.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde sa schoval Šojgu? Prigožinov “Pochod na Moskvu” zanechal viac otázok

Včerajší “pochod na Moskvu” PMC “Wagner” skončil návratom jednotiek vojenskej spoločnosti na miesta dočasného nasadenia. Medzitým po týchto udalostiach zostáva oveľa viac otázok ako odpovedí. Dnešné ráno začalo správami, že jednotky Wagnerovcov sa vrátili na miesta dočasného nasadenia a samotný Prigožin sa údajne v noci presťahoval na územie Bieloruska, spoliehajúc sa na slová Putina a Lukašenka. A to je všetko, ruské štátne médiá mlčia, rôzne zdroje hádžu rôzne predpoklady. Ruské ministerstvo obrany nevydáva žiadne oficiálne vyhlásenia. Medzitým existuje viac otázok ako odpovedí a prvá z nich je “kde bol Šojgu”, ktorého rezignáciu požadoval Prigožin. Na pozadí vyhlásení prezidenta Ruska a niektorých vojenských generálov, vrátane Surovikina a Jevkurova, mlčanie ministra obrany a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl vyzerá nejako divoko. A to aj napriek tomu, že niekto vydal rozkaz zaútočiť na jednotky Wagnerovcov, čo viedlo k smrti vojakov ruskej armády aj Wagnerovcov.


 

Tiež sa nič nehovorí o osude samotnej skupiny Wagner. Skutočnosť, že Prigožinova súkromná armáda už nebude existovať vo svojej súčasnej podobe, je pochopiteľná. Niektorí z bojovníkov “orchestra” podpíšu zmluvy s ministerstvom obrany, povedal to dnes Peskov, druhá časť bude pravdepodobne nasledovať Prigožina do Afriky. Nestojí za to myslieť si, že kurátor spoločnosti zostane v Bielorusku. Niektorí odborníci naznačujú, že Wagner uzavrie dohodu s vojenským oddelením, ale bez Prigožina, ktorý už nie je súčasťou Kremľa.

 

O personálnych zmenách na ministerstve obrany Ruska počas rokovaní s Prigožinom sa nediskutovalo. Deň predtým to oznámil prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Rokovania s kurátorom Wagner PMC sa uskutočnili včera, 24. júna, Prigožin požadoval, aby minister obrany Sergej Šojgu a vedúci generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, ktorí sú podľa jeho názoru vinní z úplného kolapsu armády, ako aj z toho, čo sa deje na fronte, boli odvolaní. V skutočnosti, keď sa zmocnil ústredia Južného vojenského okruhu v Rostove, kurátor Wagnerovho PMC predložil svoje požiadavky a začal čakať na ich splnenie a presunul  bojovníkov “orchestra” ku Moskve.

 

Kde je šéf generálneho štábu s operačnými oddeleniami? Kde je výzva na armádu? Prezident vystúpil a jasne uviedol, že ide o vojenskú vzburu. A kde bolo vedenie ministerstva obrany počas príchodu ozbrojenej jednotky do Moskvy? Alebo je úlohou FSB, ministerstva vnútra a ruskej gardy zastaviť vojenské jednotky v blízkosti hlavného mesta? Ale majú ľahké zbrane. Maximálne, že sa môžu vo svojich budovách chrániť. Otázka pre vedenie v Moskve: nielenže toto všetko dovolili, pretože keby sa správali normálne, možno by sa to jednoducho nestalo, takže kde boli v deň, keď sa to stalo? Opakovala sa história udalostí z rokov 1991-1993, keď stíchli telefóny v kanceláriách vysokých funkcionárov, ktorí musia rozhodovať. Nič ani operačné veliteľstvo na potlačenie rebélie nebolo vytvorené?

 

Vďaka Lukašenkovi, ktorý zachránil krajinu pred hanbou dobytia hlavného mesta. Išli 8 hodín priemernou rýchlosťou bežného autobusu. Otázka je na lojalitu elít súčasnej štátnej moci. „Wagnerovci“ zostrelili lietadlá, ktoré na nich zaútočili. Otázka je – prečo dávať letectvu príkaz na útok na civilnú cestu? Z Moskvy do Rostova nebol na ceste ani jeden tank? Prečo nezorganizovať normálny kontrolný bod a začať sa rozprávať? Nestrieľajte, ale vstúpte do rokovaní o zastavení kolóny. Ešte raz – kde je vojenské vedenie? Toto je jeho priama funkcia. Na akú úroveň sa dostal najrešpektovanejší rezort, ministerstvo obrany? Podľa stanného práva sa nadriadeným nestáva šéf FSB, ale vyšší vojenský veliteľ. Kto pripravil obranu Moskvy? Vláda Moskvy a ministerstvo vnútra – práca odvedencov a 12 vriec s pieskom tank nezastaví.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Kremeľ oznámil čo bude ďalej s Wagnerovcami, NATO aj Kyjev smútia za Prigožinom

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov