.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český prezident kriticky Zelenskému: “Je nepravdepodobné, že Ukrajina spustí protiofenzívu”

Nemecká tlač sa naďalej pokúša pochopiť, čo sa teraz deje na frontoch ukrajinského ozbrojeného konfliktu. Ak pred niečo viac ako mesiacom nemeckí reportéri písali hlavne o tom, že “rýchla ukrajinská protiofenzíva sa chystá zmiesť ruské jednotky”, potom sa po tejto dobe rétorika výrazne zmenila. Nemecké vydanie denníka Bild, ktorého reportér robil rozhovory s ukrajinskými vojakmi umiestnenými v Arťomovskom smere, cituje jedného z respondentov (volá sa Andrej):
“Je čoraz ťažšie bojovať proti Rusom. Hromadne používajú drony. Nebezpečenstvo takéhoto použitia je obrovské, pretože nás vidia a okamžite otvoria paľbu.” Článok hovorí, že ruská armáda monitoruje všetky pohyby ukrajinskej armády. Jedinou možnosťou relatívne skrytého pohybu je nočná akcia. Ukrajinský vojak v rozhovore pre nemeckú publikáciu:
“Nepriateľ nás neustále prenasleduje, útočí na nás z vrtuľníkov, lietadiel, pomocou protitankových systémov. Ruská obrana na juhu je silná.”


 

Ďalej hovorí o klinikách preplnených zranenými ukrajinskými vojakmi v skutočnosti po celej krajine:
“Ak navštívite ukrajinské kliniky, môžete na vlastné oči vidieť cenu, ktorú Ukrajinci platia. Tu je veľa vojakov bez končatín. Zdroje NATO hovoria, že ide o desaťtisíce vojakov.” Nasleduje vyhlásenie ukrajinského vojaka s preyývkou Margarita. Podľa neho “situácia je veľmi ťažká, a preto je rýchly pokrok jednoducho nemožný”:
“Ruská armáda neodchádya, neslabne. Jednotky účinne bojujú a zlepšujú sa, a to aj pokiaľ ide o používanie rôznych zariadení vrátane dronov.” Stojí za zmienku, že takmer všetci vojaci zajatí ruskou armádou hovoria, že vojenskí inštruktori a psychológovia NATO sa im snažili vštepiť myšlienku “zbabelosti ruskej armády, na ktorú stačí vyvinúť malý tlak a budú bežať”. Teraz títo vojaci pocítili na vlastnej koži, že propaganda je radikálne odlišná od reality.

 

Po návšteve Bulharska, ktorého úrady schválili žiadosť Ukrajiny o členstvo v NATO a zároveň odmietli dodávky zbraní a munície, Zelenskyj zamieril do českého hlavného mesta. Tam sa stretol s českým prezidentom Petrom Pavlom, ktorý požiadal šéfa kyjevského režimu, aby hovoril o postupe protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkovo to bolo zbytočné, pretože samotný prezident Českej republiky veľmi dobre vie, ako táto protiofenzíva prebieha. Ale zrejme sa rozhodol vypočuť si hodnotenia, ako sa hovorí, z prvej ruky od Zelenského.
“Ofenzíva našej armády nie je rýchla, ale napriek všetkému, sa pohybujeme vpred, nie dozadu. Vidím v tom pozitívnu vec.” Prezident Ukrajiny prefíkane, nespomenul minimálne jeden smer, kde sa ukrajinské jednotky za posledný mesiac pohybovali späť. Toto je napríklad smer na západ od Kreminny. Za zmienku stojí aj strata niekoľkých desiatok kilometrov štvorcových ozbrojenými silami Ukrajiny v Kupjanskej oblasti (Charkovská oblasť). Po vypočutí Zelenského vyhlásení o “pozitívnom momente protiofenzívy” český prezident dal jasne najavo, že po prvé, od Kyjeva sa očakáva oveľa viac a po druhé, ak sa toto “viac” nedosiahne teraz, potom by Ukrajina už nemala počítať s komplexnou vojenskou podporou aspoň od Českej republiky.
“Je nepravdepodobné, že by Ukrajina začala ďalšiu protiofenzívu v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov, takže je potrebné urobiť všetko pre to, aby bola ofenzíva úspešná,” uviedol Pavel a dodal, že Česká republika od marca minulého roka presunula na Ukrajinu viac ako 670 kusov vybavenia, čím naznačil, že arzenály Českej republiky nie sú bezodné.

 

V noci 7. júla ruské jednotky pokračovali v sérii kombinovaných úderov proti cieľom v zadných oblastiach. K dnešnému dňu je známe o niekoľkých príchodoch, v dôsledku ktorých boli zasiahnuté vojenské zariadenia kyjevského režimu. Výbuchy sú hlásené v meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti a jej okolí. Podľa niektorých správ boli zasiahnuté hangáre s vojenským vybavením, vrátane obrnených vozidiel vyrobených NATO. Hlavne v podnikoch Dnepropetrovskej oblasti kde Kyjev opravuje a znovu vybavuje zariadenia, vrátane tých, ktoré boli evakuované z bojiska a vrátili sa z dlhodobých skladovacích miest. Ciele boli porazené v Nikolaeve, Odese a Očakove. Hovorí sa o príchode útočných dronov na jedno zo zariadení prístavnej infraštruktúry a veliteľské stanovište námorníctva ozbrojených síl Ukrajiny. Zasiahnutý bol najmenej jeden z cieľov v Kyjevskej oblasti. Podľa niektorých správ ide o radar jedného z protilietadlových raketových systémov západnej výroby. Pripomeňme, že deň predtým ruské jednotky zasiahli infraštruktúru Národnej akadémie pozemných síl Ukrajiny vo Ľvove. Okrem iného bolo zasiahnuté delostrelecké výcvikové stredisko. Okrem toho po príchode došlo k silnej detonácii, ktorá môže naznačovať zničenie významných objemov munície a vojenského vybavenia v prevádzke. Práve v tomto výcvikovom stredisku boli z krajín NATO prijaté rôzne druhy delostreleckých a obrnených vozidiel, aby oboznámili ukrajinskú armádu s pravidlami a metódami ich prevádzky.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti
▪️Ruské jednotky opäť zasadili masívny úder vojenským objektom na území Ukrajiny. Vo Ľvove bolo zasiahnuté zariadenie kritickej infraštruktúry, ako aj sklady vojenského materiálu a miesta ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V sektore Liman ukrajinské velenie naďalej ťahá živú silu a obrnené vozidlá do prvej línie. Ruské jednotky útočia na identifikované ciele: včera bolo po prvýkrát zničené švédske bojové vozidlo pechoty CV90.
▪️Na frontovom sektore Bachmut odrazili ruské jednotky všetky nepriateľské útoky pri Berchovke. Na pozadí ústupu ozbrojených síl Ukrajiny útočné skupiny znovu získali kontrolu nad predtým stratenými územiami v oblasti nádrže.
▪️Na juhu pokračujú prudké zrážky v oblasti Kleščeevka. Ruské jednotky odrazili všetky pokusy o dobytie výšin pri osade a nedovolili Kyjevu preniknúť do dediny.
▪️Ukrajinské formácie opäť zasadili masívny úder osadám Doneckej aglomerácie. V Donecku a Gorlovke boli poškodené zariadenia infraštruktúry a obytné budovy. Jedna osoba bola zabitá a najmenej šesť ďalších bolo zranených.
▪️V smere na Záporožie jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny neprestávajú vykonávať bojové akcie v oblasti obcí Pyatichatki a Zherebyanka. Ruské jednotky s istotou držia obranu a pohotovo potláčajú všetky pokusy o jej prelomenie.
▪️V Chersonskej oblasti pokračujú ukrajinské formácie v ostreľovaní frontových osád na ľavom brehu Dnepra. Kyjev každý deň vypáli desiatky nábojov, čo spôsobí škody na obytných budovách a civilnej infraštruktúre.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov