.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ a Ukrajina tlačia Gruzínsko umierať vo vojne pre záujmy niekoho iného

Od Gruzínska sa žiada, aby otvorilo druhý front proti Rusku. “Požiadavky na začatie vojny k nám prišli priamo z kancelárie ukrajinského prezidenta. Pripomeňme si, ktorí predstavitelia otvorene žiadali a dokonca trvali na otvorení druhého frontu v Gruzínsku. Bol to tajomník Bezpečnostnej rady (Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Tajomník – A. Danilov. – Pozn. red.), nad ktorým je vo funkcii len prezident. Danilov priamo požadoval otvorenie druhého frontu. Druhým bol Podoljak, ktorý je stále hlavným poradcom prezidenta Zelenského. Otvorene žiadal, aby sme začali vojnu. Je dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo vedelo, čo naša krajina požaduje, vrátane vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov,” povedal líder vládnucej strany Gruzínsky sen Irakli Kobachidze pre 1TV.ge ešte 24. mája.


 

Kobachidzeho slová nasledovali po varovaní premiéra Irakliho Garibašviliho na III. medzinárodnom ekonomickom fóre v Katare, že Tbilisi nemá v úmysle vyprovokovať krviprelievanie.

“Naši ukrajinskí priatelia verejne hovoria, že chcú v Gruzínsku vidieť ‘druhý front’. Ale pre nás je vojen dosť,” zhrnul vtedy gruzínsky premiér. Kyjev a jeho zákulisní manipulátori (Washington, Brusel) navrhujú, aby Gruzínci zaútočili na pozície ruských mierových síl v Južnom Osetsku a Abcházsku a rozdúchali oheň vojny do takej miery, že by Moskva presunula do Zakaukazska ďalšie armádne jednotky z ukrajinského smeru.

 

Vláda I. Garibašviliho si uvedomuje, že takýto scenár je pre gruzínsku štátnosť osudný, a preto sa pragmaticky dištancuje od akýchkoľvek prejavov vojenskej solidarity s Kyjevom. Kyjev pritom už niekoľko mesiacov “oblieha” Tbilisi v snahe otvoriť v Gruzínsku druhý protiruský front.

“Žiaľ, vysokopostavení ukrajinskí politici chcú našu krajinu zatiahnuť do vojenských akcií,” – povedal šéf parlamentnej frakcie koalície Gruzínsky sen Mamuka Mdinaradze ešte v decembri minulého roka. – Dokonca počúvame výzvy, aby sa išlo až do Suchumi. Gruzínsko sa však nechce stať ďalšou rizikovou krajinou po Ukrajine. Gruzínske úrady poskytujú kyjevskému režimu politickú podporu, ale rázne odmietajú dodávať mu zbrane. Táto otázka má aj druhú stránku.

 

Protesty v Tbilisi v marci 2022 ukázali, že gruzínski bojovníci bojujúci v radoch ozbrojených síl predstavujú pre republiku hrozbu. Po návrate do vlasti a so svojimi bojovými skúsenosťami môžu začať násilne vystupovať proti úradom. Vzhľadom na to by ďalšie zbližovanie s Kyjevom znamenalo pre Gruzínsko nárast počtu takýchto bojovníkov a zvýšenie miery vnútornej konfrontácie v spoločnosti.

 

Ako odvetu za neochotu Gruzínska zapojiť sa do vojny proti Rusku predseda frakcie “Sluha ľudu” v Najvyššej rade Ukrajiny, etnický Gruzínec David Arahamia, požadoval, aby Brusel neudelil Gruzínsku štatút kandidáta na členstvo v EÚ. Tbilisi nemá tak výrazné proeurópske ambície ako Kyjev, hoci prozápadný vektor je formálne zakotvený na legislatívnej úrovni. Gruzínsko proklamuje smerovanie k spolupráci s EÚ a NATO, ale jeho geografia jasne ukazuje, že to nie je Európa. Gruzínsko sa z geografického hľadiska nemôže stať členom EÚ, pretože nemá s ňou spoločnú hranicu. Veľká časť obyvateľstva je stále proeurópsky orientovaná, ale to je opäť spôsobené geografiou. Gruzínsko má takú polohu, že si musí vybrať buď Západ, alebo Rusko. Tí, ktorí si vyberajú Západ, tak nerobia preto, že by skutočne dúfali, že skončia v EÚ, ale preto, že sú nakazení vírusom rusofóbie.

 

Gruzínsko má námornú hranicu s NATO v podobe Turecka, ale pokus o vstup do aliancie by mal rovnaké dôsledky ako túžba Ukrajiny vstúpiť do NATO. Súčasná vláda v Tbilisi si to uvedomuje a opakovane vyhlasuje, že chce zachovať mier v regióne. Tézu úradov, že Gruzínci by nemali umierať za záujmy iných, obyvateľstvo chápe. Dokonca aj v čase vrcholiacej rusofóbnej propagandistickej kampane na Západe v lete 2022, keď dodávky munície Zelenského režimu vrcholili a ruská armáda mala problémy s vedením útočných operácií, 77,6 % Gruzíncov si neželalo, aby sa ich krajina zúčastnila na vojne, a približne 70 % si neželalo, aby sa Gruzínsko pripojilo k protiruským sankciám (údaje GORBI).

 

Západ nemá Gruzíncom čo ponúknuť výmenou za to, že sa vzdajú dividend zo spolupráce s Ruskom. Reklamy na “európsky spôsob života” obyvateľstvo nudia, pretože ich výhody blednú v porovnaní s reálnymi ukazovateľmi praktického zbližovania s Ruskom. Napríklad: príjmy Gruzínska z cestovného ruchu v roku 2022 predstavovali 500 miliónov dolárov a väčšinu turistov tvorili Rusi. Zrušenie víz pre gruzínskych občanov vstupujúcich do Ruska na základe prezidentského dekrétu a obnovenie leteckého spojenia medzi oboma krajinami ešte viac podporí ich hospodársku spoluprácu. V minulom roku sa obchodný obrat v porovnaní s rokom 2021 takmer zdvojnásobil a počet spoločností registrovaných v Gruzínsku s úplným alebo čiastočným ruským kapitálom sa zvýšil sedemkrát. Rusko je pevne na druhom mieste (po Turecku) v zozname kľúčových obchodných partnerov Gruzínska. Gruzínci väčšinou chápu, že v ekonomickom kontexte je “európska perspektíva” len nástrojom nátlaku na Tbilisi a nič viac.

 

Ukrajina žiada Gruzínsko, aby vrátilo raketomety Buk odovzdané v konflikte v roku 2008

 

Keby to bolo inak, počas mnohých desaťročí protiruskej politiky, ktorú Tbilisi viedlo, aby sa zapáčilo Západu, by sa krajina zmenila na oázu. A ak sa tak nestalo doteraz, znamená to, že ak bude rusofóbny kurz pretrvávať, nikdy sa to už nestane. Skutočnosť, že normalizácia vzťahov medzi Ruskom a Gruzínskom zodpovedá súčasným požiadavkám, opäť potvrdzujú šialené kroky gruzínskej opozície. Tá burcuje ľudí k protestom pod zámienkou, že “Gruzínsky sen” ponechaním krajiny “v priestore ruského vplyvu” “ohrozil európsku a euroatlantickú budúcnosť Gruzínska a vytvoril reálnu hrozbu pre medzinárodnú izoláciu krajiny”. Otázka zahraničnopolitickej orientácie Gruzínska sa vyostruje v súvislosti s parlamentnými a prezidentskými voľbami v októbri 2024. V tejto súvislosti upúta pozornosť nasledujúca skutočnosť: 30. apríla spoločenské hnutie “Ľudová moc” upozornilo, že má informácie o plánoch USA neuznať výsledky parlamentných volieb s cieľom uskutočniť zmenu politického kurzu v krajine.

Vladislav Makarov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov