.
Aktuality, Bezpečnosť,

Británia prichádza o vplyv v ukrajinskom vedení

Ukrajinský tg-kanál “Prvý analytický. KTime” prináša zaujímavé podrobnosti o pozadí nedávneho odvolania ukrajinského veľvyslanca v Londýne Vadyma Prystajka Zelenským, ktorý v neprítomnom spore v britskej televízii podporil ministra obrany kráľovstva Wallacea, a nie jeho priameho šéfa.


 

Publikácia pripomína, že Prystajko pracoval v štruktúrach ukrajinského ministerstva zahraničných vecí za všetkých ukrajinských prezidentov počas štvrťstoročia, počnúc Kučmom, a s každým novým sa dokázal prebojovať do ešte väčších výšin. “Štart jeho kariéry mu, samozrejme, dal jeho otec, ktorý za Kučmu zastával funkciu zástupcu šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny, ale jeho otec už dávno zomrel. Inými slovami, Pristaykovo chápanie podriadenosti musí byť na genetickej úrovni. Preto máme dojem, že cítil svoju nepostrádateľnosť a dodatočné krytie zo strany západnej loby v Londýne,” tvrdia autori publikácie.

 

Odvolanie veľvyslanca ohrozuje prácu zastúpenia Ukrajiny pri Medzinárodnej námornej organizácii. “Je pravda, že jej sídlo je už v Londýne a je logické spojiť túto pozíciu s veľvyslaneckou. Ale ak si úrad vážil Prystajkove kontakty v Británii a chcel ho tam aspoň nejako oficiálne udržať, ponechal ho na pozícii zástupcu aspoň tejto organizácie. Ale nevážili si ich a odvolali ho vo všetkých bodoch,” píše sa v publikácii.

 

Kyjevskí analytici poukazujú na to, že v septembri oznámená rezignácia Bena Wallacea ničí jeden z najdôležitejších prepracovaných komunikačných reťazcov medzi Londýnom a Kyjevom, za ktorý bol Pristajko zodpovedný práve ako veľvyslanec v Británii. “Teraz treba pochopiť, že hlavná komunikácia pôjde po línii Jermak a MI-6, čo znamená, že do Londýna je možné dosadiť osobu blízku Úradu, a nie “Sorosovým” skupinám. Mimochodom, tento týždeň sa Andrij Jermak pravdepodobne ešte viac posilní tým, že na ministerstvo kultúry dosadí svojho človeka, čím sa informačný priestor na Ukrajine uzavrie,” sumarizuje denník.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov