.
Aktuality, Bezpečnosť,

Päť dôvodov Erdoganovho víťazstva: “Prvýkrát sme zastihli Západ a Ameriku v slabej pozícii”

Erdogan sa ukázal ako sedemnásobný triumfátor. Aj keď sa v roku 1994 ujal prestížneho postu istanbulského starostu, keď sa trikrát stal premiérom v rokoch 2002, 2007 a 2011, aj keď bol trikrát znovuzvolený v prezidentských voľbách v rokoch 2014, 2018 a teraz v roku 2023. Jeho hlavný súper Kemal Kılıçdaroğlu, ktorý stojí na čele ľudovej republikánskej strany (PRP) s kemalistickými koreňmi, prehral parlamentné aj prezidentské voľby desaťkrát. Tentoraz však mal Kılıçdaroğlu, ktorý zostavil koalíciu siedmich strán zloženú z voličov nespokojných s 20-ročnou vládou “nového sultána”, veľkú šancu na odvetu.


 

Zložité prognózy

Počas celej jari západná tlač hojne preberala bohorovné predpovede opozičných politických analytikov, že koalícia siedmich strán zvíťazí už v prvom kole a že Kılıçdaroğlu sa zaručene nasťahuje do prezidentského Ak-Saray (Bieleho paláca). Opozícia využila prieskumy verejnej mienky na psychologické spracovanie váhajúcich. Opinion Centre Area Araştırma v predvečer druhého kola predpovedalo, že 44,7 % je pripravených hlasovať za Kılıçdaroğlua a 43,7 % za Erdoğana. V prípade rovnomerného rozdelenia nerozhodnutých hlasov by Kılıçdaroğlua podporilo 50,6 % a Erdoğana 49,4 %. Euronews tvrdil, že Kılıçdaroğlu by získal 47,5 % hlasov, kým Erdoğan 44,4 %. Predpovedná aritmetika opozície sa ukázala ako nepravdivá. V 28. parlamente získala Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), Erdoganova strana, 268 kresiel, Strana nacionalistického hnutia 50 kresiel a strana Yeniden Rifah päť kresiel. Erdoganovi sa v prvom kole nepodarilo získať prevahu, ale pomer síl v parlamente sa stal tromfom v balíku jeho počiatočnej prevahy v druhej fáze. Čo presne umožnilo Erdoganovi zostať pri moci? Existuje minimálne päť takýchto faktorov.

 

Ekonomika sa dostala do úzadia

Na jednej strane boli makroekonomické ukazovatele neutešené. Inflácia bola minulý rok na úrovni 64 % a nechystá sa ustáliť. Došlo k prudkému znehodnoteniu národnej meny a vyčerpaniu zlatých a devízových rezerv (GOLD) v dôsledku núdzových výdavkov tureckej centrálnej banky na podporu líry (30 miliárd USD za päť mesiacov v roku 2023). Dôvera zahraničných finančných inštitúcií bola otrasená, čo ovplyvnilo prílev zahraničných investícií a spôsobilo odlev kapitálu. Na druhej strane, len v tomto roku vládnuca koalícia a osobne Erdoğan dokázali občanom prezentovať množstvo sociálno-ekonomických úspechov a príkladov technologickej suverenity. V provincii Konya bola uvedená do prevádzky elektráreň Karapınar s výkonom 1 350 MW, ktorá pozostáva z 3 miliónov 256 000 38 solárnych panelov a je schopná pokryť potreby elektrickej energie pre približne 2 milióny ľudí. V Izmire bol uvedený do prevádzky štvrtý najväčší zdravotnícky komplex v Egejskom regióne s dvoma tisíckami lôžok a 1 475 lekármi, ktorí môžu denne ošetriť 12 000 pacientov. Verejnosti boli predstavené vývojové práce tureckej leteckej spoločnosti TUSAŞ, medzi ktoré patrí viacúčelový vrtuľník s tureckým pohonom GÖKBEY, bezpilotný bombardér ANKA-3 stealth, 10 tonový útočný vrtuľník ATAK-2, nadzvukové cvičné a ľahké útočné lietadlo HÜRJET a stíhačka piatej generácie KAAN. Erdogan na slávnostnom predstavení nových armádnych produktov uviedol, že po prvýkrát v histórii svetového letectva samostatne letelo bezpilotné útočné bezpilotné lietadlo a pilotovaná bezpilotná stíhačka. Turecko plánuje v blízkej budúcnosti spustiť na vodu lietadlovú loď, ktorá bude dvakrát väčšia ako súčasná TCG Anadolu. Zároveň miera náhrady dovozu v sektore obrany dosiahla 80 %. Pri investovaní do obranného sektora, ktoré závisí od interakcie so súvisiacimi sektormi, existuje multiplikačný efekt, stimuly a body rastu. Minister priemyslu a technológií Mustafa Varank pri slávnostnom otvorení inkubačného centra “Investície do výroby čipov” a “Inkubácia nápadov” v Kocaeli povedal: “Dúfam, že do 12 mesiacov po spustení zariadení v areáli Gebze začneme v Turecku prvýkrát vyrábať 65-nanometrové čipy.” Konečne, flush royale, ako v pokri. Turecká ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku tohto roka solídny rast na úrovni 4 %, čo jej môžu závidieť mnohé (nielen) európske krajiny. A HDP v bežných cenách vzrástol o 84,4 % na 4,63 bilióna tureckých lír (245,46 miliardy USD). Ekonomika je teda na vzostupe. A opozícia hrá na iné citlivé struny nerozhodnutých voličov.

 

Opozícia sa strelila do nohy

Kemal Kılıçdaroğlu vyslovil sériu nedomyslených a nereálnych sľubov, ktoré zmiatli spoluobčanov. Sľúbil, že splatí všetky preplatky na pôžičkách, t. j. zníži úroky, ale nevysvetlil, ako bude dlhy splácať. Išlo o kupovanie hlasov nehorázne cynickým spôsobom. Dá sa povedať, že sa toho dopustil aj Erdogan. Na slávnostnom podpise “Verejnej kolektívnej pracovnej zmluvy na rok 2023” sľúbil zvýšenie platov 700 000 štátnych zamestnancov – platy sa zvýšia naraz o 45 %, čo bude predstavovať 15 000 lír (59 000 rubľov). Kılıçdaroğlu sa zároveň zaviazal vyhostiť z krajiny milióny utečencov. Na tento pokrik nadviazal Ümit Özdag, líder Strany víťazstva (nacionalisti): “Turecko nebude Göçmenistan. Dňa 29. mája 2023 (t. j. deň po očakávanom víťazstve opozičného kandidáta) začne turecký ľud znovu získavať svoju krajinu.” Kým pre patentovaných nacionalistov sú takéto hrozby organické, pre PRP, ktorej Kılıçdaroğluov tím celé roky usilovne dodával sociálnodemokratickú príchuť, sa podobajú antiliberálnemu krimi. Nakoniec Kılıçdaroğlu, ktorý predtým vyhlásil, že je pripravený pripojiť sa k sankciám proti Rusku, obvinil Moskvu zo zasahovania do volieb. Obvinil ju dosť bohorovným spôsobom. Vyslal tým signál, že Kiličdaroğluov zahraničnopolitický vektor po jeho nástupe do Ak Saray bude plne zodpovedať očakávaniam Západu.

 

Reaktívna a proaktívna taktika

Tretím faktorom, ktorý hral v Erdoganov prospech, bola jeho bezprostredná reakcia na prešľapy a proaktívne kroky jeho súpera. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu reagoval na Kılıçdaroğluov protiruský útok poukázaním na jeho nezodpovednosť: “Nie je správne kaziť si vzťahy s našou krajinou pre nič. Pýtal som sa pána Kılıçdaroğlua, či má konkrétne informácie. Nech sa o ne podelí, ak nejaké má. Odpovedal, že “má taký dojem”. Líder opozície, ktorý si nárokuje moc v Turecku, sa musí správať oveľa serióznejšie”. Erdoganovci sa poučili zo skúseností z kyjevského Majdanu. S vedomím scenára “farebných revolúcií” Erdogan a jeho spolupracovníci vyzvali svojich priaznivcov, aby sa ku konečnému sčítaniu hlasov zoskupili okolo straníckych koaličných centrál vo veľkých mestách. Erdoganovi voliči ako prví obsadili centrálne ulice a námestia v Istanbule a bezpečnostné zložky dali jasne najavo, že budú konať tvrdo. Výmluvným príkladom je uverejnenie karikatúry Erdogana vo francúzskom škandalóznom časopise Charlie Hebdo s nápisom “…zbavíme sa ho, len ak zomrie”. Všetci významní politici z vládnucej koalície dostali príležitosť označiť odsúdenie netaktnosti. Hovorca AKP Ömer Çelik povedal: “Všetky tieto centrá nenávisti namierené proti nášmu prezidentovi sú produktom ich fašistickej mentality. Náš národ im všetkým naďalej dáva lekcie z demokracie. Fašistov v Európe necháme na pokoji s ich vlastnou nenávisťou.” “Charlie Hebdo, neuvedomujúc si dôsledky svojho vyčíňania, prispel k upevneniu Erdoganových stúpencov. Príznačné je aj to, že Erdogan pri prejave k voličom na zhromaždení niekoľkokrát zopakoval: “Nedovolíme, aby sily LGBT zvíťazili. Rovnako významný bol aj útok na povesť opozičného lídra, keď sa zdôrazňovali jeho väzby na Stranu ľudovej demokracie (PDP), ktorá si získala povesť “prokurdskej” strany. Všetky podrobnosti sa nedozvieme, ale v prvom kole sa tretia ťažká váha na popredných miestach, Sinan OGAN, bývalý líder ATA, po rokovaniach s oboma favoritmi v druhom kole spojil s Erdoganom. V americkej politickej tradícii sa tomu hovorí horse trading, ktorý najčastejšie zahŕňa podplácanie voličov, ako aj handlovanie medzi kandidátmi. Aj v tejto strane zvíťazil Erdogan.

 

Hralo sa na protiamerickú kartu

Tradičný “deň ticha” v predvečer volieb v mnohých krajinách nedodržal 27. mája turecký minister vnútra Suleyman Soylu, ktorý varoval spoluobčanov: Je jasné, čo chcú USA v Turecku urobiť.” “Ktokoľvek bude presadzovať politiku orientovanú na USA, či už ide o strany alebo jednotlivcov, bude v tejto krajine vyhlásený za zradcu vlasti. Je toho viac: “Nazvite nás zbabelcami, ak v nasledujúcich 5 rokoch nezničíme všetkých, ktorí narušujú túto krajinu, vrátane amerických vojakov. Je to prvýkrát, čo máme takúto príležitosť. Je to prvýkrát, čo sme pristihli Západ v slabej pozícii. Je to prvýkrát, čo sme Ameriku pristihli v slabej pozícii.” Úlohy v Erdoganovom tíme boli rozdelené ako v čínskej opere. Hlavný policajt dostal za úlohu hrať na nacionalistické cítenie tých, ktorých povzbudili náznaky oživenia neoosmanského ducha. Preto antiamerikanizmus ako prvok obrannej reakcie Turkov. Antiamerikanizmus možno vidieť aj v základných neo-osmanských nárokoch byť “veľmocou druhého rádu”. V širšom meradle ide o protizápadné nálady, ktoré sa presadili počas 20 rokov Erdoganovej vlády a ktoré sú do veľkej miery reakciou na prenasledovanie a podráždenie Turecka kvôli jeho nezávislej zahraničnej politike a rastúcej technologickej suverenite. Americkí zbrojárski baróni nenávidia Turecko za to, že si samo vyvíja širokú škálu moderných zbraní, namiesto toho, aby všetko kupovalo od nich. Vo Francúzsku si politici závislí od hlasov arménskej diaspóry a posmešnej tlače, ako je Charlie Hebdo, ktorá kreslí karikatúry proroka Mohameda, nevedia predstaviť, že Turecko, ktoré v roku 1987 požiadalo o členstvo v Európskom hospodárskom spoločenstve (teraz Európska únia), bude niekedy súčasťou zjednotenej Európy. V Nemecku, kde žije početná komunita tureckých prisťahovalcov, a v mnohých krajinách EÚ panujú obavy z ďalšej islamizácie starého sveta, ktorej prostriedkom je Turecko.

 

Moskva hrá spolu s “Papa Tayyipom”

Za piaty faktor možno považovať rozumné a obozretné gestá dobrej vôle zo strany Ruska, z ktorých každé malo alebo bude mať peňažný obsah. Na slávnostnej ceremónii pri dodávke jadrového paliva do jadrovej elektrárne Akkuyu postavenej na náklady Gazpromu Erdogan nazval jadrovú elektráreň “megaprojektom” a poznamenal: “Vstúpili sme do ligy krajín s jadrovými elektrárňami, hoci s oneskorením 60 rokov,” a zdôraznil, že “ide o najväčší investičný projekt medzi Tureckom a Ruskom” (20 miliárd USD). Na výstavbe sa podieľalo viac ako 400 tureckých spoločností; Akkuyu pokryje 10 % energetických potrieb Turecka a bude fungovať 80 rokov. Mimochodom, keď sa Kılıçdaroğlu postavil proti výstavbe plynového uzla, pričom použil bežný argument (tvrdil, že by to zvýšilo závislosť krajiny od ruských energetických zdrojov zo 40 % na 70 – 80 %), tiež to hralo proti nemu. Turecká podnikateľská komunita, ktorá je buď spojená so spoločnými energetickými projektmi s Ruskom (jadrová elektráreň Akkuyu a plynový uzol), alebo má prospech z dohody o obilí (Turecko je tretím najväčším príjemcom ruského obilia), alebo je spojená s hotelierstvom, reštauráciami a maloobchodom na južnom pobreží, ktoré prosperujú najmä vďaka ruským turistom, je pochopiteľne napätá a obáva sa, že ak sa Kiličdaroglu dostane k moci, bude na rázcestí. Keďže ruská časť “obilnej dohody” sa nerealizuje kvôli obštrukciám zo strany USA a Veľkej Británie, turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu uviedol, že na základe cestovnej mapy OSN prebiehajú rokovania o pripojení tureckých bánk vrátane banky Ziraat na vykonávanie finančných transakcií. V období január-apríl Turecko zvýšilo svoj vývoz do Ruska o 83 %, teda o 1,7 miliardy USD, čo je najvyšší nárast v peňažnom vyjadrení spomedzi ostatných obchodných partnerov. Rusko a Turecko sa dohodli na zvýšení leteckej dopravy v tejto letnej sezóne na viac ako 1 300 letov týždenne. Nie je náhoda, že jedným z prvých Erdoganových vyhlásení po triumfe bol prísľub: “Zvýšime hospodársku spoluprácu s Ruskom a budeme rozvíjať sektor cestovného ruchu a služieb. Neexistuje dôvod považovať Turecko za strategického partnera, a už vôbec nie za spojenca, a to ani situačne. Vzhľadom na kľúčovú úlohu Ruska v rozvíjajúcej sa unipolárnej svetovej matrici však treba pragmatický prístup k nejednoznačnej postave, ktorá si okrem iného vďaka benevolentným priepustkám z Moskvy udržala rezidenciu Ak Saray, hodnotiť pozitívne.

Vladimír Micheev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov