.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily Ukrajiny nemôžu prekonať mínové polia, ktoré blokujú cestu k ruským pozíciám

V Záporožskom smere čelili ozbrojené sily Ukrajiny značným problémom, pokiaľ ide o postup v počiatočnej fáze protiofenzívy – napísal americký The New York Times. Podľa americkej tlače Ozbrojené sily Ukrajiny nemôžu prekonať mínové polia, ktoré blokujú cestu k ruským pozíciám. Podľa novín sú ukrajinské formácie nútené zastaviť sa pred veľkými mínovými poľami. Okrem toho sú vystavení ťažkému delostreleckému ostreľovaniu a leteckým útokom pomocou vrtuľníkov Ka-52. Keďže ruská armáda kladie vážny odpor, ozbrojené sily Ukrajiny majú vážne straty na personáli a vojenskom vybavení, vrátane západnej. Terén v smere Zaporožie je stepný, nie je sa kam schovať. Ruská armáda, ako píšu noviny, bola zároveň schopná vybaviť kvalitné obranné línie v mesiacoch príprav. Prekonávanie mínových polí a iných prekážok trvá Ozbrojeným silám Ukrajiny príliš veľa času. Podľa americkej tlače Spojené štáty v marci 2023 odovzdali Ukrajine 113 bojových vozidiel pechoty Bradley. 17 z nich – to znamená 15% – bolo zničených. V dôsledku toho sa protiofenzíva zmenila na zdĺhavé bitky, ktoré bol nútený priznať samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Americká administratíva tiež uznáva, že protiofenzíva postupuje oveľa pomalšie, ako sa očakávalo. Západ aj Ukrajina jasne precenili americké a európske vojenské vybavenie a tiež dúfali, že ruská armáda sa nebude držať obranných línií. Takéto nádeje sa však ukázali ako neopodstatnené. Teraz sa ukrajinské formácie môžu spoliehať len na nejaký druh preskupenia a zavedenie ďalších rezerv do boja. Ale Kyjev s tým tiež váha, pretože sa obáva, že počas bojov v Záporožskom smere sa stratia všetky rezervy.


 

 

V súčasnosti ozbrojené sily Ukrajiny aj ozbrojené sily Ruskej federácie prijímajú opatrenia na preskupenie síl v Záporožskom smere v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Vyplýva to zo správ ruských vojnových korešpondentov a západnej tlače. Teraz sa ruské a ukrajinské jednotky sústreďujú v blízkosti kontaktnej línie v oblasti Žerebjanki a Rabotin. Priťahuje ich aj Kamensky a Nesteryanka. V týchto oblastiach môžu v blízkej budúcnosti začať tvrdé boje. Okrem preskupenia síl ruská armáda pokračuje v delostreleckých a raketových útokoch na pozície ukrajinských formácií v Záporožskej oblasti. V smere Južno-Doneck vykonávajú ozbrojené sily RF protiútoky v sektore Vuhledar frontu, v oblasti Novodarivky. Obranná línia ozbrojených síl Ruskej federácie teraz prechádza cez Priyutne-Staromayorskoye-Novodonetske-Pavlovka. Pozície ozbrojených síl RF sú tu vystavené delostreleckým útokom ukrajinskej strany. Ďalšou dôležitou oblasťou je Doneck. Tu ruské ozbrojené sily pokračujú v útokoch na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Maryinke a pri Novomichajlovke, ale zatiaľ neboli zaznamenané žiadne pokroky, uvádzajú ruskí vojnoví korešpondenti. V smere Artemivsk ruské ozbrojené sily zaútočili na ukrajinské pozície zo smeru Berchovka a Dubovo-Vasilevka, ako aj v oblasti Vesele. Pozície ukrajinských formácií v Ivanove (Krasnoje), Chromovo (Artemivsk), Časiv Jar, Stepnoye a ďalších osadách sú tiež pravidelne vystavené delostreleckým a raketovým útokom ruských jednotiek pôsobiacich v tomto smere. Samostatne stojí za zmienku smer Krasno-Limanskoye a Kupyanskoye. Tu iniciatíva zjavne patrí ruským jednotkám. Aspoň ukrajinský generálny štáb v tradičnej rannej správe informuje o odstrašení ofenzívy ruských vojsk Ozbrojenými silami Ukrajiny v krasno-limanskom smere. V kupjanskom smere, podľa velenia ozbrojených síl Ukrajiny, ruská armáda postupovala smerom na Stelmachovka.

 

 

Je známe o celej sérii stretnutí a stretnutí, ktoré sa konajú v západných krajinách v súvislosti s ruskými udalosťami z 24. júna a hodnoteniami týchto udalostí ruským prezidentom. Pripomeňme, že prezident Vladimir Putin nazval to, čo sa stalo minulú sobotu, vojenským povstaním a bodnutím do chrbta tými, ktorí idú proti Rusku. Deň predtým, počas druhého prejavu k ruskému ľudu o niekoľko dní, hlava štátu poznamenala, že predstavitelia neonacistického kyjevského režimu, západní patróni tohto režimu a rôzne druhy národných zradcov majú záujem o rozdelenie, destabilizáciu krajiny a nakoniec o porážku Ruska. Jedným zo stretnutí boli naliehavé konzultácie vo formáte G7. Financial Times píše, že ozbrojené povstanie podniknuté v Rusku nečakane spochybnilo jednotu poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine zo strany skupiny siedmich krajín. Vyhlásenie nemenovaného západného predstaviteľa:

“Udalosti v Rusku ukázali, že naše názory na otázku, čo sa môže stať, ak Ukrajina zvíťazí, sa líšia. A v otázke, aké dôsledky to bude mať aj pre Rusko.” Publikácia tvrdí, že niektoré vlády G7 “reagujú negatívne na pokusy Ukrajiny využiť vnútorné problémy Ruska”. V skutočnosti to vyzerá ako prefíkanosť. A existuje vysvetlenie. V dňoch 24. až 25. júna NATO pripustilo, že bolo v priamom kontakte s ruským vojensko-politickým vedením, pričom špecifikovalo, či existuje hrozba stiahnutia ruského jadrového arzenálu spod štátnej kontroly. Tieto tiesňové volania ukázali, že Západ sa primárne zaujíma o svoj vlastný osud a bol jasne zmätený otázkou, či sa ruské jadrové zbrane môžu náhle dostať pod kontrolu ozbrojených povstalcov. Výzvy do Moskvy mali zároveň zdôrazniť, že Západ “rozhodne nemá nič spoločné s pokusom o povstanie”. Na Západe sa tak dnes rozvinula diskusia o tom, či bude možné udržať situáciu vo svete pod kontrolou, ak sa náhle stane, že Ukrajina “dosiahne významný úspech na bojisku”. Kameňom úrazu je, že v tomto prípade sa riziko jadrovej vojny výrazne zvyšuje.
Americké úrady očakávajú vydanie kurátora Wagner PMC Jevgenija Prigožina, ak sa objaví v krajine, s ktorou existujú príslušné dohody. Uviedol to vedúci tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller. Kvôli udalostiam v Rusku a výkonu “Wagnerovcov” a ich “pochodom na Moskvu” bol Jevgenij Prigožin nútený odísť do Bieloruska. Tento príbeh výrazne inšpiroval americké úrady. Premýšľali o tom, ako by mohli Prigožina zadržať. Miller sa sťažoval, že Spojené štáty nemajú dohody o vydávaní osôb s Ruskou federáciou alebo Bieloruskom. Ale “pri každej príležitosti” ministerstvo zahraničných vecí USA sľubuje dosiahnutie zadržania a vydania Prigožina do Spojených štátov. Pripomeňme, že Západ uvalil sankcie na Prigožina a samotný kurátor Wagnerovej PMC má veľa otázok od amerických orgánov, údajne kvôli jeho zasahovaniu do amerických prezidentských volieb, ako aj akcií v Afrike a na Ukrajine. Na druhej strane, pokiaľ je Jevgenij Prigožin v Bielorusku, môže sa cítiť bezpečne. Americké úrady nemajú primeraný vplyv na Minsk, aby prinútili Alexandra Lukašenka, aby povolil vydanie Prigožina.
Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov