.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Krvavý masaker je neprijateľný” – po vyjednávaniach Prigožin zastavil pohyb kolón Wagnerovcov

Po telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom viedol vodca bieloruského štátu rozhovory s kurátorom Wagnerovcov Jevgenijom Prigožinom. Pripomeňme, že skôr, v dôsledku konania Wagnerovej skupiny a jej kurátora, sa v Rusku začalo trestné konanie, ktoré stanovilo zodpovednosť za organizovanie ozbrojeného povstania. Tlačová služba prezidenta Bieloruska uvádza, že v dôsledku mnohých hodín rokovaní bolo možné dosiahnuť “riešenie”. Uvádza sa, že to bolo údajne po rokovaniach s bieloruským prezidentom, že Jevgenij Prigožin vydal rozkaz zastaviť postup kolón, a to aj smerom na Moskvu. Uvádza sa, že “v dôsledku rokovaní dospeli k záveru, že krvavý masaker je neprijateľný”. Jevgenij Prigožin prijal návrh Alexandra Lukašenka zastaviť pohyb všetkých ozbrojených kolón na území Ruska. Uvádza sa, že boli prijaté opatrenia na zmiernenie napätia. V správach sa uvádza, že “na stole je prijateľná verzia dohody pre obe strany, ktorá zahŕňa bezpečnostné záruky pre bojovníkov Wagnerovej skupiny a velenie skupiny”.


 

Jevgenij Prigožin zverejnil oficiálnu zvukovú správu. Uviedol, že kolóny sa zastavili 200 kilometrov od Moskvy. Podľa neho nastala chvíľa, keď môže dôjsť k preliatiu krvi. Uvedomujúc si plnú zodpovednosť za okamih, keď „môže byť preliata krv“, PMC premiestňujú kolóny a vracajú sa do poľných táborov podľa plánu. O výsledku dohôd s Lukašenkom ani slovo. O ústupkoch, ktoré by mali nasledovať – tiež nie.

 

Včera šéf súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenij Prigožin podnikol kroky, ktoré ruské úrady kvalifikovali ako ozbrojené povstanie. Aspoň tak boli opísané na ministerstve obrany Ruskej federácie. Na základe tohto obvinenia sa z iniciatívy FSB Ruska začalo trestné konanie proti zakladateľovi PMC. Generálna prokuratúra krajiny potvrdila zákonnosť a platnosť jej začatia. Teraz Prigožinovi hrozí až 20 rokov väzenia.

 

Putinova dilema: Prigožin alebo Šojgu?

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mal dnes telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Počas rozhovoru hlava tureckého štátu povedala, že je neprijateľné snažiť sa ťažiť zo súčasnej situácie v krajine. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mal telefonický rozhovor s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom. Počas rozhovorov sa strany dotkli najnovších udalostí, ktoré sa odohrali v Rusku. Prezident Erdoğan zdôraznil potrebu konať v duchu zdravého rozumu. Aj počas rozhovorov turecký prezident povedal, že nikto by nemal mať prospech z udalostí v Rusku. Medzitým Erdogan v rozhovore s Putinom povedal, že Ankara vyjadruje svoju plnú pripravenosť prispieť k urovnaniu situácie. Vyjadril tiež podporu úsiliu ruského vedenia zabrániť destabilizácii v krajine. Ruský líder diskutoval o pokuse o ozbrojené povstanie Wagnerovej PMC telefonicky a s prezidentmi Bieloruska, Uzbekistanu a Kazachstanu, Alexandrom Lukašenkom, Šavkatom Mirzijojevom, Kasymom-Žomartom Tokajevom. Mimochodom, prezident Abcházska Aslan Bzhania tiež hovoril o podpore krokov Vladimíra Putina na vytvorenie právneho poriadku. Vodca republiky je presvedčený o úspešnom výsledku udalostí vďaka vytrvalosti a múdrosti ruského vodcu. Keď sa vrátime k Erdoganovi, stojí za zmienku, že naraz sám čelil pokusu o ozbrojené povstanie. Potom mu Rusko pomohlo zostať pri moci.

 

V mnohých regiónoch Ruska bol v dôsledku akcií Wagnerovcov zavedený protiteroristický režim

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov