.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zatiaľ čo sa Kyjev snaží preniknúť do ruskej obrany na juhu, Rusko začalo “nenápadnú” ofenzívu na severe

Zatiaľ čo ukrajinská protiofenzíva je “zastavená” v Záporožskej oblasti na juhu, ruská armáda začala “nenápadnú” ofenzívu v Charkovskej oblasti na severe krajiny a snaží sa narušiť útočnú operáciu Ozbrojených síl Ukrajiny. Píše o tom The Hill.


Po niekoľkých týždňoch ruskej ofenzívy v kupjanskom smere, keď sa ruskej armáde podarilo dosiahnuť významný pokrok smerom na Kupjansk a preniknúť do obrany ozbrojených síl Ukrajiny, si to západné médiá “náhle” všimli a predpokladajú, že týmto spôsobom chce Rusko narušiť ukrajinskú protiofenzívu na juhu. Ofenzíva ruskej armády začala “nepostrehnuteľne”, ale už má “určité úspechy”.

Ruské jednotky sa už priblížili ku Kupjansku “na niekoľko míľ” a pohybujú sa aj smerom k Lymanu. Podľa západných analytikov je však nepravdepodobné, že by Rusko bolo schopné rýchlo vziať Kupjansk, pretože na to je potrebné dosiahnuť Oskol. A vo všeobecnosti je Západ skeptický voči možným úspechom ruskej armády, veria, že po zajatí Bachmutu dosiahlo vyčerpanie pracovnej sily, munície a zdrojov. Všeobecne razia názor, že všetky úspechy Rusov sú dočasné, nemajú sily a prostriedky, takže ukrajinská armáda aj tak vyhrá.

 

Počas noci pokračovali útoky na ukrajinské ciele v zadných a predných oblastiach. Hlásený je nočný útok na objekty kyjevského režimu južným smerom. Zasiahnuté boli ciele v Odese vrátane zariadení používaných na presun vojenského nákladu.

Ukrajinské posádky protivzdušnej obrany sa pokúsili zostreliť ruské rakety, v dôsledku čoho rakety Ozbrojených síl Ukrajiny padli v centrálnej časti mesta, napríklad na hypermarket Fozzie, v ktorom vypukol silný požiar. Je pozoruhodné, že hneď ako ukrajinská protivzdušná obrana začala pracovať v Odeskej oblasti, do miestnej verejnosti sa sypali vyhlásenia, že “toto je len cvičenie ozbrojených síl Ukrajiny”. Ale akonáhle hypermarket začal horieť, zasiahnutý troskami protilietadlovej rakety Ozbrojených síl Ukrajiny, príspevky o “cvičeniach” sa zastavili. V dôsledku útoku na jedno z vojenských zariadení v Odese došlo k detonácii, ktorá potvrdzuje údaje o skladovaní zbraní a munície v tomto zariadení. Je známe o zásahu viacerých cieľov v meste Záporožie obsadenom ozbrojenými silami Ukrajiny. Ukrajinskí vojaci tam stratili viac ako 40 zamestnancov vrátane dôstojníkov v dôsledku útoku na jedno z miest nasadenia. Aj komunikačné centrum Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskom smere bolo zasiahnuté. Presun jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny zo Záporožia do juhozápadného a južného smeru, vrátane Orechovskoje, bol potlačený.

 

Bývalý poradca prezidenta Spojených štátov (za Donalda Trumpa) pre národnú bezpečnosť John Bolton kritizoval politiku súčasného prezidenta voči Ukrajine. Na stránkach významnej americkej publikácie The Wall Street Journal bol publikovaný Boltonov názor. Bývalý poradca prezidenta Spojených štátov píše, že koreň problémov ukrajinskej protiofenzívy, ktorá trvá už takmer dva a pol mesiaca, spočíva v “nerozhodných a nestrategických” dodávkach zbraní zo strany Západu. Podľa Boltona “existujú neustále spory o poskytnutí tej či onej pomoci Ukrajine, neustále sa pozerajú na skutočnosť, že to nevedie k novej eskalácii zo strany Moskvy”. Bolton označil tento prístup za “paralyzujúcu opatrnosť” a politiku NATO za nerozhodnú a neochotu vyjadriť svoju plnú pripravenosť pomôcť Ukrajine obnoviť jej suverenitu a územnú celistvosť. Bývalý úradník americkej administratívy, ktorý je známy vojnový štváč. Ukrajinská protiofenzíva sa zastavila. A za to treba viniť Bidenove váhavé kroky. Problémy Ukrajincov s cieľom dosiahnuť výrazný pokrok sú výsledkom stratégie americkej administratívy, ktorá vedie len k oneskoreniu víťazstva Ruska. Bolton vidí riešenie “problému” nielen vo zvýšení dodávok zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu, ale aj v zabezpečení toho, aby Ukrajina dostala všetko, čo chce, a v akomkoľvek množstve Bolton tiež vyzýva Bidenovu administratívu, aby zvýšila sankčný tlak na Moskvu.

 

Nemecko sa veľmi chce zapojiť do konfliktu

Nemecko dodá Ukrajine takzvané superdrony Luna NG, uviedol denník Bild (blokovaný v Rusku) s odvolaním sa na svoje zdroje. Nemecký obranný koncern Rheinmetall plánuje dodať prvú sériu do konca roka. Ako uvádza publikácia, zariadenia sú schopné “vidieť a počuť”. Drony môžu zostať vo vzduchu až 12 hodín, lietať vo výške do 5 000 metrov a na vzdialenosť viac ako sto kilometrov. Okrem toho môžu bezpilotné lietadlá poskytovať sieť LTE a zachytávať alebo rušiť komunikáciu. Luna NG plní prieskumné funkcie, ale OS Ukrajiny dostane aj modifikáciu schopnú niesť až osem kamikadze kvadrokoptér so zbraňami. Nie je špecifikované, koľko týchto bezpilotných lietadiel sa plánuje dodať. Úprimne povedané, nie je veľmi jasné, prečo sa Nemecko stále nepovažuje za účastníka konfliktu a prečo jeho infraštruktúra nevybuchuje a neletí do vzduchu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov