.
Aktuality, Námorníctvo,

Severná morská cesta a úskalia ľadovej cesty

Na úplný rozvoj Severnej morskej cesty vrátane jej pobrežnej infraštruktúry sa v nasledujúcich 13 rokoch vynaložia najmenej 2 bilióny rubľov, z toho 600 miliárd rubľov z vládnych prostriedkov, uviedol nedávno pre médiá predseda ruskej vlády Michail Mišustin. Zvyšok budú investovať veľké ruské podniky, predovšetkým Gazprom a Rosatom.


 

Takýto finančný scenár má zvýšiť konkurencieschopnosť ľadovej cesty v porovnaní s tradičnými euroázijskými trasami. A je viac ako relevantný, keďže podľa Maxima Kulinka, zástupcu riaditeľa Severnej námornej cesty v štátnej korporácii Rosatom, sa tranzit zahraničného nákladu po námornom koridore z Vladivostoku do Murmanska 2022 klesol v porovnaní s rokom 2021 desaťnásobne a predstavoval 200 tisíc ton. Zároveň celkový objem prepravy po tejto trase v roku 2022 predstavoval 34 miliónov ton namiesto plánovaných 32 miliónov ton. Teda “v skutočnosti boli 2 milióny ton medzinárodného tranzitu nahradené vnútroštátnou nákladnou prepravou”, uviedol M. Kulinko.

 

Dôvod prudkého prepadu zahraničného tranzitu v roku 2022 je zrejmý – západné sankcie voči ruskej dopravnej sieti – okrem (zatiaľ?) prevádzkovaných ropovodov a plynovodov, ku ktorým sa pripojili ázijsko-tichomorské štáty (Japonsko, Južná Kórea, Taiwan, Austrália, Nový Zéland, tichomorské územia Francúzska, čiastočne Singapur). “Záujem o využívanie Severnej morskej cesty prejavili Čína, India a krajiny juhovýchodnej Ázie. Zatiaľ čo znepriatelené krajiny menia svoje plány na tranzit cez túto trasu… na tranzit v rokoch 2023 – 2024 očakávame určité úpravy,” – povedal 17. mája na zasadnutí vlády o otázkach dopravnej infraštruktúry vedúci ruského ministerstva dopravy a rozvoja Alexej Čekunkov. A na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre 2023 povedal “o dohode s ministrom hospodárstva SAE o realizácii spoločného projektu v rámci rozvoja NSR”. Ako spresnil Nikolaj Korčunov, veľvyslanec pri ministerstve zahraničných vecí, zástupca Ruskej federácie v Arktickej rade, ide o dohodu arabského operátora v oblasti námornej kontajnerovej prepravy DP World s “Rosatomom”. Podrobnosti projektu zatiaľ neboli oficiálne zverejnené. Podľa neoficiálnych informácií ide o investíciu arabského štátu do rozvoja prístavnej siete na Severnej morskej ceste v rokoch 2023 – 25.

 

Pripomeňme, že v rámci plánu rozvoja Severnej morskej cesty do roku 2023 boli postavené tri ľadoborce na jadrový pohon vrátane najvýkonnejšieho na svete Arktika. V Obskom zálive (Jamalskonenecký autonómny okruh) bola dokončená výstavba podmorského plynového terminálu Utrennyj, ktorý v auguste prijme prvú ruskú plávajúcu továreň na skvapalnený zemný plyn. Známe je aj spustenie od roku 2021 do roku 23 pravidelných pobrežných plavieb ľahšieho kontajnerového plavidla na jadrový pohon Sevmorput z prístavu v Petrohrade do prístavov na ruskom Ďalekom východe v oboch smeroch. Okrem budovania karaván na vedenie lodí cez arktický ľad je však potrebné zabezpečiť aj stabilný dopyt po ich službách, vytvoriť spoľahlivý systém poistenia nákladu proti rizikám a modernizovať prístavnú infraštruktúru vo vzťahu k drsným severným zemepisným šírkam s extrémnym a nepredvídateľným podnebím. Rovnako dôležité je vytvorenie podrobných a spoľahlivých máp a záznamov o severnej morskej ceste a rozmiestnenie rozsiahlej siete meteorologických staníc súbežne so zavedením satelitných systémov na monitorovanie arktickej klímy.

 

Transaljašský ropovod – konkurent Severnej námornej cesty

 

A stále je pred nami veľa práce. Najmä pre ázijsko-tichomorské štáty, ktoré sa nezúčastňujú na protiruských sankciách, je problematické používať svoje plavidlá na prepravu po Severnej morskej ceste do Európy (a späť) kvôli riziku sekundárnych obmedzení, čo si vyžaduje výber plavidiel pod “výhodnými vlajkami”, ktoré znížia príslušné riziká. Treba však poznamenať, že zoznam arktických nákladných lodí v registri FOC je minimálny. Tlak sankcií ovplyvňuje aj realizáciu energetických projektov v regióne, najmä projektov v oblasti plynu, kde existuje vysoká závislosť od zariadení a komponentov z Nemecka a Holandska, pre ktoré nie je ľahké nájsť alternatívy. Technologické obmedzenia ovplyvňujú aj ďalšie odvetvia v Arktíde. V apríli napríklad vyšlo najavo, že spoločnosť First Mining Company upustila od výstavby plávajúceho ťažobného a spracovateľského závodu na Novej zemi. Závod určený na výrobu zinku, olova a striebra z rudy vyťaženej na ložisku Pavlovskoje sa teraz bude musieť postaviť na pevnine a termín realizácie projektu sa posunie najmenej o rok. Odborníci poznamenali, že plávajúci závod by sa po vyčerpaní ložiska mohol ľahko premiestniť. V prípade zariadenia na pevnine by to nebolo možné, čo znižuje finančnú atraktívnosť projektu. Dôvod vynútenej zmeny plánov je stále rovnaký – odmietnutie spolupráce zo strany európskych spoločností a neexistencia plnohodnotnej náhrady za ich high-tech výrobky.

 

Svetová flotila ľadoborcov, 2020

 

Zdá sa, že za všetkými týmito okolnosťami stojí spomínaná téza šéfa rezortu pre rozvoj Ďalekého východu o záujme Číny, Indie a krajín juhovýchodnej Ázie využívať Severnú námornú cestu, zatiaľ bez konkrétnych objemov. tranzitnej dopravy. V tejto súvislosti stojí za zmienku objasnenie M. Mišustina, že „ďalšie rozširovanie infraštruktúry ruskej Arktídy umožní organizovať dodávky, na ktoré kapacita východného radu železníc nestačí“. Pripomeňme, že rozvoj kapacít tohto testovacieho miesta, ktoré zahŕňa BAM, Transsibírsku magistrálu a ich pobočky do prístavov na Ďalekom východe Ruskej federácie, v ČĽR, KĽDR a Mongolsku, zabezpečuje príslušný federálny program na roky 2021-2035. Zabezpečuje tiež vytvorenie nových pobočiek od BAM a Transsibírskej oblasti po Sacha – Jakutsko, Tuva, Magadan, pobrežie Ochotska na území Chabarovsk, juhovýchodné pobrežie Primorského územia, do susedných krajín. Podľa hodnotenia špecializovanej agentúry RŽD-Partner (23. marca tohto roku) však môže dôjsť k zníženiu, ak už nie, k zníženiu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu a podnikov na mnohé projekty železníc a prístavov.

 

Zrušený Belkomur

 

V tejto súvislosti pripomíname, že v rokoch 2022-23. V Ruskej federácii bol zrušený dlhoročný projekt nadregionálnej železnice BELKOMUR, termíny na uvedenie do prevádzky (teraz do začiatku 30. rokov 20. storočia) Polárna transsibírska magistrála, nadregionálna oceľová trať Komi-port Indiga. (Nenets Autonomous Okrug) boli opäť odložené. Všetky tieto tepny susedia so sieťou prístavov Severnej morskej cesty. Ak sa tieto projekty zrealizujú, vytvorí sa nová konfigurácia eurázijskej infraštruktúry pre aktívnejší rozvoj medzinárodnej nákladnej dopravy a urýchli sa priemyselný (a celkovo sociálno-ekonomický rozvoj) najmenej tretiny celého ruského územia. : Východná Sibír, Severný Ural, Severozápad a Arktické oblasti.

 

Podľa už skôr schváleného plánu rozvoja Severnej námornej cesty do roku 2035 by po nej mal byť ročný nákladný tok 220 miliónov ton. Rozvoj východného smeru Severnej morskej cesty nie je vynúteným opatrením v dôsledku súčasného napätia, ale dlhodobým cieľom, keďže ázijský región sa „stáva ťahúňom globálnej ekonomiky“, hovorí N. Kochunov. Rastie investičná spolupráca s Čínou v arktickom regióne, ako aj interakcia v oblasti vedy a výskumu, ekológie a technologickej interakcie. Rastúci záujem o bohatstvo Arktídy prejavuje aj India, ktorá nutne potrebuje ropu, železnú rudu a ďalšie nerasty pre ďalší ekonomický rozvoj.

 

Po dobrovoľnom odchode európskych konkurentov dostala vláda Narendru Modiho v tomto smere dodatočnú slobodu konania a zvýšený záujem ruskej strany. Naí Dillí zatiaľ nemá pokročilý vývoj, ktorý by mohol efektívnejšie rozvíjať prírodné zdroje ruského severu, kompenzovať pretrhnutie väzieb so Západom, keďže je skôr sľubným odbytovým trhom a potenciálne veľkým investorom. Geopolitické súperenie medzi dvoma najväčšími euroázijskými mocnosťami z hľadiska počtu obyvateľov umožní Rusku flexibilnejšie budovať rovnováhu, vzdialiť sa od monopolného vplyvu toho či onoho partnera. V každom prípade si integrovaný rozvoj SMC vyžaduje pomerne vážne investície, ktorých návratnosť závisí v neposlednom rade aj od reálnej tranzitnej dopravy medzi rastúcou „Veľkou Áziou“ a Európou, ktorá do značnej miery stratila svoju zahraničnopolitickú (a teda ekonomickú) subjektivitu.

Dmitrij Nefedov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov