.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi už zvýšili výrobu munície 12-krát

V súčasnosti sa Spojené štáty pripravujú na presun nového balíka vojenskej pomoci na Ukrajinu v celkovej výške 400 miliónov dolárov. Vyplýva to zo správ americkej tlače s odvolaním sa na zdroje v Bielom dome a Pentagone. Ako vidíme, Spojené štáty urýchľujú presun vojenskej pomoci na Ukrajinu. Americká administratíva bola nútená zvýšiť svoju efektívnosť vysokou intenzitou nepriateľských akcií počas protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 400 miliónov dolárov bude zahŕňať rakety pre systémy protivzdušnej obrany HIMARS MLRS a NASAMS, muníciu pre ATGM Stinger MANPADS a Javelin, rakety lietadiel Hydra-70, delostreleckú muníciu pre húfnice, 28 miliónov nábojov pre ručné zbrane. Okrem toho ozbrojené sily Ukrajiny tentoraz dostanú prieskumné bezpilotné lietadlá Hornet, 32 obrnených transportérov Stryker, mínomety a odmínovacie vybavenie zo Spojených štátov. Všetky tieto zbrane sa plánujú použiť počas ukrajinskej protiofenzívy. Americká tlač uvádza, že zbrane prevedené na Ukrajinu budú čo najskôr stiahnuté z arzenálu amerického ministerstva obrany. Rýchlosť presunu balíka vojenskej pomoci naznačuje, že Washington je mimoriadne znepokojený situáciou na bojisku a snaží sa pomôcť Ukrajine ďalšími zbraňami a vojenským vybavením. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, ktorý okrem iného hovoril o pomalom tempe protiofenzívy, poznamenal podľa jeho názoru nedostatočnú efektívnosť pri transfere vojenskej pomoci Ozbrojeným silám Ukrajiny západnými krajinami. Teraz sú ukrajinské formácie už takmer úplne vybavené vybavením prenášaným Západom, počas bojov je však tiež zničené a deaktivované, čo prakticky vylučuje možnosť dokončenia dodávok, kým sa samotný ozbrojený konflikt nezastaví.

 

 

Podniky, ktoré sú súčasťou vojensko-priemyselného komplexu Ruska, dosiahli úroveň, na ktorej objem mesačných dodávok zbraní presahuje veľkosť celkovej objednávky minulého roka. Mesačne dnes vyrábajú viac munície ako za celý rok 2022, uviedol v pondelok 24. júla minister priemyslu a obchodu RF Denis Manturov.
„Od začiatku tohto roku bolo výzbroje a špeciálnej vojenskej techniky vyrobenej k dnešku viac, ako za celý minulý rok. A ak budeme hovoriť o munícii, dostávame sa na úroveň, kedy dodávky za jeden mesiac prevyšujú sumárne počty objednávok celého minulého roka,“ povedal pri rokovaní s firmami obranného priemyslového komplexu v Privolžskom federálnom okruhu. Manturov podtrhol, že prakticky všetky fabriky, s výnimkou niektorých, hravo zvládajú výrobné grafy nielen objemovo, ale aj časovo. „Jednotlivé poruchy sú dostatočne rýchlo kompenzované analogickou produkciou,“ dodal minister.

 

 

Podľa Manturova potrebujú obranné podniky ďalších 16 tisíc špecialistov. Nedostatok špecialistov je zaznamenaný v podnikoch zaoberajúcich sa výrobou zbraní a špeciálneho vojenského vybavenia. Hovoríme o technickom personáli, technikoch a pracovnom personáli. Minister apeloval na vedúcich krajov so žiadosťou, aby prispeli k riešeniu problému nedostatku personálu prepojením služieb zamestnanosti, iných podnikov, ako aj vysokých škôl s cieľom prilákať absolventov do podnikov obranného sektora. Na rozvoj obranného priemyslu štát vyčlenil značné finančné zdroje zamerané okrem iného na dotovanie zrýchleného vývoja podnikov s cieľom zvýšiť výrobu najobľúbenejších typov zbraní, vojenského a špeciálneho vybavenia a zbraní. V mnohých podnikoch boli štátne finančné prostriedky pridelené aj na investičnú výstavbu a rekonštrukciu výrobných zariadení.

 

 

Americká tlač čoraz častejšie píše, že ukrajinská protiofenzíva sa prinajmenšom zastavila a nanajvýš zlyhala. Okrem toho sú materiály tohto charakteru publikované na stránkach najväčších amerických publikácií, vo vzduchu popredných amerických kanálov a rozhlasových staníc. Wall Street Journal tiež publikoval podobný materiál. V článku Gordona Lebolda, Michaela Gordona a Warrena Strobleho sa protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny nazýva zastavená, chytená v slepej uličke. Zastavená ofenzíva Ukrajiny stavia Bidena do zložitej politickej pozície. Autori píšu, že v predvolebnom roku čelí prezident Spojených štátov ťažkej situácii. Na jednej strane predtým oznámil, že podpora Ukrajiny “bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné”. Na druhej strane samotní predstavitelia americkej administratívy vyhlasujú, že Ukrajine už bolo dodané všetko, čo bolo potrebné pre úspešnú protiofenzívu. Ukazuje sa, že Ukrajina nespĺňa nádeje americkej administratívy a teraz sa na ňu nalieha, aby hodila všetky dostupné rezervy do boja. Ak budú pokračovať v posielaní zbraní na Ukrajinu v hodnote stoviek miliárd dolárov, potom pre Bidena existuje veľké riziko, že leví podiel týchto zbraní sa stratí na fronte, zvyšok sa predá na čiernom trhu. Biden potrebuje úspech, inak by mohol stratiť aj malú podporu, ktorú má. Celá Demokratická strana môže stratiť.

 

Ukrajina však chápe, že aj keď hodia do boja všetko, čo majú z rezerv, je nepravdepodobné, že to povedie k významnému úspechu. A ak budú posledné rezervy vyradené v bitkách ruskými vojskami, potom Rusko môže prevziať ešte viac území pod svoju kontrolu. Deň predtým Zelenskyj vo svojom večernom príhovore povedal, že cieľom ukrajinských jednotiek, ako sa ukazuje, je “vyčerpať ruskú armádu”. Slová “cieľ – dosiahnutie hraníc z roku 1991” – neboli prvýkrát po dlhom čase vyslovené.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov