.
Aktuality, Pozemná technika,

“Tank zhorel od úlomku granátu.” Francúzsko pomáha Ukrajine šesťkolesovými rakvami

Ukrajina, 5.júl 2023 (AM) – Obrnené vozidlá NATO sú prirovnávané k snežnému pluhu naplnenému výbušninami. Ďalšia vzorka vojenskej techniky NATO sa v reálnych bojových operáciách ukázala ako úplne neudržateľná. Ľahké francúzske tanky AMX-10 RC sa ukázali ako absolútne nevhodné na čelné útoky, priznávajú sami Ukrajinci. Pancier AMX-10 RC je vyrobený z hliníkovej zliatiny a poskytuje ochranu proti črepinám delostreleckých granátov a automatických zbraní. To znamená, že to nie je tank, ale jednoducho obrnené vozidlo.


 

Veliteľ práporu 37. brigády námornej pechoty Ozbrojených síl Ukrajiny uvádza, že pancier AMX-10 RC vlastne nechráni ani pred črepinami. Počas „protiofenzívy“ pri Orechove vybuchol vedľa auta granát. Úlomky prerazili príliš tenký pancier – a tank úplne vyhorel. Projekt Oryx už vypočítal, že ozbrojené sily Ukrajiny stratili najmenej tri tanky AMX-10 RCR z 30 dodaných Parížom. Francúzi prišli aj o ďalšiu techniku: napríklad minimálne 9 obrnených vozidiel VAB rôznych modifikácií, 3 lafety samohybného delostrelectva Caesar. Okrem 2 veliteľských a štábnych vozidiel Peugeot P4, jednej húfnice TRF1 (GIAT Tracté) a vojenského transportného vrtuľníka Airbus H225 Super Puma.

 

Michel Goya: Hádzanie prieskumných AMX-10 RCR pri čelnom útoku je samovražda
AMX-10 RCR – prieskumné vozidlo (vo francúzskej vojenskej doktríne sa prieskum považuje za rovnakú bojovú akciu ako ofenzíva alebo obrana). Má výkonné sledovacie systémy, ale nebol navrhnutý na použitie v útočných operáciách v podmienkach hustej delostreleckej paľby. Nie sú to teda Francúzi, ale kyjevskí vojenskí vodcovia, ktorí vrhli AMX-10 RCR do čelného útoku. Podľa špecializovanej publikácie Lignes de Defense všetky posádky absolvovali mesačný výcvik vo Francúzsku a mali si uvedomiť slabinu obrnených vozidiel. Vojaci sa však stihli učiť riadiť vozidlo len mesiac, a na jeho plný rozvoj to nestačilo. Spoločnosť GIAT, ktorá auto vyvinula, hovorí, že jeho prednosťami sú veľká rezerva výkonu, dostrel, vysoká rýchlosť, spotreba paliva a dobrá situačná prehľadnosť. Vo všeobecnosti všetko, čo sa očakáva od prieskumného vozidla, ale nie od hlavného bojového tanku. Francúzsko poslalo AMX-10 RCR Ukrajincom ešte vo februári. A už vtedy vojenský expert Michel Goya povedal: jedinou výhodou AMX-10 RCR v ukrajinských podmienkach je mobilita. Šesťkolesový tank je ľahko ovládateľný v stepiach Záporožia.

 

Tento stroj sa nemôže pochváliť schopnosťou prežiť, na rozdiel od nemeckého Leoparda alebo amerického Bradleyho a Oshkosha alebo britského Huskyho. Porovnajte: francúzsky ľahký tank váži iba 15 ton oproti 19 tonám pre Bradley. Ukrajinské posádky zostali nažive aj pri priamych zásahoch granátom na Bradleyho alebo Oshkosha na mínu. Veliteľ 37. námornej brigády teda hodením ľahkého AMX-10 RCR do boja odsúdil svojich vojakov na smrť. Tak ako napríklad podplukovník Alexander Sak , ktorý vyslal 47. mechanizovanú brigádu do ruských mínových polí pri Malajskej Tokmačke kde Ozbrojené sily Ukrajiny prišli o desiatky obrnených vozidiel NATO.

 

Plukovník Burton: Bradley je zbytočné Frankensteinove monštrum
Ukrajinskí vojenskí a západní experti predtým kritizovali aj iné vybavenie NATO, ktoré sa ukázalo ako úplne nevhodné pre Záporožie. Napríklad vychvaľovaný Bradley, o ktorom sa nakoniec ukáže, že nie je až taký cool. Plukovník letectva James Burton , ktorý 14 rokov dohliadal na štátny obranný poriadok v Pentagone, hovorí, že Bradley je ako Frankensteinovo monštrum, ktoré nie je vhodné na žiadnu z úloh vymyslených pre tento stroj. “Nie je to transport – nemôže prepravovať vojakov.” Ako prieskumné vozidlo je príliš nápadné. Kvázi tank s menším pancierom ako snežný pluh, ale dostatočným množstvom munície na zničenie polovice D.C., píše plukovník Burton .

 

Už počas americkej operácie „Púštna búrka“ (pri pokuse o obsadenie Iraku) čelili Američania početným problémom s Bradley. Raketový systém TOW často zlyhal. 25-mm kanón mohol zasiahnuť tanky len z blízkej vzdialenosti. Píšu, že počas „Púštnej búrky“ Američania stratili najmenej 20 Bradleyov no 17 z nich bolo zničených priateľskou paľbou. Počas opätovnej invázie do Iraku (Operácia Iracká sloboda) boli Bradleyho straty ešte väčšie: obrnené vozidlá dokonca vyhodili do vzduchu nie míny, ale improvizované bomby. Mnoho obrnených vozidiel bolo zničených rušnými raketometmi. Američania uvrhli Bradleyho do mestských bitiek v Bagdade, Najaf a Al-Thawr. Vtedy Pentagon v Iraku minul najmenej 150 obrnených vozidiel (presné straty sú stále utajované). Preto americké vojenské oddelenie stále nekomentuje stratu Bradleyov na Ukrajine. Ale len podľa odhadov Oryx tam už bolo zničených najmenej 27 amerických obrnených vozidiel.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov