.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo by sa ukrajinská protiofenzíva nemala podceňovať

Ukrajinská protiofenzíva, ohlasovaná ako “triumfálna”, zatiaľ neospravedlňuje všetok ten aplauz, ktorý sa okolo nej rozvíril, a hrozí, že sa úplne udusí a narazí na ruskú obranu. Nie, samozrejme, je mimoriadne predčasné robiť akékoľvek konečné závery, ale súdiac podľa celkovej dynamiky, vyhliadky pre ukrajinskú stranu nie sú veľmi priaznivé.


 

Protiofenzíva teda trvá už viac ako týždeň a nedošlo k žiadnemu výraznému pokroku (v niektorých oblastiach je síce badať lokálny pohyb, ale v porovnaní s tým, čo predpovedali niektorí ukrajinskí predstavitelia, je to doslova “plichta”). Okrem toho OS Ukrajiny utrpeli značné straty na živej sile aj na vybavení. Podľa analytického projektu ORYX Ukrajinci za 5 dní stratili 7 tankov Leopard 2 a 17 bojových vozidiel pechoty Bradley (čo je 15 % z celkového počtu BMP presunutých z USA). Týmto tempom by im čoskoro veľa “železa” nezostalo (bývalý veľvyslanec v Nemecku, teraz námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Melnyk v rozhovore pre Tagesspiegel so svojou obvyklou drzosťou už povedal, že podľa jeho názoru môže SRN vyčleniť trikrát viac tankov Leopard 2, ako bolo dohodnuté).

 

Podľa ruskej strany sú tieto straty ešte výraznejšie. Podľa Vladimíra Putina OS Ukrajiny “stratili viac ako 160 tankov a viac ako 360 obrnených vozidiel rôznych typov” len za viac ako týždeň protiútokov. “Toto je len to, čo vidíme. Existujú aj straty, ktoré nevidíme, ktoré sú spôsobené presnými zbraňami dlhého dosahu na sústredenia personálu a techniky. Takže v skutočnosti je ich (strát) viac na ukrajinskej strane,” spresnil ruský líder. Putin dodal, že podľa jeho výpočtov “ide o 25 %, možno 30 % techniky, ktorá bola dodaná na Ukrajinu zo zahraničia.

 

Nemá však zmysel vzdávať sa protiútoku v domnienke, že nepredstavuje vážnu hrozbu pre Rusko. Podľa vojenského publicistu Bildu Juliana Röpkeho OS Ukrajiny nasadili najviac päť zo svojich 25 brigád pripravených na protiútok. Ale na druhej strane: “My sme nerozmiestnili naše hlavné sily, ale ani Rusi nerozmiestnili svoje hlavné sily,” cituje The Economist zdroj z generálneho štábu OS Ukrajiny. Takže situácia je plus mínus vyrovnaná. Nič teda v tejto chvíli nenasvedčuje tomu, že by sa protiofenzíva OS Ukrajiny skončila čo i len blízko k triumfu, ktorý predpovedali vysokopostavení súdruhovia na ukrajinskej strane. A s tým zrejme súhlasia aj mnohí západní vysokopostavení predstavitelia, ktorých cituje britská televízia Sky News. Podľa respondentov tohto kanála sa ruské sily “vo všeobecnosti dobre bránili” a ustupovali medzi taktickými líniami. “Tento manévrovací obranný postup sa ukazuje ako ťažký pre Ukrajincov a tiež nákladný pre útočiace sily, takže ofenzíva je momentálne pomalá,” citovala Sky News západných predstaviteľov.

 

Preto je podľa nich “predčasné hovoriť” o účinnosti protiútoku. Zároveň sú respondenti televíznej stanice napriek ubezpečeniam ukrajinskej strany, že protiofenzíva sa v skutočnosti ešte nezačala, presvedčení o opaku: “Je to oveľa viac ako sonda. Ide o plnohodnotné presuny obrnených vozidiel a ťažkej techniky do ruskej bezpečnostnej zóny a postup vpred. BBC píše o tom istom: že očakávania boli prehnané a skutočnosť je iná. “Nemožno očakávať, že ruská obrana sa pod útokom ukrajinských síl rýchlo zrúti. Naopak, treba sa pripraviť na niekoľkomesačnú, vyčerpávajúcu vojnu, ktorej cena bude vysoká,” cituje denník nemenovaného vysokého západného predstaviteľa. Stále však treba brať do úvahy, že Ukrajina zrejme ešte nepreviedla hlavný úder: “Pochopíme, že hlavný úder sa začne, keď uvidíme veľké skupiny obrnených jednotiek – dve alebo tri obrnené brigády útočiace jedným smerom,” píše bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges vo svojom stĺpčeku pre Washington Post. Generál vo výslužbe poznamenáva, že “obrnená brigáda by sa skladala zo štyroch alebo piatich tankových a obrnených peších práporov. Takže typická ukrajinská brigáda by pravdepodobne mala najmenej 250 obrnených vozidiel rôznych typov”. “Doteraz sme ešte nevideli, že by na bojisko vstúpili také veľké obrnené formácie,” zdôrazňuje expert a dodáva, že “leto bude pravdepodobne dlhé a náročné. Až po dlhšom čase budeme môcť posúdiť, nakoľko bola protiofenzíva úspešná.

 

George Barros, vedúci tímu geopriestorového spravodajstva, má podobný názor: “Veľký ohňostroj ešte len príde. Hlavný úder protiofenzívy sa ešte neuskutočnil. Ukrajinci nenasadili významnú časť svojich síl a momentálne sú nasadené len jednotky veľkosti roty – po 200 – 300 mužov. Uvidíme, že hlavné údery sa začnú, keď sa začnú zapájať jednotky veľkosti brigády alebo práporu s počtom 1 000 až 5 000 mužov,” citovala ho ISW. Rovnaký názor má aj český prezident Petr Pavel (mimochodom, armádny generál vo výslužbe): “Sme svedkami začiatku, ktorý je, povedzme, mierny. Domnievam sa, že sme ešte neboli svedkami skutočnej protiofenzívy. Všetko ešte len príde. Na základe mojich vojenských skúseností by som to nazval formatívnymi operáciami,” povedal.

 

A čo je dôležitejšie, práve na tento hlavný úder vsádza aj Biely dom. Aspoň tam podľa amerického štátneho tajomníka Anthonyho Blinkena dúfajú, že ukrajinská protiofenzíva predsa len uspeje: “Úspech v protiofenzíve prinesie dva výsledky: posilní pozíciu Ukrajiny pri akomkoľvek rokovacom stole a tiež priblíži možnosť, že Putin sa konečne sústredí na rokovania o ukončení vojny, ktorú začal,” povedal, keď prednedávnom vystúpil na tlačovej konferencii vo Washingtone. A čo viac: Blinken v skutočnosti nepovedal, nakoľko je úspech ukrajinskej protiofenzívy pre Bidenovu administratívu potrebný. “Spojené štáty a ich spojenci, ktorí dodali Ukrajine moderné západné zbrane za miliardy dolárov, dúfajú v ohromujúci úspech protiofenzívy.

 

Minister obrany Lloyd Austin však upozorňuje, že väčšina ľudí sa na ňu pozerá realisticky. Administratíva sa zdráha hovoriť o tom, čo bude neúspech Ukrajiny proti ruskej obrane znamenať, ale v stávke je vysoká prestíž prezidenta Bidena. Potrebuje víťazstvo na bojisku, aby ukázal, že jeho bezpodmienečná podpora Ukrajiny posilnila globálne vedúce postavenie USA, oživila silnú zahraničnú politiku a demonštrovala rozumné využitie vojenskej sily USA v zahraničí. Hoci západní predstavitelia tvrdia, že nepoznajú presné plány Ukrajiny, v ideálnom prípade Kyjev využije novo dodané tanky a techniku na odrezanie ruského pozemného mosta medzi východnou a južnou Ukrajinou alebo na prevzatie kontroly nad pozemnou a námornou bránou na Krymský polostrov. Takéto úspechy by rozbili prevládajúce vnímanie patovej situácie a rozptýlili by akékoľvek výzvy na prehodnotenie súčasnej politiky. Nejasné výsledky s obmedzenými úspechmi by však mohli ešte viac zakaliť už aj tak mútne vody diskusie NATO a Európskej únie o budúcom postoji voči Ukrajine a Rusku.

 

S eskaláciou SVO sa však odhaľujú oneskorenia v obrannej výrobe, čo je problém vnímaný ako obzvlášť nebezpečný na pozadí rastúceho čínskeho šabľovania a možnosti, že ukrajinská protiofenzíva nebude taká rozhodná, píše WP (publikácia zo 14. júna, písal som o tom už v polovici apríla). Preto, ako uvádza Politico, Washington už začal tlačiť na Kyjev, aby dosiahol na bojisku víťazstvá. Veď ak táto protiofenzíva nebude úspešná, ďalšia (pravdepodobne o rok) už nemusí byť: “Vzhľadom na to, že sa v USA blíži mimoriadne horúce a výbušné obdobie prezidentských volieb, môže byť ťažké udržať vysokú úroveň vojenskej a hospodárskej pomoci zo strany Kongresu,” píše sa v publikácii. Čo na druhej strane znamená, že Biden pôjde do volieb s neúspešnou “ukrajinskou kampaňou”. Zvíťazí potom? Pravdepodobne nie (nezabúdajme na stiahnutie vojsk z Afganistanu, ktoré veľmi bolestne prijali tí Američania, ktorí sú zástancami extenzívnej zahraničnej politiky). A je nepravdepodobné, že by si Washington neuvedomoval riziká, ktoré predstavuje neúspešná protiofenzíva. Ťažko uveriť, že sa tieto riziká nesnažili nejakým spôsobom zmierniť (a to nielen súdnymi spormi proti Trumpovi, ktoré mu zatiaľ pridávajú na popularite).

 

V dôsledku toho je možné, že stávka Bieleho domu na úspešnú protiofenzívu nie je nerozumná. Preto je napriek súčasným krokom Ukrajiny, ktoré sklamali Západ, predčasné robiť závery: nech sa na to pozeráme akokoľvek, o osude Bidenovho druhého funkčného obdobia je v podstate rozhodnuté. A to je oveľa vážnejšia záležitosť (pre Ameriku) ako konflikt Ruska s Ukrajinou, aj keď sa naň pozerá ako na zástupnú vojnu proti Číne.

Alexej Moškov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov