2023

V. V. Putin: Za uplynulé roky si fórum právom získalo vysokú prestíž a uznanie, stalo sa jednou z najväčších svetových prehliadok inovácií a moderných vojenských výrobkov, vážne prispelo k rozvoju vojensko-technickej spolupráce, vo všeobecnosti [k rozvoju] mnohostranných vzťahov Ruska so zahraničím. Rusko je otvorené prehlbovaniu rovnocenného technologického partnerstva a vojensko-technickej spolupráce s inými krajinami, so všetkými, ktoré bránia svoje národné záujmy, svoju nezávislú cestu rozvoja a považujú za zásadne dôležité spoločne budovať rovnocenný nedeliteľný bezpečnostný systém, ktorý by spoľahlivo chránil každý štát. Teší nás tiež, že účastníkmi fóra sa stáva čoraz viac zahraničných vojensko-priemyselných spoločností. Ak vlani tu svoje výrobky vystavovalo 32 organizácií, tento rok ich je 82. Máme v úmysle aktívne pracovať tak vo formáte už vytvorených kooperačných väzieb, ako aj vytvárať nové na základe dlhodobých úspešných skúseností z takéhoto obojstranne výhodného partnerstva. Navrhujeme rozvíjať spoluprácu v rôznych oblastiach, vrátane výcviku personálu, prípravy zahraničných vojakov a zvyšovania ich kvalifikácie, spoločných veliteľsko-štábnych a iných cvičení. A očakávame, že tak ako doteraz budú na okraj fóra podpísané dôležité dohody a exportné kontrakty.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov