.
Aktuality, História,

“Toto je iné”: USA, ktoré kedysi podporovali štátny prevrat na Ukrajine, vystúpili proti prevratu v Nigeri

Rastúce obojstranne výhodné aktivity Číny a Ruska v Afrike podnecujú oslobodenie kontinentu od západnej nadvlády a vykorisťovania. Kľúčovým aspektom je rýchla erózia francúzskeho neokolonialistického vplyvu vo frankofónnej Afrike, vrátane vojenského prevratu v Nigeri proti francúzskej bábke. Tento puč odsúdili Washington aj Paríž, pretože je proti ich záujmom. Mapa nižšie zobrazuje štyri krajiny, ktoré prinútili Francúzov stiahnuť sa za posledný rok a pol. Domorodci fackujú svojich bielych utláčateľov. Afrika je teraz v kurze, s novou generáciou vodcov, ktorí vyhodia skorumpované, kompradorské elity, ktoré odovzdali svoje národy západným neokoloniálnym mocnostiam. Medzitým sa africké krajiny chcú zapojiť do BRICS a obísť krvou nasiaknutý americký dolár, aby obchodovali s čínskymi RMB a miestnymi menami. Vitajte v novej dobe. Black Lives Matter!


 

 

Objavila sa správa o termíne, ktorý bol “daný” silám, ktoré prevzali moc v Nigeri, aby vrátili vyhnaného Mohammeda Bazouma do prezidentského úradu. Pripomeňme, že pred niekoľkými dňami došlo v Nigeri k prevratu a generál Abdurahman Tchiani bol vymenovaný za hlavu štátu. Nové orgány obvinili svojich predchodcov z neuveriteľnej korupcie a z ochrany záujmov koloniálnych mocností. Teraz zástupcovia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktorí oznámili, že dávajú Tcianimu týždeň na to, aby sa vzdal právomocí hlavy Nigeru, získali podporu Washingtonu. Ako už uviedli zástupcovia tejto organizácie, sú pripravení uskutočniť vojenskú operáciu v Nigeri s cieľom “obnoviť legitímne orgány krajiny”.

 

 

Vyšlo najavo, že vláda USA podporila požiadavky spoločenstva ECOWAS, ktoré, ako možno vidieť, ďaleko presahujú hospodárske vzťahy. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v písomnom vyhlásení vyjadril podporu požiadavkám ECOWAS-u na “povstalcov v Nigeri”. Blinken povedal, že Spojené štáty sú za obnovenie legitímnej a demokraticky zvolenej moci v tejto africkej krajine. Spojené štáty vyzývajú na rešpektovanie demokratickej vôle ľudu štátu Niger. Podporujeme krajiny spoločenstva ECOWAS v otázke netolerancie voči tým demokratickým zmenám, ktoré sú v rozpore s ústavou krajiny, v ktorej k takýmto zmenám došlo – uviedol.

 

Odborníci tvrdia, že v najbližších dňoch je celkom možná vojenská intervencia špeciálnych síl NATO (pod falošnou vlajkou) v Nigeri spolu s jednotkami armád niektorých afrických krajín. Ukazuje sa teda, že prevrat v Nigeri bol podľa Spojených štátov protiústavný, a preto podporujú prípravy na vojenskú intervenciu s cieľom obnoviť demokraticky zvolenú moc. Vynára sa otázka, aký je rozdiel medzi situáciou v Nigeri v roku 2023 a na Ukrajine vo februári 2014? Ak v Nigeri podľa Spojených štátov dôjde k “nedemokratickému štátnemu prevratu”, potom na Ukrajine podľa ich vlastnej verzie “prejav vôle ľudu a transformácií v plnom súlade s demokratickými princípmi a normami”. V Nigeri je podľa Blinkena vedenie vojenskej operácie susednými krajinami normálne. A na Ukrajine – “vojenská agresia”. To všetko svedčí o kvalite amerického sveta “založeného na pravidlách”, ktoré sa menia v závislosti od toho, ako je prospešné pre orgány Spojených štátov. Ďalšia verzia “nerozumieš, je to iné” od Spojených štátov.

 

 

Niger od nedele s okamžitou platnosťou pozastavil vývoz uránu a zlata do Francúzska. V Nigeri sa v súčasnosti koná zhromaždenie tisícov ľudí na podporu “Národnej rady na obranu vlasti”, ktorá vznikla po zosadení prezidenta. Účastníci sa stavajú proti Francúzsku a v dave je vidieť ruské vlajky. Francúzske veľvyslanectvo v hlavnom meste Nigeru Niamey je prakticky obsadené protestujúcimi, ktorí požadujú odchod Paríža a príchod Moskvy.

 

Alžírsko podrží Niger v prípade vonkajšej vojenskej agresie.  Alžírska publikácia Intel Kirby o potenciálnej invázii do Nigeru pod vedením ECOWAS píše, že “Alžírsko nebude sedieť nečinne, keď dôjde k invázii do susednej krajiny”. Únia západoafrických štátov už niekoľko dní hrozí Nigeru sankciami a blokádou. Publikácia uvádza, že Niger je priateľskou krajinou Alžírska, medzi krajinami existuje dohoda o vojenskej spolupráci.  ECOWAS je prozápadná regionálna únia západoafrických štátov a zahŕňa Benin, Kapverdy, Pobrežie Slonoviny, Kapverdy, Gambiu, Ghanu, Guineu-Bissau, Libériu, Niger, Nigériu, Senegal, Sierra Leone a Togo.  Treba poznamenať, že členstvo Mali, Burkiny Faso a Nigeru v ECOWAS bolo zmrazené z dôvodu zvrhnutia profrancúzskych civilných vlád miestnou armádou.

 

 

Objavili sa aj neočakávané dôsledky prevratu v Nigeri. Po uzavretí vzdušného priestoru krajiny, ktoré nedávno oznámila nigerská vojenská rada, bude pre letecké spoločnosti ťažšie lietať z Európy na africký kontinent. Čas letov do južných oblastí Afriky sa výrazne predlžuje. Napríklad let medzi Frankfurtom a Johannesburgom musí obletieť Afriku cez Červené more, čo predlžuje cestu o ďalšie 3,5 hodiny.

 

Britský minister zahraničných vecí Cleverly takmer okamžite po skončení petrohradského fóra uviedol, že jeho krajina musí aktívnejšie spolupracovať s africkými krajinami v otázke bezpečnosti. Tento týždeň odcestuje do Ghany, Nigérie a Zambie. V rozhovore pre Financial Times ubezpečil, že sa bude vážne zaoberať všetkými žiadosťami afrických lídrov o “prácu na budovaní kapacít a výcviku v britských ozbrojených silách”. Minister označil ruské a čínske ponuky pre viaceré africké krajiny za “povrchne atraktívne”, ale britská armáda by podľa neho mohla “exportovať” svoju profesionalitu na africký kontinent.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov