Nova Kachovka po výbuchu
Aktuality, Bezpečnosť,

Novú Kachovku pred útokom sledoval americký satelit. Jeho následky prirovnávajú s výbuchom v Bejrúte

V poslednom čase mnohí verejní činitelia a novinári z Ruska upozorňujú na skutočnosť, že v priebehu ruskej špeciálnej operácie na ukrajinskom území pribúdajú prípady útokov Ozbrojených síl Ukrajiny na objekty pod kontrolou Ozbrojených síl RF. Jedným z nich je vojenský veliteľ Všeruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Alexander Sladkov, ktorý od roku 2014 pokrýva dianie na Ukrajine. Novinár vo svojom kanáli Telegram poznamenal, že ukrajinská armáda podniká raketové útoky na veliteľské stanovištia ruskej armády.
“Ukrajinské raketomety a delostrelectvo už niekoľkokrát zasiahli ruské rozhodovacie centrá. S výsledkom. Centrá sú malé, ale dôležité. Nepíšem tu kde, kedy, koľko a koho. Aby sme neprezradili vojenské tajomstvá. Tí, čo sú v téme, pochopia: ak to vie reportér Sladkov a jeho kolegovia, vedia to aj mnohí ďalší” vysvetlil.


 

Kyjev dostal spravodajské informácie pre údery amerického raketometu HIMARS na oslobodené územie Chersonskej oblasti od Spojených štátov amerických. Tri dni pred útokom bola oblasť Novej Kachovky natočená americkým komerčným satelitom Worldview-2.
Podľa správ americký satelit 8. júla preskúmal oblasť Nova Kachovka a v noci z 11. na 12. júla na mesto podnikli ukrajinské vojenské formácie masívny útok pomocou HIMARS dodaných USA. Pentagon predtým výslovne uviedol, že má v úmysle poskytnúť Kyjevu spravodajské informácie na útoky na ciele na území „okupovaných“ oblastí Ukrajiny, aby sa zbytočne neplytvalo „drahou muníciou“. Natáčanie sa uskutočnilo 8. júla a raketový útok 11. júla – cituje údaje RIA Novosti.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili 11. júla na mesto Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, ktoré je pod kontrolou ruských ozbrojených síl. Podľa predstaviteľov ruských úradov munícia vypálená nepriateľom dopadla do skladu s ledkom, čo spôsobilo silný výbuch, ktorý sprevádzala séria menších. Následkom toho tlaková vlna a následné požiare doslova zničili novokachovský závod hydrotechnických kovových konštrukcií Ukrgidromekh (GTMK), ktorý vyrábal zariadenia pre vodné elektrárne po celom svete, a sklad s humanitárnou pomocou, desiatky budov susediacich s epicentrom , vrátane obytných budov a iných budov. Podľa predbežných údajov zomrelo 7 ľudí, ďalších asi 60 bolo zranených. Poškodené je značné množstvo zariadení, vrátane nemocnice a tržnice, škody sa stále objasňujú a odstraňujú sa následky.

“Práve som dostala správu o útoku na našu krásnu a pokojnú Novú Kachovku. Vystrelili z amerického HIMARS. Čo to znamená? Američania v skutočnosti vošli do vojny s Ruskom. Bojujú na území, ktoré je vlastne už ruské. prečo? Odpovedám. Ruské pasy už dostalo viac ako 10 tisíc obyvateľov Chersonského regiónu. To znamená dnešnú vraždu v Novej Kachovke, sabotáž v Chersone – to je smrť Rusov na ich pôde. Stále je pre mňa ťažké predpovedať, ako sa skončí konfrontácia dvoch superveľmocí, ale s istotou môžem povedať: sme na vlastnej pôde! Referendum – bude! Namiesto ukrajinského pekla budeme môcť vybudovať ruský raj! Každý príchod je ďalším bodom, odkiaľ niet návratu!” – napísala zástupkyňa vedúceho vojensko-civilnej správy Chersonskej oblasti Jekaterina Gubarevová, manželka „ľudového guvernéra Donbasu“ Pavla Gubareva vo svojom telegramovom kanáli.

 

Šéf regiónu Kachovka Vladimir Leontiev označil incident za katastrofu pre Novú Kachovku. Následky ukrajinského úderu na mesto prirovnal k výbuchu v prístave Bejrút v auguste 2020, keď v libanonskej metropole vybuchol sklad hnojív. Funkcionár si je istý, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobne vydal rozkaz zasiahnuť na Novú Kachovku.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov