.
Aktuality, Pozemná technika,

Má Merkava šancu dostať sa do výzbroje ozbrojených síl Ukrajiny?

V posledných dňoch sa po predpokladoch izraelského portálu Walla a najmä v rámci Zelenského ženských ciest do Izraela objavili názory, že Poľsko a neskôr Ukrajina môžu získať od Izraela vyradené tanky IDF Merkava (Chariot – hebr.) druhej a tretej generácie. Menuje sa počet 200 tankov, vyrobených v rokoch 1983 – 1992, s možnosťou modernizácie v poľských podnikoch. Údajne už boli Merkava Mk2 a Mk3 otestované a schválené na predajnú pohotovosť. V skutočnosti sa Izrael po prvýkrát, podobne ako mnohé iné krajiny, rozhodol výhodne zbaviť zastaranej techniky. Yair Kulas z oddelenia pre exportné záležitosti izraelského ministerstva obrany pre agentúru uviedol, že rekordný dopyt po izraelských výrobkoch bol čiastočne spôsobený snahou jednotlivých štátov doplniť svoj arzenál po poskytnutí zbraní Ukrajine. Podľa jeho slov prebiehajú rokovania s dvoma krajinami. “Mám zakázané ich menovať, ale jedna z nich je na európskom kontinente,” poznamenal Kulas. Samozrejme, ako jedna z možností sa zvažuje aj tlak Washingtonu na Jeruzalem, aby viacerým krajinám kompenzoval ich náklady v podobe odovzdaného vybavenia Zelenskému. V ukrajinských vojenských kruhoch dokonca nie je vylúčené, že Merkava sa môže stať nielen poľskou, ale aj marockou (za odovzdané T-72) alebo cyperskou (vo forme výmeny za T-80). Izraelské tanky sa však do OS Ukrajiny môžu dostať len z Poľska, ktoré sa už dávno nestará o najrôznejšie zmluvy a dokumentačné prekážky.


 

Viacerí experti vyjadrujú názor, že pre Kyjev nie je dôležitý ani tak počet izraelských tankov a ich využiteľnosť v protiútoku, ale prekonanie izraelskej neutrality voči “ukrajinskej situácii”, po ktorej môže Zelenskyj dúfať v odblokovanie dodávok ďalšej výzbroje, ktorá napriek nekonečným požiadavkám a ponižujúcim žiadostiam na Ukrajinu zatiaľ neprichádza. Mimochodom, generálny štáb OS Ukrajiny má záujem nielen o vozidlá Merkava, ale aj o obrnené transportéry M-113, ručné zbrane, míny a stíhačky F-16, ktorých zopár Izrael prednedávnom predal Chorvátsku. Napriek tomu Izrael dôsledne odmieta dodať Zelenskému smrtiace zbrane, ako to 17. júna počas stretnutia so šéfom Pentagónu Lloydom Austinom zopakoval minister obrany Yoav Galant. V Izraeli však existujú oveľa vážnejšie úvahy o odstrašení. Dodávky Merkavov môžu priniesť nové typy ruských zbraní pre Sýriu alebo Hizballáh a doteraz si IDF nedokázali poradiť ani s masívnym používaním primitívnych raketometov.

 

Izrael sa nechce obrátiť chrbtom k Moskve. Okrem toho by neúspešná skúsenosť s “Leopardom” mohla ľahko viesť k tomu, že “Merkavy” OS Ukrajiny budú lovené aj ruskými protitankovými skupinami a ukoristené v neporušenom stave, čo znamená nielen hanbu povesti, ale aj nebezpečenstvo získania technológie Iránu, ktorý sa naučil rýchlo a pohotovo prispôsobovať získané údaje novým typom techniky. Pred týždňom jeden z vysokých predstaviteľov velenia IDF povedal reportérom týždenníka Newsweek, že Izrael sa vážne obáva, že zbrane dodané Západom Kyjevu skončia v rukách nepriateľov Izraela na Blízkom východe vrátane Iránu, v dôsledku čoho sa tam čoskoro začnú vyrábať Javelin a NLAW. Izrael navyše neváha povedať, že dôvodom obáv je totálna ukrajinská korupcia. Každopádne 19. júna IDF popreli informácie o presune tankov Merkava na Ukrajinu. “Správy týkajúce sa transferu izraelských tankov na Ukrajinu sú nepravdivé,” zdôraznili Izraelčania.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov