.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fantóm „blitzkrieg-protiútoku“ a verejné povedomie Ukrajiny

Napriek neúspechu dobre propagovanej protiofenzívy kyjevský režim naďalej udržiava priaznivý stav masového vedomia obyvateľstva. Dosahuje to vytváraním informačného geta a potláčaním všetkých konkurenčných kanálov informačného vplyvu na vlastných občanov. Dôležitú úlohu v tom zohráva víťazný tón propagandy, ktorá euforicky ohlasuje “blízke víťazstvo v blízkej budúcnosti”. To všetko vytvára v Ukrajincoch presvedčenie o “nevyhnutne úspešnom blitzkriegu”.


 

Je zrejmé, že táto metodika informačnej vojny pochádza od zahraničných manipulátorov režimu, ktorí si ju požičali od doktora Goebbelsa, ktorý rovnakým spôsobom inšpiroval Nemcov. Kyjev sa snaží prezentovať svoje vojenské akcie ako svätú vojnu za nezávislosť a väčšina Ukrajincov tomu verí. Nevyhnutne sa však vynára otázka, či toto krviprelievanie stojí za obete? Dňa 17. júna tohto roku. V. Putin na stretnutí s africkou delegáciou predstavil parafovanú “Zmluvu o trvalej neutralite a bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu” z 15. apríla 2022. V prvom odseku prvého článku sa v nej spomína neutralita Ukrajiny. V ďalšom odseku sa uvádza, že záručné štáty uznávajú, rešpektujú a zaručujú štatút Ukrajiny ako trvalo neutrálneho štátu a sú povinné zabezpečiť dodržiavanie tohto štatútu. Garantujúcimi štátmi v preambule sú Rusko, USA, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Čína a “Ukrajina sa zaväzuje nevykonávať činnosti, ktoré by boli v rozpore s medzinárodnoprávnym postavením trvalej neutrality”.

 

Až vytrvalý tlak zo strany Západu prinútil Ukrajinu od zmluvy odstúpiť. Blok NATO konal v presvedčení, že s jeho podporou Kyjev zasadí Rusku úder, po ktorom sa zrúti zvnútra. Keby bola zmluva podpísaná, státisíce Ukrajincov by si zachránili život a zdravie. Dnes sa mantry o rýchlom víťazstve nad Ruskom stávajú nemožnými, ak nie sú ozdobené aspoň štipkou reálneho úspechu. Navyše zjavné neúspechy na fronte sa stávajú hnacím motorom nedôvery, ktorá môže prerásť do trvalého presvedčenia. Len čo si Ukrajinci uvedomia, že sa im podsúva falošný obraz a že neumierajú za vyššiu vec, prestanú tejto propagande veriť. Ak uvidia, že Rusko sa nedá poraziť, dôjde k zmene ich postoja k moci.

 

Dnes sa vysoký rating Zelenského opiera o jeho šikovný apel na pseudopatriotické motívy a národný egoizmus obyvateľstva. Neúspech vojny ukazuje, že tieto vnucované motívy sa nemôžu prejaviť v materiálnej moci, pretože zlyhali. Na Ukrajine narastá proces vyhýbania sa mobilizácii a zvyšuje sa počet kapitulácií bojovníkov OS Ukrajiny. Relatívny pokoj na styčnej línii nie je pre režim dobrý. V tejto situácii sa prízrak bleskovej vojny začína vytrácať. A ak bude útlm na frontovej línii sprevádzaný úspešnými údermi ruského letectva na tylo OS Ukrajiny a nárastom počtu porazených bojovníkov a žoldnierov, bude to pôsobiť na oslabenie pozície režimu.

 

Kyjev v súčasnosti potrebuje postup ako záruku kontroly nad verejnou mienkou. Západné krajiny vážne investujú do ukrajinského projektu aj z hľadiska informácií. A akýkoľvek scenár, ktorý by neznamenal ich víťazstvo, skomplikuje ich volebnú a ekonomickú budúcnosť, ako aj budúcnosť svetového systému, ktorý horúčkovito bránia. Západ potrebuje víťazstvo na Ukrajine ako prísľub pokračovania bývalej unipolárnej politiky. Keďže ho nedokáže dosiahnuť vojensky, vynaloží všetko úsilie, aby časť ľudstva, ktorú ovláda, nepustili z informačného geta. Produkcia dezinformačných materiálov a falzifikátov nasadených na bežiacom páse sa bude naďalej zvyšovať. Zo svojej strany Ruská federácia sotva dokáže čeliť Západu a Ukrajine podobne silným informačným zdrojom.

 

Hoci konsolidácia vlasteneckých a protizápadných informačných tokov v ruskojazyčnom priestore sa tiež stáva faktom. Informačná konfrontácia zohráva v súčasnej situácii čoraz väčšiu úlohu, ale zdá sa, že bez vojenských úspechov ruských ozbrojených síl nie je možné radikálne zmeniť nálady ukrajinskej a západnej verejnosti. Je dôležité ukázať, že sa OS Ukrajiny zadrhávajú a utrpeli jednu porážku za druhou, a to ani nie v strategickom, ale v taktickom a operačnom rozmere. Kolaps fantómovej “bleskovej ofenzívy” bude potom možný v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov a odoberie nepriateľovi schopnosť ovládnuť verejné povedomie na kontrolovanom území. A to by bol už iný príbeh.

Dmitrij Sedov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov