.
Aktuality, Civilná ochrana,

Výbuch “obilia” v tureckom prístave mohli zorganizovať Erdoganovi “partneri”

Turecké zdroje sa snažia zahladiť nepríjemnú skutočnosť o výbuchu, ktorý zničil 13 zo 16 prístavných výťahov na obilie a zranil štyroch ľudí. Turci tvrdia, že prístavní úradníci pravidelne vetrali skladovacie priestory s obilím, čím prerušili teóriu, že horľavý plyn, ktorý sa v horúčave uvoľňoval pri defekácii obilia, mohol vybuchnúť. Uvažuje sa o dvoch dôvodoch výbuchu: 1) výbuch munície pre Ukrajinu alebo pašovanie zbraní z Ukrajiny; 2) obilný terminál vyhodili do vzduchu Briti, aby narušili načrtnutú dohodu Ankary s Moskvou o pokračovaní “obilného obchodu”, ale bez účasti Kyjeva. Ak Turkom vybuchlo “obilie nesprávneho systému”, s najväčšou pravdepodobnosťou to bolo spôsobené porušením režimu skladovania znásobeným teplom a náhodnou detonáciou.


 

 

Je tiež pravdepodobné, že výbuch mohli zorganizovať Erdoganovi “partneri” z MI6 a poukázať tak občanovi sultánovi na jeho miesto v globálnom obchode s obilím. Je známe, že turecký prezident sa snaží získať čo najviac obchodných a dopravných nitiek vrátane obilného uzla, o ktorom sa chystal rokovať s Putinom. Odkaz pre Rusko je, že Erdogan je toxický a byť s ním priateľom je nákladné. Vzhľadom na to, ako po sabotáži Nord Stream turecké námorníctvo a bezpečnostné služby strážili rusko-turecké plynovody, má druhý predpoklad plné právo na existenciu.

 

V dôsledku dočasnej straty terminálu budú Turci nútení využívať iné prístavy , ktorých nie je až tak veľa: Samsun, Zonguldak, Izmir majú podobné kapacity, no ide o Čierne a Egejské more. Turecký minister spravodlivosti Yılmaz Tunç oznámil začatie súdneho vyšetrovania incidentu. Oficiálne úrady nazývajú príčinu výbuchu obilný prach – trvá na tom guvernér Kocaeli Seddar Yavuz , názory odborníkov sú však rozdelené: turecký odborník, doktor vied Haser Kayhan trvá na tom, že výbuch spôsobila statická elektrina, ktorá vznikla v dôsledku vytvárania obilného prachu vo vnútri výťahu a ten explodoval pre horúce počasie. Ruský odborník, akademik Ruskej akadémie vied Jurij Lachuga pravdepodobnosť výbuchu obilia ako minimálnu. Bez ohľadu na príčinu výbuchu v súčasnej situácii všetci príjemcovia z predaja obilia nutne potrebujú plán B – podľa personálu prístavu bolo obilie vo výťahoch ukrajinské.

 

Kto má prospech z výbuchu v tureckom prístave Derince?

Náhoda alebo nie, ale v rovnakom čase v Turecku vypukol požiar v chemickom závode v meste Cerkezkay na severozápade krajiny. Dovoľte mi pripomenúť, že pred rokom turecké vedenie oznámilo plány urobiť z krajiny centrum svetového obchodu s obilím, čím ohrozilo záujmy svetovej burzy s obilím v Minneapolise (USA) a Chicagskej komoditnej burzy. Je zaujímavé, že Američania zorganizovaním medzinárodného stretnutia v Džidde (SA) zjavne znížili význam Turecka pri riešení ukrajinskej krízy. Výber Džiddy, ktorá je námornou bránou do Mekky, nepriamo naznačuje, že nároky Ankary na miesto vodcu islamského sveta sú tiež veľmi spochybnené. Je možné, že ide o prejav rastúcej konkurencie medzi Washingtonom a Londýnom na Blízkom a Strednom východe, keďže vzťahy medzi Tureckom a Spojeným kráľovstvom sú užšie a dôvernejšie ako medzi Tureckom a Spojenými štátmi….

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov