Oshkosh JLTV
Aktuality, Pozemná technika,

Dá sa ešte zabrániť kúpe 4×4 JLTV?

Slovensko, 16.júl 2023 (AM) – Ministerstvo obrany počas vládnej garnitúry tvorenej nikým nevolenými úradníkmi, ktorí ani zďaleka nezískali dôveru parlamentu ďalej bez hanby udržiava kontinuitu projektov, ktoré tam zanechal J. Naď.


 

Tak sa stalo, že po žiadosti o cenovú ponuku na vrtuľníky AH-1Z Viper spolu s nedostatočným počtom rakiet Hellfire II posúva do finálneho štádia aj obstaranie amerických vozidiel 4×4 JLTV. To však ešte nie je celá pravda. Zahraničné zdroje uvádzajú aj to ako majú byť vozidlá vyzbrojené.
Až 110 zo 160 vozidiel má mať diaľkovo ovládanú streleckú vežičku M153 CROWS, zatiaľčo zvyšných 50 konvenčné strelecké vežičky s posádkou.
Túto informáciu pravdepodobne ministerstvo obrany nepodalo ani zástupcom skutočnej parlamentnej a mimoparlamentnej opozície, ktorá už protestovala proti nákupu samotných vozidiel. Je pritom zrejmé, že tieto politické strany nedokáže odpor voči Naďovým projektom zjednotiť a predkladajú skôr politické a ekonomické argumenty voči nim.

 

Jedna zo strán uviedla, že nedôveryhodná úradnícka vláda nemá mandát na takéto rozhodnutia a v štátnom rozpočte nie je krytá úhrada DPH z nákupu vozidiel. Takéto riešenie poškodí slovenských výrobcov obdobných vozidiel a uvádza ich konkrétne typy – Aligator Master II, Patriot II, Gerlach a Hron.

 

Čo však už nepripomína je fakt, že slovenský výrobca predstavil aj bezposádkové strelecké vežičky, ktoré by mohli konkurovať tým, ktoré chce nedôveryhodná úradnícka vláda na vozidlá objednať.

 

Žiadne zásadne iné argumenty technického ani servisného alebo výrobného a logistického charakteru sa vo výhradách slovenskej opozície neuvádzajú.
Z národohospodárskeho hľadiska je to strata možnosti, ktorú by bolo možné využiť v prípade, že by došlo k ďalšiemu zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Európe v súbehu s ekonomickou krízou a rastom nezamestnanosti. Výroba vozidiel 4×4 a zbraňových staníc k nim by sa potom mohla na Slovensku realizovať formou verejných prác na podporu ekonomiky.

 

Kúpa týchto vozidiel je tiež stratou alternatívnej príležitosti obstarať produkty obranného charakteru, ktoré Slovensko nedokáže vyvinúť a ani vyrobiť samostatne ani v medzinárodnej kooperácii. Slovenská opozícia nedokáže zorganizovať účinný odpor voči pokračujúcim kontroverzným rozhodnutiam na ministerstve obrany, k návrhu opozičnej strany na inventarizáciu zásob munície sa pred kamery na improvizovanej tlačovej konferencii zíde pár poslancov jednej zo strán, z ktorých ešte jeden príde neskoro…

 

Asi si títo politici neuvedomujú, že ak nasledujúce voľby vyhrajú, servisné a prevádzkové náklady náklady takto obstaranej techniky trvalo zaťažia návrhy rozpočtov, ktoré budú predkladať ich vlády parlamentu počas nasledujúceho volebného obdobia. A budúca opozícia sa im bude posmievať, že nemajú na nič peniaze, pretože ich sami rozkrádajú. Tiež je potrebné si uvedomiť, že aj niektorí dôstojníci a generál-uškovia slovenských ozbrojených síl sa vždy na takýchto projektoch v prípravnej fáze podieľajú. Po vyradení do výslužby by mal teda slovenský volič ďalej sledovať ich politickú kariéru.

MK

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov