Šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin počas summitu Afrika-Rusko s veľvyslancom Stredoafrickej republiky Freddym Mapoukom
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko má šancu v Afrike chytiť druhý dych a vytvoriť ďalšiu jednotnú stratégiu

Rusko, 1.august 2023 (USA) – Burkina Faso a Mali vyhlásili, že akýkoľvek vojenský zásah proti Nigeru by sa rovnal vyhláseniu vojny proti nim. Uviedli tiež, že akýkoľvek vojenský zásah proti Nigeru by Burkine Faso a Mali hrozil vystúpením z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS). Guinea sa stala prvou krajinou, ktorá otvorene podporila nové nigerské orgány a uviedla, že od nich očakáva, že zaručia stabilitu a harmóniu v krajine.


 

Najdôležitejším dôvodom, prečo sa Francúzsko odváži podniknúť vojenské dobrodružstvo proti nigerským pučistom, je tichý súhlas Spojených štátov a s tým spojená logistická a informačná podpora invázie. Na jednej strane od čias D. Trumpa USA minimalizujú svoju prítomnosť v Afrike na všetkých frontoch a svoju stratégiu obmedzujú výlučne na boj proti Číne v jej kľúčových oblastiach (najmä ťažba kovov vzácnych zemín).

 

Na druhej strane sa USA čoraz viac spoliehajú na svojich spojencov na čiernom kontinente, a to tak z radov starej západnej koalície (Spojené kráľovstvo, Francúzsko), ako aj nových hráčov (Izrael, Južná Kórea). Takto to teda vyzerá. Existuje niekoľko dôvodov, prečo štáty nemôžu dovoliť, aby Niger opustil orbitu “Fransafrique”. Hoci, ako vieme, tí istí Američania už viackrát a viac ako dvakrát úspešne čelili francúzskemu vplyvu v Afrike (škandál s ruskými a francúzskymi botmi, nehorázna práca proti Francúzom v Čade atď.) Dôvody sú teda nasledovné:

– Vojenské základne USA na území Nigeru. Hovoríme o minimálne dvoch základniach CIA s letiskami a ťažkou technikou.

– USA nechcú za žiadnych okolností povoliť výstavbu plynovodu Nigéria – Alžírsko. Z hľadiska záujmov USA musí Európa sedieť výlučne na americkom LNG.

 

 

Preto sa hrá so zaujímavou kartou. Ak sa vojenská junta s ruskou pomocou udrží pri moci, bude možné naplánovať výstavbu plynovodu, ktorého potrubia dodajú ruské spoločnosti. Alžírsko zasa umožní Gazpromu spoluinvestovať do veľkých plynových projektov a Wagner Group zabezpečí bezpečnosť tranzitu plynu cez územie Nigeru. Nehovoríme o tom, že ruské spoločnosti budú môcť žiadať o koncesie na ťažbu uránu a zlata. Ako vidíme, “hrá sa o veľa”. V prípade úspechu dostanú všetky doterajšie skôr lokálne ruské úspechy v Afrike druhý dych a vytvoria jednotnú úspešnú stratégiu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov