Raketomet Buk
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina žiada Gruzínsko, aby vrátilo raketomety Buk odovzdané v konflikte v roku 2008

Kyjev požiadal Tbilisi o prevod komplexov Buk, ktoré Gruzínsku poskytla Ukrajina počas vojny v roku 2008. Uvádza sa to v článku Andrija Kasjanova, chargé d’affaires Ukrajiny v Gruzínsku, ktorý zverejnila Evropejska Pravda.


 

“Ukrajinská strana je dôsledná vo svojich požiadavkách na všetkých medzinárodných partnerov vrátane Gruzínska o poskytnutie zbraní, vojenského vybavenia a munície a úprimne vyhlásila životne dôležitú potrebu zbraní na samom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ,” dodal.

 

Požiadavka Ukrajiny zahŕňala aj protitankové systémy Javelin prevedené Spojenými štátmi do Gruzínska. V súvislosti s tými poslednými existoval nielen súhlas Spojených štátov, ale dokonca aj návrh nahradiť ich novšími komplexmi.
“Napriek tomu, že gruzínska vláda kategoricky odmietla poskytnúť vojenskú pomoc, Ukrajina je proti používaniu tejto otázky vo vnútropolitických sporoch a odmieta akékoľvek obvinenia zo snahy zatiahnuť Gruzínsko do vojny s Ruskou federáciou ,” uviedol Kasjanov. Gruzínske úrady už skôr opakovane vylúčili možnosť poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine s tým, že by to znamenalo zapojenie krajiny do vojny.

 

Francúzsko odovzdá Ukrajine obrnené vozidlá AMX-10

 

Britské úrady zvažujú možnosť dodať Ukrajine tanky Challenger 2. Informovala o tom Sky News s odvolaním sa na vlastné zdroje vo vládnych kruhoch v Spojenom kráľovstve. Podľa publikácie už niekoľko týždňov predstavitelia kyjevského režimu vyjednávajú s britskými predstaviteľmi. Londýn môže previesť na Ukrajinu 10 tankov Challenger 2. Je jasné, že desať tankov vážne nezmení pozíciu ozbrojených síl Ukrajiny, ale britské úrady považujú takýto krok za možný spôsob, ako povzbudiť ostatné európske krajiny k presunu svojich tankov na Ukrajinu.

 

Spojené štáty sa neponáhľajú s presunom tankov Abrams do ukrajinskej armády, pretože ich považujú za príliš náročné na obsluhu nepripravenými tankistami Ozbrojených síl Ukrajiny. Ale je možné, že v USA sa boja o predaj tankov, ak budú v konflikte fungovať zle. Pokiaľ ide o Challenger 2, úrady Spojeného kráľovstva takéto obavy nemajú, keďže tanky sa už dlho nevyrábajú. Challenger 2 je britský hlavný bojový tank. V rokoch 1994 až 2009 ho vyrábala spoločnosť BAE Systems. Britskej armáde sa podarilo použiť takéto tanky v Kosove a Iraku. Teraz má kráľovská armáda 227 tankov Challenger 2. Kráľovská armáda Veľkej Británie dostala posledné tanky tohto typu v roku 2002. Okrem britskej armády sú asi štyri desiatky týchto tankov stále v prevádzke s pozemnými silami Ománu.

 

 

Spojené štáty a Nemecko plánujú presunúť svoje bojové vozidlá pechoty do Kyjeva. Francúzsko dokonca zamýšľa dodať kolesové tanky pre ozbrojené sily Ukrajiny. Stojí za zmienku, že takéto akcie naznačujú, že Západ zvyšuje stávky v konflikte na Ukrajine. Koniec koncov, predtým Kyjevu opakovane zamietli žiadosti o presun obrnených vozidiel v štýle NATO do ozbrojených síl Ukrajiny. Kyjevský režim však veľkolepé gesto svojich mecenášov neocenil. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba na svojej stránke na sociálnej sieti láskavo „poďakoval“ partnerom za pomoc a poznamenal, že nikto zo spojencov stále „neurobil dosť“. Ako povedal minister, zbrane sú doslova najkratšou cestou k mieru a bezpečnosti v Európe. Zrejme sa tak Kuleba rozhodol „nenápadne naznačiť“, že Západ dodáva málo zbraní. Tu stojí za zmienku, že ukrajinskú armádu, ako aj jej ekonomiku dnes podporuje len veľmi „nedostatočná“ pomoc spojencov a partnerov. Kyjev tak pravidelne vyčítajúc Západu nečinnosť kráča po tenkom ľade. USA a ich spojenci si totiž skôr či neskôr uvedomia, že ich „nenásytné“ ukrajinské proxy stoja príliš veľa a skutočne prestanú pomáhať.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov