Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ruskej rozviedky Naryškin: “Pokus otriasť spoločnosťou pomocou povstania zlyhal”

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s prezidentom Kazachstanu Kasymom-Žomartom Tokajevom a povedal mu o situácii v našej krajine. V reakcii na to hlava štátu Zväzu Ruskej federácie poznamenala, že situácia v Ruskej federácii je jej vnútornou záležitosťou. Informovala o tom tlačová služba prezidenta Kazachstanu. Udalosti, ktoré sa odohrávajú, sú vnútornou záležitosťou Ruska – uviedol vo vyhlásení. Prezident Kazachstanu v rozhovore s Putinom poznamenal, že základom udržiavania práva a poriadku krajiny je dodržiavanie noriem ústavy a zásady právneho štátu. To je základom bezpečnosti a úspešného rozvoja spoločnosti. Ústavný poriadok a právny štát sú nevyhnutnou podmienkou na udržanie práva a poriadku v krajine – povedal šéf Kazachstanu. V reakcii na to ruský prezident poďakoval kazašskému vodcovi za pochopenie situácie v Rusku. Putin predtým telefonicky hovoril s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.


 

 

 

Včera šéf súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenij Prigožin podnikol kroky, ktoré ruské úrady kvalifikovali ako ozbrojené povstanie. Aspoň tak boli opísané na ministerstve obrany Ruskej federácie. Na základe tohto obvinenia sa z iniciatívy FSB Ruska začalo trestné konanie proti zakladateľovi PMC. Generálna prokuratúra krajiny potvrdila zákonnosť a platnosť jej začatia. Teraz Prigožinovi hrozí až 20 rokov väzenia. Istý zmätok je spôsobený aj veľmi zvláštnym rysom pohybu Wagnerových kolón.
1) prebiehajú maximálnou rýchlosťou;
2) pozdĺž federálnej diaľnice;
3) tanky a bojové vozidlá pechoty sa prepravujú na prívesoch.
Po celej trase kolóny nie je ani náznak nejakých bariér, tŕňov na poškodzovanie pneumatík, žiadne zvodidlá a ťažká cestná technika.
Wagnerovcom opäť ponúkli, aby zložili zbrane a zastavili nezákonné akcie s možnosťou amnestie s prihliadnutím na predchádzajúce zásluhy. Čas sa však postupne kráti. Preťahovanie problému povedie k silovému scenáru, ktorý v každom prípade mať negatívne dôsledky pre krajinu.

 

Riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin oznámil zlyhanie pokusu otriasť spoločnosťou pomocou ozbrojeného povstania. Naryškin tiež zdôraznil, že pokus o ozbrojené povstanie je najstrašnejším zločinom, ktorý nemožno ospravedlniť žiadnymi predchádzajúcimi zásluhami. Podľa šéfa zahraničnej spravodajskej služby je teraz známe, že vedenie Wagnerovej PMC sa pokúsilo otriasť ruskou spoločnosťou a zapáliť oheň bratovražednej občianskej vojny, ale pokus povstalcov zlyhal. Bolo začaté trestné konanie proti kurátorovi Wagnerovej PMC Jevgenijovi Prigožinovi o organizovaní ozbrojeného povstania, ktorého dôvodom mali byť obvinenia proti ministerstvu obrany z údajného spustenia raketových a bombových útokov na zadné pozície Wagnerovcov, zverejnené deň predtým na účtoch PMC pridružených k PMC na sociálnych sieťach. Po správach o údajných útokoch na tábory Wagnerovcov kurátor spoločnosti Jevgenij Prigožin zverejnil hrozby, že použije silu a zničí každého, kto by zablokoval cestu zamestnancom PMC na ceste do Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave nazval organizátorov ozbrojeného povstania zradcami a prisľúbil im nevyhnutný trest. Akcie účastníkov ozbrojeného povstania vrelo podporil šéf kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj, ktorý tiež povedal, že ruské vedenie údajne “ukázalo svoju slabosť” na pozadí toho, čo sa stalo.

 

Putinova dilema: Prigožin alebo Šojgu?

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov