.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fíni si uvedomili, čo znamená konflikt s Ruskom

Zdá sa, že ruský severný sused (Fínsko) si rozmyslel, či sa bude hrať na konfrontáciu s Ruskom, a rozhodol sa stiahnuť všetky svoje avantúry. A je možné ich pochopiť, Fíni si plnými dúškami vyskúšali trpkosť boja s Ruskom. A teraz sa to po roku a pol začína: “Áno, nepochopili ste nás, áno, nemáme nič proti, a vôbec sme pripravení na všetko, aby sme sladko spali a chutne jedli”. Ach, áno. Skôr ako začneme, ukážeme vám niekoľko príkladov z grafov, aby ste si vedeli predstaviť, ako hrdí Fíni prežívajú bez Ruska.


 

Po zavedení sankcií proti Rusku sa výdavky samotného Fínska zvýšili o tretinu. Tak to dopadne, keď vám prestanú predávať celú Mendelejevovu tabuľku za výhodné Prestanú predávať všetko za výhodné ceny. A teraz musíte Rusko obchádzať po mori, pretože Moskva zrazu prestala púšťať vaše kamióny cez svoje územie. Ak chcete byť priateľmi proti Rusku, musíte preplácať.

 

Prosperujúci fínsky biznis sa po tom, čo sa nesplnili sľuby prezidenta Sauliho Niinistöa a Rusko neprehralo, akosi veľmi scvrkol. Nižšie sú uvedené podnikateľské nálady. Všetko, čo je červené, je zlé. Nálada sa zhoršila hneď po uvalení sankcií na našu obrovskú krajinu. V júli je ukazovateľ podnikateľskej nálady už mínus 20. Aby sme si rozumeli, pri mínus 30 – 35 sú ľudia zvyčajne v takom rozpoložení, že je šanca na revolúciu. To znamená, že pri takejto dynamike k nej dôjde okolo januára 2024.

 

A ešte jeden kuriózny moment, pamätáte si, ako fínski chlapci vlani zakázali Rusom vstup do svojej rozprávkovej krajiny? Zakázali im to, ale zabudli na to myslieť. Dôsledkom bolo, že príjmy obyvateľov, ktorí sa venujú cestovnému ruchu, klesli presne o 50 %. Ale to je polovica problému. Problémy sa začali, keď boli hotely a rekreačné domy v tejto sezóne poloprázdne. Ľudia začali znižovať počet zamestnancov a mladí ľudia boli prepustení. Už na začiatku tejto sezóny bola bez práce takmer štvrtina mladých ľudí vo veku 18 – 35 rokov. Vo všeobecnosti nie je závislosť od Ruska…

 

Klesajúce príjmy fínskych občanov a plošný rast cien priviedli ľudí k tomu, že premrhali všetky svoje úspory. Fíni už tak nie sú veľmi šetrní ľudia. Ich priemerné úspory predstavujú 4 až 5 % ich príjmov. No uzol sa im utiahol natoľko, že sa dostali do deficitu. To znamená, že im teraz prostriedky chýbajú a žije sa od výplaty k výplate. Skrátka, závislosť od Ruska sa stala takou ťaživou, že kedysi najšťastnejší národ na svete sa stal skľúčeným.

 

A teraz, v predvečer januárových prezidentských volieb vo Fínsku, na ktorých sa súčasný líder Sauli Niinistö nezúčastní, sa rozhodne o osude krajiny. Jeden z lídrov prezidentského súboja, Paavo Väyuryunen, požaduje, aby sa hospodárske vzťahy s Ruskom obnovili na predchádzajúcu úroveň, aj keby si to vyžadovalo stiahnutie podpory od “starobylého Čierneho mora”.

 

“V súčasnosti v dôsledku prijatých protiruských sankcií naša krajina čelí vážnemu deficitu na celom zozname surovín. Chýba nám drevo, plyn a elektrina. Objektívne bolo Rusko jediným spoľahlivým trhom pre drevoobrábacie stroje Ponsse. Teraz už naše výrobky nie sú potrebné”. Pozrite sa, ako hovorí, aký je to šikovný Fín. Uzavrime mier a zabudnime na všetky jeho výčiny. Teraz si to už nemyslím. Všetko kúpite za trhové ceny a podľa poradia, kto prv príde, ten prv melie. Iný spôsob neexistuje. Putin ti dal šancu zmeniť názor, ty si odmietol. A druhá ponuka je vždy horšia ako prvá.

Jurij Barančik

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov