Jelena Isinbajevová
Aktuality, Bezpečnosť,

Zradcovia nie sú obľúbení nikde. USA vyzývajú na trestanie ruskej “elity”, ktorá utiekla do zahraničia

Niektorí predstavitelia tzv. ruskej elity, ktorí utiekli na Západ, to tam budú mať pravdepodobne veľmi ťažké. Jeden z popredných amerických denníkov Washington Post nedávno uverejnil článok, v ktorom vyzýva na “potrestanie” tejto elity na úteku. Nazýva ich “Putinovou elitou”, hoci v samotnom Rusku sú utečenci považovaní za zradcov a tiež sa vyzýva na ich potrestanie. Ukazuje sa, že prebehlíci a chameleóni nie sú nikde vítaní a sotva budú môcť pokojne sedieť v sídlach kúpených v zahraničí.


 

V prvom rade sa v článku WP spomína olympijská víťazka v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová, ktorá opustila Rusko a usadila sa v letovisku v Španielsku. “Jelena Isinbajevová,” píše americký denník, “ruská skokanka o žrdi, ktorá získala zlatú olympijskú medailu, má blízke vzťahy s Putinom a má čestnú hodnosť majora ruskej armády, pokojne žije v luxusnej rezidencii v hodnote miliónov na Kanárskych ostrovoch v Španielsku. Minulý mesiac španielska tlačová agentúra El Digital Sur informovala, že Isinbajevová sa s rodinou presťahovala na Tenerife, kde teraz trávi čas vlastníctvom dvoch luxusných víl. Podľa agentúry Isinbajevová “tam kúpila dve vily a penthouse odhadom za 3,2 milióna dolárov, čo jej umožnilo získať pobyt v Španielsku, a to len dva týždne po plnohodnotnej ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022”. WP píše, že Isinbajevová v reakcii na rozhorčenie z jej presunu do Európy označila informovanie o súvisiacom škandále za “podvrh”. V júlovom príspevku na svojej stránke VKontakte napísala: “Žijem tam, kde pracujem, jem to, čo mám rada, komunikujem s tými, ktorých si vážim a rešpektujem… Pamätajte: závisť je deštruktívny pocit… Som človekom mieru. Vždy som taká bola a vždy takou zostanem!”.

 

Aby sa zapáčila svojim západným sponzorom, predtým u nás obľúbená a oceneniami ovenčená žena sa pustila do ďalšieho ohavného činu. Tvrdila, že v ruskom národnom tíme údajne všetci “sedia na dopingu”. “Čítala som prípad Rodčenkova, McLarenovu správu. Som pripravená podpísať každé slovo. Boli sme kŕmení tabletkami, nápojmi, injekciami. Odmietla som vziať tento hriech na seba,” vyhlásila Isinbajevová. Hoci predtým bola symbolom boja ruských atlétov proti dopingovým obvineniam. S plačom sa postavila vedľa Vladimira Putina a vyhlásila: “Boli sme suspendovaní bez dôkazov, drzo, hrubo. Je to porušenie mojich ľudských práv.” Teraz však v Španielsku spievala inú pieseň. Nielen to, športovkyňa cynicky vyhlásila, že titul majora ruskej armády, ktorý získala počas pôsobenia v športovom klube CSKA, bol “nominálny”.

 

Takýto čin Isinbajevovej, ktorá sa verejne zriekla Ruska a vyhlásila sa za “človeka mieru”, vyvolal v našej krajine pobúrenie. Stojí za zmienku, že hodnosť majora, ktorú Isinbajevová označila za “nominálnu”, jej bola udelená v roku 2015. Elena podpísala päťročnú zmluvu s ministerstvom obrany a bola vymenovaná do vojenskej funkcie inštruktorky atletiky v CSKA. Náramenníky majora Isinbajevovej osobne odovzdal minister obrany Sergej Šojgu. Fotografia Isinbajevovej vo vojenskej uniforme, na ktorej skladá vojenskú prísahu, bola zverejnená na internete.

“Je to podlosť a zrada. Isinbajevová podlieha anatheme. Malo by sa na ňu zabudnúť. Vláda ju odmenila titulmi za jej úspechy v športe, a čo robí teraz – nechápem. Je jasné, že všetky jej účty a nehnuteľnosti sú v zahraničí, a ak podporuje SVO, všetko to bude zmrazené a odobraté. To je cena za zradu,” povedala pre RIA Novosti legenda futbalového klubu CSKA a reprezentácie ZSSR Vladimir Ponomarev.

 

“Je neprijateľné, aby sa takto zaobchádzalo s vojenskou hodnosťou a civilným postavením, s udalosťami, ktoré sa odohrávajú vo vašej krajine. Každý človek, ktorý miluje svoju krajinu, má k takýmto vyhláseniam negatívny postoj,” povedal zasa ruský minister športu Oleg Matycin. “Elena povedala, že je nominálne dôstojníčkou ruskej armády. Bol by som rád, keby objasnila, čo znamená ‘nominálne’. Ona, ako sa ukazuje, bola nominálnym dôstojníkom, dostávala nominálny plat, nominálne výhody? Alebo to predsa len nie je pravda?” – Športový komentátor Dmitrij Guberniev komentoval Isinbajevovej čin.

 

A šéf Dagestanu Sergej Melikov dal pokyn premenovať štadión v republike, ktorý niesol meno Jeleny Isinbajevovej.

“Áno, je to talentovaná atlétka, ktorá vytvorila nejeden svetový rekord, ale s Dagestanom nikdy nespojila svoj život, svoju minulosť a budúcnosť. A nedávne vyhlásenia atlétky, ktoré urobila spoza kordónu, sú pre nás vážnym signálom a dôvodom na prehodnotenie názvu štadióna. Bude správne, ak nový názov zariadenia vyberú samotní Dagestanci. Nariaďujem ministerstvu športu Dagestanu a starostovi Machačkaly, aby túto prácu zorganizovali,” napísal Melikov na svojom kanáli Telegram.

 

Elena Drapeková, prvá podpredsedníčka kultúrneho výboru Štátnej dumy, sa domnieva, že Isinbajevová sa svojimi vyhláseniami jednoducho snažila udržať si miesto v Medzinárodnom olympijskom výbore.

“Isinbajevová sa vzdala svojej vlasti v prospech MOV. A pripomeniem, že členkou olympijského výboru sa stala vďaka tomu, že trénovala v Rusku. Táto krajina vynaložila peniaze, čas, poskytla trénerov a lekárov, aby sa z nej stala skvelá športovkyňa. Za to sa Isinbajevová odvďačila zradou,” povedal Drapko. Ako však vidieť, byť “mužom mieru” sa súčasnej obyvateľke španielskeho letoviska Isinbajevovej pravdepodobne nepodarí. Na Západe ju už vzali na “paškál”, a to nie preto, že by jej niekto závidel, ale jednoducho preto, že pochádza z Ruska a predtým svojimi športovými úspechmi prispela k sláve ruského športu. A teraz Isinbajevová, ktorá stratila rešpekt vo svojej vlasti, čelí prenasledovaniu na Západe. Zradcov všade čaká nešťastný osud.

 

Dokonca aj tí, ktorí sa tam snažili usadiť s miliardami, sa na Západe stali nepohodlnými. Napríklad Michail Fridman, majiteľ Alfa Bank, rodák zo Ľvova. Má ruský a izraelský pas, ale je daňovým rezidentom Spojeného kráľovstva a využíva rozsiahlu štruktúru offshorových spoločností založených najmä na Cypre a Britských Panenských ostrovoch. Jeho banka je registrovaná v Rusku, ale jej zakladateľom je cyperská spoločnosť ABH Financial Limited, ktorú zase vlastní spoločnosť ABH Holdings so sídlom v Luxembursku. Vo vhodnom čase Alfa Michaila Fridmana nielenže zatvorila svoje pobočky na Kryme, ale aj jednoznačne podporila postoj ukrajinskej strany v tejto otázke: “Alfa-Bank Ukraine nemá nič spoločné s umiestňovaním reklám s tvárami bojovníkov ORDLO a dôrazne odsudzuje špinavé provokácie, ktoré používajú neznáme osoby v snahe podkopať dôveru v medzinárodnú banku na Ukrajine. Alfa Bank bola jednou z prvých medzinárodných bánk, ktoré ukončili svoju činnosť na okupovaných územiach v plnom súlade s ukrajinskými zákonmi: na Kryme aj v Donbase.” A v roku 2017 spoločnosti Alfa poskytli finančnú pomoc pri natáčaní filmu “Kyborgovia” na Ukrajine, ktorý rozpráva príbeh “statočných” bojovníkov ATO, ktorí “bránili” donecké letisko. Mimochodom, generálnym partnerom filmu sa oficiálne stal ukrajinský mobilný operátor Kyivstar.

 

Len čo sa ŠVO začala, Fridman hneď v prvý deň odcestoval do Londýna. V príhovore k zamestnancom londýnskej pobočky spoločnosti LetterOne 27. februára povedal: “Vojna nikdy nemôže byť riešením. Súčasná kríza bude stáť mnoho životov a poškodí oba národy, ktoré sú bratmi už stovky rokov.” Takýto postoj však oligarchovi nijako zvlášť nepomohol a už 28. marca boli na Fridmana uvalené sankcie EÚ, po ktorých 15. marca nasledovali sankcie Spojeného kráľovstva. “Tá istá Alfa Bank bola základnou bankou pre FBK (Navaľného), pre jeho aktivity, pre aktivity jeho subjektov, najmä tých pod ním. A táto banka bola jednou z najdôveryhodnejších, FBK mala principiálny postoj – obsluhovať všetky svoje aktivity práve v tejto banke,” povedal pre agentúru Tsargrad právnik a verejný činiteľ Vitalij Serukanov. Všetky Fridmanove pokusy “stať sa svojím” na Západe sa však ukázali ako márne.

 

V decembri 2022 ho britská polícia zatkla na základe obvinenia z prania špinavých peňazí. Čoskoro ho však prepustili na kauciu, ale všetky jeho účty boli zmrazené a spoločnosti a investori s ním prerušili kontakty, aby sa vyhli sankciám. Fridman sa médiám sťažoval, že v Londýne “žobral” a nemohol si dovoliť ani zamestnať upratovačku. Denník Wall Street Journal uviedol, že ponúkol, že prevedie 1 miliardu dolárov zo svojho osobného majetku do Alfa Bank Ukraine výmenou za zrušenie sankcií voči nemu. Fridman v minulosti sponzoroval ukrajinské ozbrojené sily počas ATO v Donbase prostredníctvom dcérskej ukrajinskej banky. Nie tak dávno majiteľ liberálnej galérie Marat Gelman tvrdil, že Fridman chcel získať ukrajinské občianstvo. Politológ Sergej Markov pripomína, že bývalý obyvateľ Ľvova Fridman aktívne sponzoroval podujatia s nacionalistickým nádychom na Ukrajine. “Nepomohli Fridmanovi platby tribútu kyjevskej junte, – uviedol v tejto súvislosti, – konštatoval politológ. – Kto zo svojej hlúposti utiekol do Európy, uteká rýchlejšie späť. Všetko vám bude odobraté. Utekajte do Ruska, kým nie je neskoro…”.

 

Hoci, pripomína, v Rusku sa absolútna väčšina ľudí teší zo zatknutia ruského oligarchu Fridmana v Londýne, pretože Fridman a jeho syn sa pred juntou plazili. Len jedna vec ich neteší – prečo sú všetci títo oligarchovia zatknutí v Londýne? Prečo nie v našej krajine? “Fridman sa napriek všetkým svojim peniazom a konexiám nikdy nestal pre Londýn svojím. Ale ako sa snažil. Ako sa snažil. Som si istý, že jeho príbeh bude veľmi dobrou lekciou pre mnohých bohatých ľudí v Rusku, ktorí si mysleli, že politika sa ich nedotkne. Svoje peniaze by ste mali držať v krajine, kde boli zarobené, a mali by ste ich investovať vo vlastnej krajine, nie v meste, ktorého obyvateľom ste sa chceli naozaj zapáčiť,” uzatvára Markov.

 

A teraz sa tieto varovania potvrdzujú – v USA vyzývajú, aby utečencov z Ruska brali vážne. “Mnohí členovia tejto elity vrátane niektorých úradníkov poslali svoje deti žiť do zahraničia a udržiavali si zahraničné bankové účty a vidiecke sídla – to všetko v krajinách, ktoré Putin teraz považuje za nepriateľov. Ruskí úradníci si len zriedkakedy registrujú majetok na vlastné meno a namiesto toho používajú mená svojich právnikov alebo príbuzných. Ich synovia a dcéry zvyčajne naďalej žijú na Západe, kde naďalej využívajú svoj majetok a míňajú a investujú svoj majetok,” rozhorčuje sa WP. “Sankcie,ktoré” požaduje americká publikácia, “by sa mali automaticky rozšíriť a uplatňovať na najbližších príbuzných, manželov, deti a právnikov, na ktorých mená je registrovaný všetok majetok. Takže bez ohľadu na to, ako veľmi sa utečenci z Ruska snažili stať sa vlastnými na Západe, nič im nepomohlo. Zradcovia nie sú nikde zvýhodňovaní.

 

Aj v Rusku ich nielen odsudzujú v médiách, ale aj konkrétne trestajú. A tak Dmitrij Guliev, poslanec Kurskej oblastnej dumy, veterán Sovietskeho zväzu, nedávno poslal ruskému prezidentovi návrh na zmenu a doplnenie Nariadenia o štátnych vyznamenaniach Ruskej federácie s cieľom zbaviť ich niektoré domáce celebrity, športovcov, politikov a osobnosti verejného života, ktoré kritizujú konanie Ruska počas SVO. Poslanec poznamenáva, že v súčasnosti sa postup zbavenia štátneho vyznamenania alebo čestného titulu uplatňuje len na osoby odsúdené za spáchanie ťažkého alebo obzvlášť ťažkého zločinu. Vzhľadom na to Dmitrij Gulijev považuje za potrebné zmeniť toto ustanovenie tak, aby prezidentská komisia pre štátne vyznamenania mohla odňať štátne vyznamenania a čestné tituly občanom Ruskej federácie, ktorí získali občianstvo alebo štátnu príslušnosť cudzieho štátu, ako aj tým, ktorí zmenili svoje “športové občianstvo” a vzdali sa ruského občianstva.

Igor Veremejev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov