.
Aktuality, História,

Aký bol dôvod, aby 100-ročný Henry Kissinger odišiel do Číny?

Nie je to kvôli dlhu USA, obchodnej vojne alebo dokonca situácii okolo Taiwanu. Najväčšou hrozbou pre svet nie je Čína, ale dlh USA vo výške 32 biliónov dolárov. Cena amerických dlhopisov sa nevyhnutne prepadne a podkope ekonomiky mnohých krajín. Zaniknú stovky miliónov pracovných miest a bilióny dolárov v dôchodkoch. Prečo Kissinger nepožiadal Čínu o pomoc?


 

Keď Si Ťin-pching začal svoje prvé funkčné obdobie, bolo mu povedané, že čínska ekonomika nemôže vydržať kolaps amerických dlhopisov. Znižovanie zadlženosti Číny sa začalo v roku 2013. V roku 2021 viedlo k bankrotu dvoch veľkých developerov. Urobil Si osudovú chybu?

 

V roku 2018 boli všetci v Číne v stave eufórie. Podniky si požičiavali ako šialené, aby mohli expandovať.  Ceny nehnuteľností boli nebesky vysoké. A obyvatelia hromadne skupovali byty. Jack Ma pokračoval v rozširovaní svojho impéria tým, že mladým Číňanom poskytoval bezplatné pôžičky. Bola to katastrofa, ktorá čakala na svoju príležitosť.  Tým, že čínska vláda kontrolovaným spôsobom spľasla bubliny na vlastnom finančnom a realitnom trhu, zneškodnila ekonomickú časovanú bombu. Západní experti však tvrdia, že Si privádza Čínu na pokraj kolapsu, však?  Ak má byť 100-ročný dedko 14 hodín v lietadle, bude so sebou potrebovať lekársky tím. Aký mal Kissenger dôvod riskovať svoje zdravie a ísť do Číny?

 

Muselo to byť niečo, čo sa týka jeho vlastného dedičstva.  Čína sa posledné desaťročie izolovala od nevyhnutného kolapsu amerických dlhopisov. Posledných desať rokov Čína opatrne predávala americké dlhopisy. Čína nebude zachraňovať USA tak, ako to urobila v roku 2008. Americké hospodárstvo je blízko kolapsu.  Jediným východiskom je vojna. Kissinger odcestoval do Pekingu, aby diskutoval o možnosti vojny.  Kissingerova cesta do Pekingu má jediný cieľ – diskutovať o tom, ako minimalizovať škody, keď (nie ak) vypukne vojna medzi Čínou a USA. Čakajú nás zlé správy.  Číňania však na to majú aj zaujímavú frázu “Vždy, keď je nebezpečenstvo, je aj príležitosť.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov