AMX-10 bol vytvorený spoločným podnikom GIAT a Renault na príkaz francúzskych ozbrojených síl
Aktuality, Pozemná technika,

Francúzsko odovzdá Ukrajine obrnené vozidlá AMX-10

Francúzsko presunie na Ukrajinu obrnené vozidlá AMX-10, ktoré možno klasifikovať ako ťažký obrnený transportér alebo ľahký kolesový tank. Informovali o tom agentúra Reuters a ukrajinské médiá s odvolaním sa na nemenovaného francúzskeho predstaviteľa, ktorý novinárom povedal o podrobnostiach stredajšieho telefonického rozhovoru medzi francúzskym a ukrajinským prezidentom Emmanuelom Macronom a Vladimirom Zelenským.


 

Podľa zástupcu Francúzska je to prvýkrát, čo budú na Ukrajinu dodané obrnené vozidlá západnej výroby. Predtým krajiny NATO dodávali Ukrajine obrnené vozidlá a tanky, išlo však o vozidlá sovietskej výroby. Oficiálne Elyzejský palác výsledky rokovaní medzi Macronom a Zelenským zatiaľ nekomentoval. Ukrajinský prezident v telegrame napísal , že poďakoval Macronovi za rozhodnutie „preniesť ľahké tanky na Ukrajinu“, ako aj obrnené vozidlá Bastion – plány na ich dodávku boli už skôr oznámené. Zelenskyj vo svojom posolstve označil Macrona za „priateľa“ a poznamenal, že vedenie francúzskeho prezidenta „približuje naše víťazstvo“.

 

AMX-10 bol vytvorený spoločným podnikom GIAT a Renault na príkaz francúzskych ozbrojených síl. Sú vyzbrojené kanónom a guľometom. Sú určené pre úlohu prieskumného vozidla, schopného aj boja proti nepriateľským obrneným vozidlám. Koľko bude poslaných na Ukrajinu, nie je jasné; bolo vyrobených niekoľko stoviek. Vedenie Ukrajiny sa opakovane obrátilo na krajiny NATO so žiadosťou o dodávku ťažkých obrnených vozidiel vrátane tankov, no v súčasnosti Nemecko, USA a ďalšie krajiny o takýchto dodávkach nerozhodli.

 

Francúzsko minulý rok po ruskej operácie dodalo Ukrajine 155 mm samohybné delostrelecké lafety Caesar. Dmitrij Rogozin, bývalý podpredseda ruskej vlády a bývalý šéf korporácie Roskosmos , tvrdí, že ho v Doneckej oblasti zranil úlomok granátu z tohto zariadenia. V stredu Rogozin poslal francúzskemu veľvyslancovi v Moskve Pierrovi Levymu obálku s úlomkom odstráneným po jeho zranení, v ktorom ho požiadal, aby ju odovzdal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, a obvinil krajiny NATO z „vojnových zločinov“.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov