.
Aktuality, Bezpečnosť,

Najväčším hrdinom ruskej “občianskej vojny” sa stal šéf Bieloruska Lukašenko

Do večera 24. júna došlo k dohodám medzi Prigožinom a Lukašenkom, ktorý sa predtým dohodol s Putinom na svojom stanovisku k stiahnutiu jednotiek a síl PMC Wagner do poľných táborov a podľa toho aj k ukončeniu blokády v Rostove na Done. Prigožin dostal určité záruky, ktoré ešte nie sú známe a ktoré sa objavia v najbližších dňoch. Zatiaľ nie je jasné, ako táto situácia ovplyvní personálne pozície v rezorte obrany a v generálnom štábe. Možno sa to dozvieme budúci týždeň. Zatiaľ čo nie je jasný celý rozsah dohôd, tak ako nie je jasná budúcnosť Wagner PMC, pokiaľ ide o účasť v operácii, v operáciách v Afrike a vo všeobecnosti existenciu v jej súčasnej podobe. Zatiaľ je veľa bielych miest, ale tie sa otvoria v najbližších dňoch. Čo sa týka situácie deeskalácie, vo večerných hodinách vidíme, že kolóny Wagnerovcov operujúce v Lipetskej a Voronežskej oblasti sa vracajú späť, jednotky Ruskej gardy Moskovskej oblasti prechádzajú do trvalého rozmiestnenia. Skupina Wagnerovcov, ktorá bola v centre Rostova na Done odišla, to naznačuje odblokovanie veliteľstva južného vojenského okruhu, ktoré, súdiac podľa vyhlásení Prigožina, pokračovalo v práci, a nezasahovali do jeho práce.


 

Prebieha obnova povrchu vozovky poškodeného pri zásahoch, pohybe obrnenej techniky, hĺbení protitankových priekop v strede vozovky a pod. Zotavenie je veľmi dôležité v záujme logistiky špeciálnej operácie.  Situácia v Rostove na Done sa teraz vrátila do normálu. Postupne sa budú rušiť rôzne obmedzenia v tých regiónoch, kde sa kríza rozvinula včera a dnes. V regióne Lipeck už boli niektoré obmedzenia zrušené. V Moskve odvolajú, ďalší deň voľna v pondelok ostanú Moskovčanom ako bonus.

 

Budúci týždeň sa čaká na personálne rozhodnutia, určenie budúceho osudu PMC “Wagner” a Prigožina. Trestné konanie proti nemu bude zastavené. Čakáme na správy o vedení ozbrojených síl. Možno, že Putin po tejto situácii urobí aj niekoľko vyhlásení. Stojí za to oceniť Alexandra Lukašenka, ktorý bol skutočne schopný konať ako sprostredkovateľ. Ako svedčia skúsení ľudia, bol to Lukašenko, kto viedol priame rokovania s Prigožinom a dokázal sa k nemu dostať. Takže včera Rusku Lukašenko preukázal významnú službu. Prešli popri scenári občianskej vojny. Aj napriek tomu, že zomreli piloti, aj napriek ničeniu, sa vyhli oveľa horšiemu a hroznejšiemu – veľkej bratovražde počas vojny s veľmi nebezpečným nepriateľom, ktorého podporuje ich večný nepriateľ. Včera sa do istej miery všetko dobre skončilo, no samotná situácia je, samozrejme, neprijateľná. Bol to dôsledok dlho neriešeného konfliktu medzi vedením Wagnerovcov a ministerstvom obrany. Výsledky nikoho nepotešili.

 

Kremeľ oznámil čo bude ďalej s Wagnerovcami, NATO aj Kyjev smútia za Prigožinom

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov