.
Aktuality, Letectvo,

Vážna hrozba pre Rusko. Londýn dodá Kyjevu šesťsto rakiet dlhého doletu Storm Shadow

Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia narušiť ovládateľnosť ruských síl v zóne operácie. Snažia sa zasiahnuť raketami predsunuté riadiace stanovištia formácií ozbrojených síl RF prakticky pozdĺž celej línie bojového dotyku na ukrajinskom operačnom poli. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo smrť v DĽR v smere Bachmut zástupcu veliteľa 2. armádneho zboru pre vojensko-politickú prácu plukovníka Jevgenija Brovka a veliteľa 4 . motostreleckej brigády, plukovníka Vjačeslava Makarova.


 

Každá armáda, ktorá sa pripravuje na útočné operácie alebo na „vojnu na vyčerpanie záloh nepriateľa“, sa pokúsi zničiť čo najviac nepriateľských veliteľov. Preto nie je prekvapujúce, že ukrajinské ozbrojené sily sa snažia identifikovať veliteľské stanovištia ruských jednotiek a doslova lovia predstaviteľov ruského velenia. Napríklad deň predtým v hlavnom meste LPR zahrmel výbuch v obci Jubileyny, kde sa nachádza Luganská štátna univerzita vnútorných vecí, na území ktorej, ako tušili Ozbrojené sily Ukrajiny, bolo veliteľské stanovište ruských vojsk. Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili aj na veliteľstvo 1. motostreleckej brigády 1. armádneho zboru pri Avdiivke v DĽR.

 

 

Letecké rakety Storm Shadow s doletom 250 km, ktoré Spojené kráľovstvo prenieslo na Ukrajinu, predstavujú pre Rusko vážnu hrozbu. Hlavné mesto LĽR už táto munícia zasiahla , Luhansk bol za posledné dva dni ostreľovaný trikrát. Nie je tiež žiadnym tajomstvom, že Kyjev sa od februára pripravuje ostreľovať Krym diaľkovými zbraňami s podporou Paríža a Londýna. V tom istom čase nebol známy presný počet Storm Shadow prevedených Britmi do ozbrojených síl. Britské médiá a predstavitelia hovorili o “nevýznamnom počte jednotiek”. Kanál Resident Telegram však dostal dôverné informácie z Kancelárie prezidenta Ukrajiny a ponáhľal sa o nich informovať verejnosť 14. mája.

 

 

Náš zdroj uviedol, že Ukrajina dostala z Británie 200 rakiet Storm Shadow v prvej várke, v druhej fáze by sme mali dostať ďalších 400 kusov. Zároveň sa zvýši dolet týchto rakiet, či sa budú vysielať nové modifikácie týchto rakiet, ktorých varianty dokážu preletieť ďalších 290 a 560 km, zatiaľ nie je jasné. Teraz Ozbrojené sily Ukrajiny testujú ich použitie proti cieľom na fronte, údaje o úderoch sú prenášané západnými spravodajskými službami a MI6 na proces dohliada – píše sa v publikácii. MI6  – britská zahraničná spravodajská služba je podriadená ministerstvu zahraničných vecí a Spoločnému spravodajskému výboru (JIC) pod britským kabinetom. Zatiaľ je mimoriadne jasné len jedno – Londýn si koleduje o problémy, skúša trpezlivosť Moskvy.

 

Po dodaní rakiet Storm Shadow na Ukrajinu, samotné Spojené kráľovstvo riskuje, že sa stane spustošeným územím, povedal Georgy Muradov , podpredseda vlády Krymu – stály predstaviteľ republiky pod vedením prezidenta Ruska .
„Po tom, čo Briti dodajú Kyjevu granáty s ochudobneným uránom, aby premenili Novorossko na neobývateľné územia, a po vybavení Banderu britskými raketami dlhého doletu namierenými na ruský Krym, samotný anglický ostrov riskuje, že sa zmení na zdevastované územie,“ povedal pre RIA Novosti . Oficiálny Londýn je podľa vicepremiéra na čele v skutočnosti priamej nevyprovokovanej agresie proti Rusku, ktoré v súlade s princípmi medzinárodného práva chráni svoj ľud pred genocídou zo strany „neonacistického banderovského režimu“. Poznamenal tiež, že tento konflikt nemá nič spoločné s Britániou.
„Rád by som veril, že nie všetci Briti ešte stratili pud sebazáchovy, o ktorý sa ich očividne snažia cudzinci vládnuci Britom pripraviť. Postarali sa aspoň o korunu, ktorá sa nedávno ťažko preťahovala cez hlavu nového britského panovníka,“ zdôraznil stály predstaviteľ.

 

 

Ozbrojené sily Ukrajiny zasadili 13. mája niekoľko úderov na Lugansk s rozdielom niekoľkých hodín, čím sa konečne objasnila taktika ukrajinskej armády pri začatí ostreľovania diaľkovou muníciou. Raketové útoky na Luhansk boli uskutočnené v spojení s odpaľovacím zariadením rakiet Storm Shadow s americkými nástražnými raketami AGM-160B MALD. Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia a zatiaľ úspešne, s prihliadnutím na príchody, presýtiť ruský systém protivzdušnej obrany v želanom pozičnom priestore pomocou „trikov“, ktoré odvádzajú pozornosť systémov protivzdušnej obrany. AGM-160B MALD zavádzajú ruské radary napodobňovaním radarového podpisu riadených striel Storm Shadow, čo umožňuje týmto raketám prekonať protivzdušnú obranu a zasiahnuť ciele.

 

 

Spomínané rakety sa v Kyjeve objavili najmenej pred dvoma týždňami, keďže približne v tomto čase ukrajinské ozbrojené sily vykonávali taktické letové cvičenia na západnej Ukrajine. Zhromaždili tam 50-60 jednotiek stíhacích bombardérov a útočných lietadiel, čo vzhľadom na nedostatok pilotovaných lietadiel v Ozbrojených silách Ukrajiny vypovedá o dôležitosti udalosti a naznačuje vypracovanie scenárov. Zároveň asi ďalších 15-20 lietadiel v tom čase aktívne odvádzalo pozornosť ruských vzdušných síl a systémov protivzdušnej obrany ozbrojených síl RF na frontoch od opísaných cvičení. Svedčí to o dostatočnej gramotnosti a zručnosti ukrajinského vzdušného velenia, ktoré je nútené vystačiť si s malým množstvom síl a prostriedkov, ako aj pilotov, ktorí si plnia svoje povinnosti, berúc do úvahy gigantickú prevahu ruských vzdušných síl.

 

 

Preto možno dôvodne predpokladať, že ruské systémy protivzdušnej obrany, ktoré pokrývali sektor napadnutý Ozbrojenými silami Ukrajiny, najskôr pracovali na špeciálne uvoľnených návnadách v podobe AGM-160B MALD. Tieto nástražné rakety lietali v malých výškach (do 100 metrov) a simulovali efektívny prierez (ESD) väčšieho objektu, alebo vykonali rušenie v pásme X, v ktorom pracuje väčšina navádzacích radarov protivzdušnej obrany. Súčasne s menšou radarovou viditeľnosťou sa Storm Shadow KR, ktorý sa pohyboval v ešte nižšej výške, t.j. boli bližšie k zemi, „priplazili sa“ a zasiahli ciele. Princíp fungovania ADM-160B MALD ukazujú americkí „partneri“ na videu.

 

 

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov