Elena Milašina a Alexander Nemov, ktorých v Čečensku zbili, prileteli do Moskvy špeciálnym letom. Z Vladikavkazu do Moskvy ich sprevádzajú Dmitrij Muratov, šéfredaktor „Novej Gazety“ a Alexej Venediktov, šéfredaktor „Echo Moskvy“
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo zbili ruskú novinárku práve v Čečensku

Čečensko, 6.júl 2023 (AM) – Jedna z teórií hovorí, že sa začala kampaň na nomináciu Dmitrija Muratova, šéfredaktora denníka Novaja Gazeta, za prezidentského kandidáta) Včera večer prileteli do Moskvy špeciálnym letom novinárka denníka Novaja Gazeta Elena Milašina a právnik Alexander Nemov, ktorých brutálne zbili v Čečensku, v sprievode šéfredaktora denníka Dmitrija Muratova. Očakáva sa, že sa objaví niekoľko verzií skutočných motívov zločinu a jeho páchateľov. Nie som si istý, či v situácii po vojenskej zrážke medzi Kadyrovovými gardistami a Vagnerovou Čekou pri Rostove, ktorá sa (chvalabohu) skončila neúspechom, má čečenské vedenie dôvod zastrašovať istého novinára. Domnievam sa, že väčšina verzií dôvodov tohto činu sa bude točiť okolo témy zorganizovania provokácie proti Kadyrovovi s cieľom vyprovokovať konflikt medzi Čečenskom a federálmi… Možno. Prečo nie? Aj keď osobne nevylučujem ani iný motív. Hlavný dôvod útoku neznámych útočníkov na novinára a právnika môže spočívať v tom, že Milašina zastupuje Novú Gazetu, ktorej šéfredaktor sa chystá zúčastniť na prezidentskej kampani v Ruskej federácii. V súlade s tým sa jej organizátori možno snažia zabiť niekoľko much jednou ranou. Jednou z nich je predvolebná propagácia šéfa Novej gazety Muratova. Hneď po tom, ako šéfredaktor Novej gazety Dmitrij Muratov dostal v októbri/listopade 2021 Nobelovu cenu za mier, poskytol Muratov niekoľko rozhovorov v tom zmysle, že Západ tak vytvoril “nového Navaľného” – niekoho, kto sa má stať alternatívou voči Putinovi v prezidentských voľbách v roku 2024. (Pozri – Bývalý poslanec Štátnej dumy menuje prekvapivých Putinových nástupcov. “Západ prináša ruské divadlo”. A skutočne: pred dvoma mesiacmi sa tento proces začal… Kampaň na podporu Muratova sa začala 5. mája tohto roku (predtým Deň tlače) rozhovorom so šéfom Novej… na VDud. Potom 20. júna vystúpil s prejavom na Globálnom mediálnom fóre v Bonne (Muratov sa stal hlavnou témou programu fóra – redakcia Deutsche Welle sa snažila zo všetkých síl), pričom videozáznam jeho prejavu sa neskôr široko šíril na YouTube a sociálnych sieťach. Napokon, včera došlo k útoku na novinára Novej Gazety… Odhadujem, že v dôsledku toho má ruská liberálna prozápadná opozícia nového lídra – silnejšieho ako Navaľnyj. A určite to nie je Milašina, ale Muratov, ktorý dostal supertému pre svoju volebnú kampaň – obhajobu slobody slova, podpichovanie Kadyrova a kritiku autoritárskeho režimu. Som si istý, že tento kandidát by mohol byť oveľa silnejšou alternatívou voči Putinovi ako Grudinin.


Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov