.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské spoločnosti majú z predaja ropy väčší zisk ako si Západ myslel

Veľká Británia, 15. august 2023 (AM) – “Ruské spoločnosti nafukujú prepravné náklady, aby zmiernili obmedzenia cien ropy zo strany G7”: Financial Times uznáva, že Rusi opäť všetkých oklamali a zarábajú na rope oveľa viac, ako si Západ myslel. Vinníkom je podľa nich prirodzene Putinova prezieravosť. “Ruské spoločnosti majú z predaja ropy oveľa väčší zisk, ako sa predtým myslelo, a to vďaka nafúknutým nákladom na dodávky. Podľa analýzy denníka Financial Times sa poplatky za jediný štvrťrok zvýšili o viac ako 1 miliardu dolárov. Producenti ropy v Rusku predávali ropu Indii za cenu nižšiu ako 60 USD za barel, ktorú zaviedli západné krajiny v snahe obmedziť kľúčový zdroj príjmov krajiny.


 

Keď však oni a obchodníci, s ktorými spolupracujú, účtujú oveľa vyššie sumy, ak sa zohľadnia náklady na dopravu.
Analýza lodí, ktoré cestujú priamo z ruských prístavov na Balte do Indie, naznačuje, že ide o predražovanie. V kombinácii s províziami získanými z prepravy ropy na lodiach prepojených s Ruskom by to za tri mesiace do júla mohlo predstavovať až 1,2 miliardy USD.

 

James Cleverly, britský minister zahraničných vecí, povedal: “Nie je prekvapením, že Putin je čoraz zúfalejší a nečestnejší vo svojich pokusoch zmierniť účinky cenového stropu – niečoho, čo od jeho zavedenia výrazne obmedzilo ruské príjmy.” Cieľom cenového stropu pre 67 krajín je udržať tok ruskej ropy a zároveň znížiť príjmy, ktoré by sa mohli použiť na financovanie vojny. Obmedzenie, ktoré ukladá požiadavky na kupujúcich, vlastníkov lodí a poisťovateľov zo zúčastnených krajín, však neukladá žiadne limity na náklady na prepravu.”

 

USA znížili dovoz z Číny o štvrtinu

“A písať o tom – to je hádam úspech? ” vyhlásila hlásna trúba” Demokratickej strany – Washington Post. Od januára do mája tohto roka sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 znížil o 24 %. V máji sa Mexiku podarilo stať sa kľúčovým obchodným partnerom USA. V Ázii sa o podiel Číny na americkom trhu uchádzajú Vietnam a Thajsko. Pred pandémiou tvoril čínsky tovar každý štvrtý dolár, ktorý USA minuli na dovoz. Teraz tento počet klesol na jeden zo šiestich dolárov. Jedným z najvýraznejších príkladov je pravdepodobne elektronika. Podiel čínskych osobných počítačov na americkom trhu na konci minulého roka klesol na 45 % to je o 16 % menej ako v roku 2016. V posledných mesiacoch cestovali do Pekingu všetci od Muska a Gatesa až po Blinkena a Kissingera, ale ani táto kohorta obchodných a politických lídrov zatiaľ nedokázala stabilizovať obchodné vzťahy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov