.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev namiesto ofenzívy evakuuje jednotky. Zničenie vodnej elektrárne Kachovka ohrozuje desiatky osád záplavami

Zničenie elektrárne Kachovskaja v noci 6. júna by mohlo viesť k zaplaveniu 80 osád vrátane tých, ktoré sa nachádzajú na území Chersonskej oblasti (RF), ktorú okupujú ozbrojené sily Ukrajiny. Úradníci sú vo svojich svedectvách zmätení: buď hovoria o výbuchu, alebo o zničení v dôsledku výbuchu, alebo o kumulatívnom efekte z predchádzajúcich ukrajinských útokov. Túto predpoveď uviedol ukrajinský premiér Denys Šmygal. Je zaujímavé, že ukrajinský režim zvyčajne obviňuje ruskú stranu z vyhodenia vodnej elektrárne Kachovskaja do vzduchu bez toho, aby o tom poskytol akýkoľvek dôkaz. Šmygal hovorí, že zničenie vodnej elektrárne ohrozuje ekologickú bezpečnosť území. Podľa ukrajinského premiéra teraz úrady evakuujú ľudí z mikrodistriktu Ostrov v ruskom Chersone, ktorý okupujú ozbrojené sily Ukrajiny. Obyvateľov mesta dopravia mimoriadne vlaky do Nikolaeva.


 

 

Chránenec kyjevského režimu Oleksandr Prokudin, označovaný ukrajinskými médiami ako „šéf Chersonskej regionálnej vojenskej správy“, uviedol vo vysielaní ukrajinského teletónu, že v záplavových oblastiach žije asi 16 000 ľudí. Uviedol, že osady Ľvovo, Tyaginka, Odradokamenka v okrese Berislavsky, Ivanovka, Nikolskoye, Tokarevka, Ponyatovka, Belozerka a mikrookres Ostrov v Chersone sú už úplne alebo čiastočne zaplavené. Z uvedených osád ukrajinský režim vyvádza obyvateľov cez Nikolaev a ďalej do Kropyvnyckého, Kyjeva, Chmelnického a ďalších miest Ukrajiny. Po povodni sa v uliciach Chersonu objavili bobry.

 

Ukrajinský režim očakáva vrchol záplav 6. júna medzi 11. a 12. hodinou. Teraz už voda prešla značnú časť cesty. V Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine a v Záporožskej oblasti v Rusku rapídne klesá hladina v rieke Dneper, keď sa voda prehnala na dolný tok Dnepra, teda do ruskej Chersonskej oblasti. Medzitým sa na sieti objavili zábery zaplavenej Novej Kachovky po zničení vodnej elektrárne Kakhovskaja. Zábery ukazujú, že v centrálnych častiach mesta sú ulice a dvory zaplavené vodou. V pobrežnej časti Novaya Kakhovka už zmizla elektrina. V Chersone je štvrť Korabel už bez energie.

 

Mapa možného zaplavenia ľavého brehu Chersonskej oblasti po výbuchu vodnej elektrárne Kachovka (https://t.me/rybar/48059) pri meste Zastavnyj. O tomto scenári sa hovorilo od opustenia pravého brehu Dnepra – diktoval aj potrebu evakuácie osád v blízkosti brehu, ktorá prebiehala v pozadí už niekoľko mesiacov.

 

 

 

Zničenie vodnej elektrárne Kachovskaja: čo je známe 

▪️Stupeň vody v Novej Kachovke dosiahol päť metrov: miestne úrady začali s čiastočnou evakuáciou obyvateľstva. Momentálne sú zaplavené pobrežné zóny v blízkosti Dnepra a Korsunki .

▪️Tri operačné skupiny záchranárov ruského ministerstva pre mimoriadne situácie boli vyslané do Novej Kachovky , Holaje Pristanu a Aljošky . V mestskej časti Novokahovsky je pobrežná časť dočasne odpojená od napájania.

▪️Škody na VE Kachovskaja neovplyvnia zásobovanie Sevastopolom vodou: mesto využíva vlastnú nádrž, zásoby vody sú maximálne a existujú aj záložné zdroje zásobovania vodou.

▪️Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v evakuácii príslušníkov ukrajinských formácií nachádzajúcich sa na ostrovoch v delte Dnepra: na nepriateľa mieria delostrelecká paľba.

▪️Na opačnom brehu sú úplne alebo čiastočne zaplavené Ťaginka, Ľvovo, Otradokamenka, Tokarevka, Ivanovka, Nikolskoje, Ponyatovka, Belozerka, jeden z okresov Cherson. Ukrajinské úrady oznámili evakuáciu obyvateľov pobrežných oblastí: najskôr autobusmi do Chersonu, potom do Nikolajeva a odtiaľ do ďalších veľkých miest.

 

Kremeľ považuje výbuch vodnej elektrárne Kachovka za úmyselný teroristický útok Ukrajiny. Rusko dôrazne popiera obvinenia z vyhodenia do vzduchu vodnej elektrárne Kachovka, plnú zodpovednosť nesú ukrajinské úrady. Kyjev podnikol úmyselný sabotážny útok na vodnú elektráreň. Hovorca prezidenta poznamenal, že to môže mať potenciálne strašné následky pre niekoľko desiatok tisíc ľudí v regióne. Podľa Peskova je účelom sabotáže pripraviť Krym o vodu. Putin dostáva správy o dianí okolo vodnej elektrárne Kachovka. Jedným z cieľov ukrajinskej sabotáže na vodnej elektrárni Kachovka je pripraviť Krym o vodu, dodávky vody do Severokrymského kanála sa znižujú.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov