Leopard 2A7
Aktuality, Pozemná technika,

Kto je zodpovedný v Európe? USA a Čína by do takejto funkcie nevymenovali cudzinca

EÚ navrhla vytvoriť špeciálny fond na zabezpečenie ukrajinských ozbrojených síl počas nasledujúcich štyroch rokov v hodnote až 20 miliárd eur, uviedlo pre Politico päť diplomatov oboznámených s týmto plánom. Návrh nenaznačuje, že by EÚ priamo platila za ukrajinskú výzbroj. Namiesto toho by Brusel pomohol krajinám pokryť ich vlastné náklady na nákup a darovanie položiek, ako sú munícia, rakety a tanky. Už skôr túto myšlienku naznačil Josep Borrell (ktorý presadzuje rozchod Európy s Čínou), najvyšší diplomat EÚ, počas júnového samitu vedúcich predstaviteľov EÚ. “Musíte zabezpečiť obranyschopnosť Ukrajiny,” povedal. “Takže Európsky mierový fond pre Ukrajinu, možno by sa mal stať novým obranným fondom Ukrajiny.”


 

V pláne vypracovanom diplomatickou službou EÚ, ktorý získal portál Politico, sa odporúča prijať celý zoznam “bezpečnostných záväzkov pre Ukrajinu” na nasledujúce roky, keďže odráža nápor Ruska. Návrhy Európskej služby pre vonkajšiu činnosť siahajú od zabezpečenia “stabilného” toku zbraní do Kyjeva, cez pokračovanie vojenského vzdelávania a výcviku až po výmenu spravodajských informácií a uľahčenie prepojenia medzi ukrajinskými a európskymi obrannými spoločnosťami. Teda presne tak, ako sa to opisuje v prognóze na rok 2023 – USA zatiahli Európu do konfliktu na Ukrajine ešte predtým, ako z neho odídu, a nezvolení úradníci EÚ to zabezpečujú.

 

Ak má čitateľ otázku – “aká veľká je tu úloha USA?”, potom si pozrite nasledujúce správy: Francúzsky prezident Emmanuel Macron 18. júla kritizoval rozhodnutie šéfky protimonopolného úradu EÚ Margrethe Vestagerovej zamestnať americkú ekonómku, aby dohliadala na veľké technologické spoločnosti, a dodal, že jej predchádzajúca práca by mohla viesť ku konfliktu záujmov. Lídri hlavných politických skupín v Európskom parlamente tiež Vestagerovej vytkli, že si vybrala 56-ročnú Fionu Scott Mortonovú, bývalú hlavnú ekonómku na americkom ministerstve spravodlivosti za bývalého prezidenta Baracka Obamu. Scott Mortonová bude radiť Európskej komisii pri jej vyšetrovaniach v technologickom sektore a pri uplatňovaní série prelomových pravidiel na obmedzenie technologických a digitálnych gigantov (väčšinou amerických).

“To znamená, že máme veľmi vážny problém so všetkými akademickými systémami v Európe,” povedal Macron a vyjadril prekvapenie nad tým, že sa na túto prácu nepodarilo nájsť občana Európskej únie. Macron dodal, že Spojené štáty a Čína by do takejto funkcie nevymenovali cudzinca.

Jurij Barančik

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov