.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily zničili ďalší logistický uzol Ozbrojených síl Ukrajiny

Počas nočných a ranných hodín ruské jednotky útočili na ciele vo viacerých smeroch, vrátane jeho tylových priestorov. Jeden z útokov bol spáchaný na objekty kyjevského režimu v okrese Pavlograd v regióne Dnepropetrovsk. Jeden z objektov bol teda zasiahnutý v oblasti obce Mezhirič, ktorá susedí s Pavlogradom zo západu – na ceste do Dnepra (Dnepropetrovsk). Ukrajinská strana píše, že dopravný podnik bol zničený v dôsledku útoku plánovacích bômb. Existujú informácie, že práve na územie tohto podniku boli v posledných dňoch privezené armádne nákladné autá a obrnené vozidlá, vrátane vozidiel západnej výroby, aby sa to všetko následne uviedlo do činnosti na Donbase.


 

Za posledný mesiac sa z Pavlogradu a Pavlogradského okresu stal logistický uzol východným smerom velením Ozbrojených síl Ukrajiny a Národnej gardy Ukrajiny. Do povedomia sa dostali aj údery na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Toreck. Ide o časť územia Doneckej ľudovej republiky, ktorú okupujú ozbrojené sily Ukrajiny. Toreck sa nachádza neďaleko Gorlovky a z Torecka a jeho okolia dochádza k pravidelnému ostreľovaniu tohto veľkého mesta.

 

Na Kupjanskom smere zmarili jednotky Ozbrojených síl RF päť pokusov o rotáciu ukrajinských jednotiek. Oznámil to šéf tlačového strediska skupiny vojsk “Západ” Sergej Zybinskij. Podľa dôstojníka jednotky západného zoskupenia ruských ozbrojených síl na Kupjanskom smere zničili aj dve mínometné posádky ukrajinských formácií a húfnice v oblasti osád Višneva a Starica. Letectvo skupiny naďalej vykonáva raketové a bombové útoky na miestach dočasného rozmiestnenia ozbrojených síl Ukrajiny, na miestach koncentrácie vojenskej techniky a personálu Kyjeva. Ozbrojené sily Ukrajiny v dôsledku útokov strácajú značné množstvo svojich zásob zbraní. Treba si uvedomiť, že v poslednom čase došlo k výraznému zvýšeniu aktivity ruských jednotiek v kupjanskom smere. Tento úsek frontu má pre Ozbrojené sily Ruskej federácie strategický význam, pretože úspech na ňom umožní po prvé vytlačiť formácie ozbrojených síl Ukrajiny z území Luhanskej ľudovej republiky a po druhé, oslobodiť predtým stratené osady Charkovskej oblasti a zabezpečiť v tomto smere ruskú pohraničnú oblasť. Ukrajinský režim zasa pravidelne vyhlasuje protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny. Protiofenzíva sa však dodnes nezačala a jedným z dôvodov je činnosť ruských jednotiek, ktoré ničia vojenský potenciál Kyjeva vrátane jeho skladov so zbraňami, muníciou, vojenskou technikou a personálom.

 

.

 

Brífing ruského ministerstva obrany 30. mája 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov. Ozbrojené sily Ruskej federácie počas dňa uskutočnili skupinové údery s použitím vysoko presných zo vzduchu odpaľovaných rakiet s dlhým doletom na ústredné rozhodovacie centrá, kde sa pod vedením špecialistov západných spravodajských služieb plánovali teroristické činy na ruskom území. Všetky naznačené objekty boli zasiahnuté.

 

V kupjanskom smere zasiahla delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ nepriateľské jednotky pri obciach Timkovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Pri obci Siňkovka v Charkovskej oblasti bola zmarená činnosť ukrajinskej diverzno-prieskumnej skupiny. Za deň bolo zlikvidovaných 40 ukrajinských vojakov, tri vozidlá, ako aj samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Okrem toho bol pri obci Moskovka v Charkovskej oblasti zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-50.

 

V krasno-limanskom smere zničilo armádne letectvo a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Centrum“ jednotky pri obciach Červonaja Dibrova a Kuzmino v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka v Doneckej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných 85 ukrajinských vojakov, dve obrnené bojové vozidlá, dva pickupy, húfnica D-20 a samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

V doneckom smere v dôsledku úderov operačno-taktického a armádneho letectva, delostreleckej paľby a aktívnej činnosti jednotiek skupiny síl „Juh“ bolo zlikvidovaných až 145 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá a húfnica D-30.

 

Pri obci Krasnoje v Doneckej ľudovej republike bol zničený muničný sklad 54. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južno-doneckom a záporožskom smere letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ ničili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Velikaja Novoselka a Vremjovka v Doneckej ľudovej republike. Pri obci Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike bola zlikvidovaná ukrajinská diverzno-prieskumná skupina. V týchto oblastiach bolo za deň zlikvidovaných viac ako 140 ukrajinských vojakov, ako aj štyri vozidlá.

 

V chersonskom smere v dôsledku paľby dosiahli straty 30 vojakov, päť vozidiel, samohybnú húfnicu „Akacia“, ako aj húfnice D-30 a „Msta-B“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie za uplynulý deň zasiahlo 88 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku ​​v 96 miestach.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili počas dňa sedem rakiet systému HIMARS a jednu antiradarovú strelu HARM.

 

Okrem toho bolo zničených osem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Inženernoje v Záporožskej oblasti, Staromajorskoje v Doneckej ľudovej republike, Kolomyjčicha v Luganskej ľudovej republike, ako aj Velikij Vyšelok a Petrovskoje v Charkovskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 429 lietadiel, 235 vrtuľníkov, 4379 bezpilotných prostriedkov, 424 protilietadlových raketových systémov, 9328 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1100 raketometov, 4941 poľných diel a mínometov, ako aj 10.544 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 30. mája
▪️Ruské sily vykonali masívny útok kamikadze bezpilotných lietadiel Geran-2 proti cieľom v niekoľkých okresoch Kyjeva. Jedným zo zasiahnutých cieľov bolo priemyselné zariadenie. Taktiež protilietadlová raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany poškodila jednu z viacposchodových budov.
▪️ Moskva a Moskovský región boli vystavené masívnemu útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel. Väčšinu UAV zachytili sily protivzdušnej obrany nad okresmi Odintsovo, Krasnogorsk a Istrinsk v Moskovskej oblasti.
▪️Na územie hlavného mesta dorazilo niekoľko dronov, tri z nich zasiahli obytné obytné domy na juhu Moskvy. V dôsledku incidentov sa zranili dvaja ľudia. Z poškodených budov dočasne evakuovali asi 300 obyvateľov.
▪️Súčasne s útokom na hlavné mesto pokračujú ukrajinské sily v ostreľovaní pohraničných oblastí regiónu Belgorod. V meste Šebekino bolo zasiahnuté dočasné ubytovacie stredisko: podľa predbežných informácií zahynul jeden človek a ďalší dvaja boli zranení.
▪️V oblasti Kupjanska pokračujú pozičné boje strednej intenzity, je zaznamenaná zvýšená aktivita ukrajinských sabotážnych skupín.
Ruské jednotky zároveň úspešne držia predmostie na západnom brehu rieky Oskil neďaleko Masjutovky.
▪️Pri Avdiivke Kyjev zaviedol do boja čerstvé zálohy a podnikol množstvo protiútokov v snahe získať späť predtým stratené pozície. Všetky pokusy boli zatiaľ zmarené sústredenou paľbou ručných zbraní a delostrelectva.
▪️Ukrajinské sily pokračujú v ostreľovaní obývaných oblastí Doneckej aglomerácie. V hlavnom meste DĽR boli poškodené obytné budovy a v Jasynuvata sa ocitla pod paľbou budova nemocnice a detské ihrisko: dvaja ľudia vrátane dieťaťa boli zranení.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

 

Video: Raketový komplex Pancir pracuje na jednom z útočiacich dronov pri Moskve

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov