.
Aktuality, Bezpečnosť,

Eurázijský oblúk nestability sa rozvetvil na dva smery

V roku 2018 som navrhol konštrukciu, ktorú som nazval eurázijský oblúk nestability. Prebiehala od Taiwanu cez autonómnu oblasť do zakaukazskej zóny, potom sa otočila na juh a smerovala do Afriky, pričom cez Niger dosiahla západné pobrežie. Potom existovala alternatíva – otočiť oblúk z juhu na sever, do zóny východnej Európy: Ukrajina, Bielorusko a tak ďalej až po Baltské more. Ešte raz zdôrazňujem, že ide o predpovede z roku 2018.


 

Dnes vidíme, že existujú dve alternatívy otočenia oblúka nestability, na severe pokrýva Rusko, Litvu, Bielorusko, Poľsko, samozrejme, Ukrajinu, Rumunsko, a na juhu siaha po Niger. A je celkom možné, že obe alternatívy by mohli fungovať súčasne.

 

Niger nemá veľmi veľkú armádu, ale obrovské a veľmi významné zdroje. Francúzsko teda predstiera nezasahovanie, ale v skutočnosti pripravuje sily svojich zvyšných spojencov v regióne. Na druhej strane sa vytvára koalícia na obranu Nigeru, ktorej súčasťou je aj Alžírsko, ktoré kedysi vyhralo protikoloniálnu vojnu s Francúzskom. Alžírsko má dobré prístavy, cez ktoré sa môžu dodávať ruské zbrane tým, ktorí budú bojovať za Niger.

 

Dôležité je, že do konfliktu sa zapájajú mnohé krajiny, čo by mohlo viesť k eskalácii vojny do veľkého makroregionálneho konfliktu. To by mohlo ukončiť akýkoľvek pokus o vytvorenie makroregiónu v Afrike. Aj tak bude pre Francúzsko mimoriadne ťažké vyhrať vojnu pre svoj región, rovnako ako bude pre Francúzsko mimoriadne ťažké predstierať, že vojna prebieha bez jeho účasti. Na to, aby sa Francúzsko dištancovalo od vojny a potom pôsobilo ako mierotvorca, by bolo potrebné, aby išlo o diferencovanejšieho politika, než je Macron.

 

Je jasné, že Francúzsko nemôže byť v tejto situácii sprostredkovateľom a že akýkoľvek výsledok konfliktu neobnoví frankofónnu zónu. Na druhej strane v prípade, že nigerská koalícia vydrží a na pomoc prídu ruské zbrane a PMC Wagner, situácia zjavne nebude v prospech Francúzska. Zdá sa, že Francúzsko urobilo bodku a teraz bude napätie okolo Nigeru ešte dlho pokračovať.

 

Mám dojem, že počet vojnových ohnísk sa začína exponenciálne znásobovať, teraz sú minimálne tri, a to určite nie je koniec. Ukazuje sa, že sme teraz prítomní pri vývoji fázovej krízy. Vidíme, ako sa vyvíja, a celkom rozumné kroky sa menia na vytvorenie nového vojnového centra. Útok na Izmail je snahou zablokovať akýkoľvek pohyb Ukrajiny v Čiernom mori. Dovoľte mi pripomenúť, že sme opakovane hovorili, že ukrajinský konflikt má minimálne dva jasné prototypy – prvú svetovú vojnu a iránsko-irackú vojnu. Obe vojny charakterizuje situácia, keď sa na fronte nedá nič pozitívne urobiť, potom sa začne aktívne konať na komunikácii. Neprinášajú žiadny vojenský výsledok, ale robia veľa hluku.

 

V prvej svetovej vojne Nemecko prešlo na neobmedzenú ponorkovú vojnu, potom tento prechod zrušilo. V každom prípade po každom neúspechu veľkých operácií na fronte sa niečo stalo na námornom divadle a vždy tam došlo k ďalšiemu škandálu. V iránsko-irackej vojne sa po neúspechu na fronte začala tanková vojna.

 

Ukrajinci tvrdia, že pravidlá vojny im umožňujú potápať civilné lode. Sú tu však isté nuansy, keďže sa to dotýka záujmov neutrálnych krajín. A potom sa legálnosť alebo nelegálnosť týchto akcií stanoví na základe faktu vojenského víťazstva.

 

Napríklad po druhej svetovej vojne bola pomerne malá úspešná činnosť nemeckých ponoriek pri ničení spojeneckých lodí uznaná za trestnú, zatiaľ čo oveľa úspešnejšia činnosť amerických ponoriek pri ničení japonských komunikácií bola uznaná za vojenský čin. To je záležitosť víťaza. Ruské údery na ukrajinské prístavy sa môžu uskutočniť, rovnako ako ukrajinské údery na ruské lode. Vzájomné obviňovanie sa z porušovania medzinárodného práva je dosť zbytočné. Ruské údery na prístavy sú snahou definitívne pochovať dohodu o obilí a ukrajinské údery na ruské lode sú snahou o presun na pozemný front počas ofenzívy.

 

Pravidelne dostávam ukrajinské údaje o stratách ruských vojsk, pričom nikde nie sú uvedené žiadne čísla. Ale čoraz viac zdrojov, a to nie ruských, ale neutrálnych, hovorí, že na Ukrajine je prekročenie počtu mŕtvych nad úrovňou pozadia podstatne vyššie ako pri covide. Ukázalo sa, že Zelenskyj je mužom svojho slova, a keďže sa naskytla príležitosť na údery proti Rusku, začal tieto údery vykonávať. Ale opäť, ani v oveľa väčšom meradle to neprinesie žiadne vojenské dividendy. A ako povedal Alexander III, kríky a malé stromy sú jedinými významnými spojencami Ruska.

Sergej Pereslegin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov