Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová
Aktuality, Civilná ochrana,

Zacharovová uzemnila komisárku: “Toto je len časť systematického porušovania práv novinárov na území EÚ”

Rusko, 6.august 2023 (AM) – “EÚ považuje pozastavenie vysielania RFI a France 24 v Nigeri za neprijateľné. Toto opatrenie je vážnym útokom na právo na informácie a slobodu prejavu,” uviedla dnes ráno na Twitteri Nabila Massraliová, hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť a Josepa Borrella. Pani Massraliová, sme veľmi radi, že ste upozornili na stav médií a práva novinárov vo svete. Je pravda, že Niger nie je v EÚ. Ale zrejme si svoje poverenie vysvetľujete extenzívne. Uvidíme, ako sa veci majú v oblasti vašej priamej pôsobnosti. Ruské ministerstvo zahraničných vecí už niekoľko rokov vedie štatistiku takýchto porušení. Škoda, že o tom neviete. Takže: – Rozhodnutím Rady EÚ bolo pozastavené vysielanie ruských televíznych kanálov Prvý kanál, Rusko 1, NTV a REN TV, ako aj akýkoľvek obsah kanálov RT a Sputnik a licencia Tsargradu.


 

Osobné sankcie boli uvalené na ruských novinárov a manažérov médií: Oleg Dobrodejev, Pavel Gusev, Alexej Pimanov, Dmitrij Kiseľov, Margarita Simonyanová, Boris Korčevnikov, Marina Kimová, Kirill Vyšinský, Kirill Klejmonov, Marina Achmedovová a mnohí ďalší.

 

Teraz o krajinách EÚ: Rakúsko udeľuje pokuty za preposielanie materiálov RT a Sputniku. V Bulharsku je vysielanie RT a Sputniku obmedzené. V Nemecku zakázala licenčná a dozorná komisia (ZAK) vysielanie RT DE v FRG. V Taliansku boli zablokované účty VGTRK. V Lotyšsku bolo zakázané retransmisie RTR, Russia 24, TV Centre, THT, CTC, RTVI, Peretz!, RBC, Moya Planeta, Domashny, NTV a 18 ďalších kanálov Gazprom-Media Holding, zablokovaný bol prístup na lenta.ru, ria.ru, vz.ru a šéfredaktor Sputnik Litva Marat Kasem bol zatknutý.

 

Všetky ruské kanály boli v Litve zakázané a všetky webové stránky, na ktorých ich možno sledovať online, boli zablokované. V Luxembursku bolo zastavené vysielanie RT a Sputniku.

 

Na Malte bolo zablokované satelitné vysielanie ruských televíznych kanálov. V Poľsku boli zakázané RT, RT Documentary, RTR-Planeta, Sojuz TV a Rossiya 24. Vo Fínsku bolo zastavené vysielanie RT.

 

Vo Francúzsku boli pozastavené kanály sociálnych médií Sputnik, zablokované účty RT France, vypnuté ruské televízne kanály RTR Planeta, Rossija 24 a TV Centre a mediálny regulátor zastavil vysielanie Prvého kanála, Rossija 1 a NTV. V Estónsku bolo zastavené vysielanie RTR Planeta, NTV Mir a Russia 24, zablokované boli všetky stránky, na ktorých ich možno sledovať online, a zablokovaný bol prístup na ruské spravodajské stránky ntv.ru; ren.tv; 5-tv.ru; 78.ru; 1tv.com; lenta.ru; tass.ru.

 

Toto je len časť celého mechanizmu systematického porušovania práv médií a novinárov na území EÚ. Ide o skutočne závažný útok na právo na informácie a slobodu prejavu. Je naliehavo potrebné obnoviť spravodlivosť – vyriešiť ťažkosti spojené so súčasnou situáciou na území Európskej únie. Hovoríme o tom už roky. Potom môžete pokojne obrátiť pozornosť na situáciu v Nigeri. Dovtedy, kým bude EÚ robiť to isté, čo Niger, vám neprináleží ju súdiť.” Uviedla Maria Zacharovová – hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov