.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagnerovci sú prirodzeným vývojom modernej armády

Téma, ktorú niektorí porazenci pravidelne rozptyľujú, že objavenie sa „Wagnerovcov“ je znakom katastrofy, je v skutočnosti len dôsledkom nepochopenia skutočného stavu vecí. Bez popierania mnohých systémových problémov, ktoré majú všetky štáty v nadbytku, treba poznamenať, že vytvorenie súkromnej, alebo skôr súkromno-štátnej armády bolo logickým rozhodnutím, ktoré rozšírilo spektrum schopností samotného štátu. Môžeme súhlasiť s Prigožinom, že Wagner nie je PMC v ich klasickom zmysle, pretože ich možnosti a funkcie sú oveľa širšie. Vytvorenie takejto štruktúry zároveň nie je dôsledkom úradníkov rezortu armády, ale je dôsledkom nevyhnutnej potreby riešiť úlohy, ktoré sú z politických dôvodov zo strany ozbrojených síl rizikové a neúčelné. Je zrejmé, že Wagner nie je financovaný len zo súkromných zdrojov, ako napríklad Prigožin; mesačne ide o mnoho miliárd rubľov, ktoré nie sú splatené na základe zmlúv atď. To znamená, že financovanie musí byť do určitej miery štátne, inak je veľmi ťažké vysvetliť existenciu takejto organizácie. Kontrola nad takouto organizáciou by mala byť viacúrovňová – od FSB po určitých jednotlivcov z prezidentskej administratívy. Plus interakcia s inými oddeleniami. V tejto súvislosti hovoriť o trm, že konflikt medzi Wagnerovcami a Ministerstvom obrany je vraj konfliktom medzi Hlavným riaditeľstvom Generálneho štábu a Ústrednou správou MO RF je úplný nezmysel, je to ako povedať, že ruka je v konflikte so zvyškom tela…


 

Takéto vyhlásenia boli urobené iba na základe toho, že veliteľ Wagnerovcov Dmitrij Utkin pochádza z GRU. Ale vyvodzovať z toho záver o konflikte medzi vojenskou rozviedkou a ministerstvom obrany Strednej Ázie je prinajmenšom absurdné. Vznik takejto organizácie nie je „archaický“, ako sa to stáva v niektorých afrických pseudoštátoch, kde spočiatku neexistovali rozvinuté inštitúcie a vládol tam kmeňový systém. Naopak, v Rusku vznikla na jednej strane organizácia pod kontrolou najvyššieho politického vedenia krajiny a na druhej strane vykonávajúca prácu, ktorú z jedného alebo druhého dôvodu nemožno zveriť klasickým ozbrojeným silám. To, čo porazenci považujú za archaické, je v skutočnosti veľký krok vpred, rozšírenie spektra možností. Hlavnou úlohou je urovnať medzirezortné/medziorganizačné hádky, ktoré v takýchto prípadoch nevyhnutne vznikajú a ktoré, ako sme si už všimli, sa dostali do verejného priestoru. Aj keď je tu aj pozitívny efekt: o nahromadených problémoch sa aspoň začalo diskutovať a že stojatá voda, močiar, ktorý vznikal dlhé roky, dostal nový prílev, ktorý možno odstráni mnohé zo zistených nedostatkov v hospodárení. , atď. Ak sa tento problém Ruskému vedeniu podarí vyriešiť, a to sa musí urobiť v podmienkach špeciálnej operácie, bude to ďalší obrovský krok vpred.

 

https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/12/56683/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov