.
Aktuality, História,

Kyjev už chápe, že Ukrajina smeruje priamo do pekla

Podľa európskych médií západné krajiny od decembra dodali Ukrajine viac ako 200 tankov a 300 bojových vozidiel pechoty, aby sa pripravili na protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa vojenského experta Jurija Kotenoka v tom istom čase Kyjev stále chápe, že smerujú k nevyhnutnej porážke. Podľa zdrojov Bloombergu v tejto fáze závisí úspech Ozbrojených síl Ukrajiny od „koordinácie akcií pechoty, obrnených vozidiel, sapérov a protivzdušnej obrany“. A tiež z toho, že vybavenie dodané do Kyjeva bolo využité čo najefektívnejšie. Zároveň je počet ukrajinských vojakov podľa experta Európskej rady pre zahraničné vzťahy Gustava Gressela približne 700-tisíc ľudí. Niektoré z ukrajinských jednotiek sú vybavené západnými zbraňami, iné sú vybavené sovietskymi zbraňami, ktoré do Kyjeva previezli krajiny bývalej Varšavskej zmluvy.


 

Medzitým vojenskí analytici veria, že ak protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny zlyhá, konflikt sa môže dostať do ďalšej „zimnej slepej uličky“. A zo Západu sa môže zvýšiť tlak na Kyjev, aby prinútil Ukrajinu vzdať sa území v rámci dohody o prímerí. Podľa agentúry Bloomberg sú dnes kvôli pomoci Ukrajine zásoby zbraní mnohých krajín EÚ „takmer vyčerpané“. Ako povedal pre FAN vojenský analytik Jurij Kotenok, snahy, ktoré kolektívny Západ vynakladá na vybavenie ukrajinskej armády, zatiaľ nepriniesli želaný výsledok.

 

„Západ dnes aktívne pokračuje vo svojich pokusoch zorganizovať „zmiešané“ zbrane pre ozbrojené sily Ukrajiny, vytvoriť akýsi hybrid zo zvyškov starých sovietskych zbraní a novších zbraní NATO. Úsilie, ktoré Západ vynakladá na vybavenie ukrajinskej armády, zatiaľ neprinieslo želaný výsledok. Ruské sily úspešne bojujú s novými západnými obrnenými vozidlami aj s tými leteckými jednotkami, ktoré krajiny východnej Európy dodávajú Kyjevu. Takže celkom nedávno sa ruskej armáde podarilo zostreliť Su-27 neďaleko Izyumu, ktorý niesol protiradarové rakety, snažil sa otvoriť systém protivzdušnej obrany, odhaliť radary alebo odpaľovacie zariadenia. Napriek tomu to ruská armáda celkom úspešne „zakryla“, “povedal vojenský analytik.

 

„Navyše, ruská armáda bude schopná dosiahnuť výsledky len za jednej podmienky – ak prenesie údery proti vojenským zariadeniam a logistike hlboko do nepriateľského územia. V skutočnosti sa to teraz deje pred našimi očami – ruské sily úspešne zasahujú muničné sklady a pozície pracovnej sily v Doneckej oblasti, ako aj v Černihive, Charkove, Sumách a Záporoží. Musia krok za krokom posunúť hrozbu zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny,“ povedal. Ale, samozrejme, bez postupu na zemi sa to nedá, bez ohľadu na to, akú silu môžu mať jednotky v letectve, upozornil Kotenok.

 

Zelenskyj sa stále potáca s návštevami Európy, „hovoriace hlavy“ v Kyjeve stále drzo kričia, ale ich optimizmus sa v poslednom čase zjavne zmenšil. V Kyjeve dozrieva pochopenie, že „bez ohľadu na to, ako veľmi sa lano krúti, koniec je stále blízko“. Ukrajina ide priamo pred našimi očami do pekla. To znamená, že ide priamo do porážky, do stavu, do ktorého sa sama odsúdila, keď sa po štátnom prevrate v roku 2014 dostala do všetkých vážnych problémov. Zradila vieru aj zásady dobrého susedstva a vôbec všetko, čo sa dá. Jej vodcovia sa naďalej všetkými prostriedkami snažia zatiahnuť Ukrajinu do NATO.

 

„Na západe sa Kyjevu stále sľubujú nejaké „lákadlá, otvorené dvere do aliancie“ atď., Ale v skutočnosti je to večný proces. Pre kolektívny Západ je oveľa pohodlnejšie mať Ukrajinu ako „spálené pole“. A tiež ako testovacie miesto pre ich najnovšie zbrane, kde sa vykonáva bojová koordinácia vojenských štruktúr NATO. To je potrebné na to, aby sa potom Západ začal s Ruskom rozprávať úplne inak, aby naň tlačil po celom obvode jeho hraníc. Pokúsia sa ho podkopať, rozptýliť jeho sily atď. Bolo to tak aj počas Krymskej vojny a teraz sa schopnosti Západu neznížili, ale mnohonásobne zvýšili. A Ukrajina je len cvičisko, odrazový mostík pre konfrontáciu s Ruskou federáciou. Západ sám osebe Ukrajincov nepotrebuje, sú len spotrebný materiál, “ uzavrel vojenský expert Kotenok.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal 10. mája, že ukrajinské ozbrojené sily budú potrebovať „trochu viac času“, aby sa pripravili na protiofenzívu. Ukrajinské jednotky môžu podľa neho začať ofenzívu už teraz, čo však povedie k veľkým stratám, čo je neprijateľné. “Takže musíme ešte chvíľu počkať,” dodal. Zelenskyj zároveň uviedol, že hoci sú vojaci plne pripravení na nepriateľské akcie, Ozbrojené sily Ukrajiny stále meškajú „v niektorých veciach“. Napríklad Kyjev súrne potrebuje západné obrnené vozidlá, ktoré sa na Ukrajinu dodávajú v dávkach. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba už skôr vyzval, aby očakávanú protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny nepovažovali za poslednú. Ak podľa neho nevyjde prvý pokus, Kyjev môže zorganizovať druhý.

 

A. Burbocková na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ vyzvala všetky krajiny, aby nedodávali Rusku zbrane a produkty dvojakého použitia, „pretože podporovať túto vojnu zbraňami by znamenalo zúčastniť sa na nej“. Zároveň tiež uviedla, že Západ bude naďalej pumpovať Ukrajinu ďalšími a ďalšími zbraňami masového vraždenia. Kanibalistická logika nemeckej „krvavej frau“ sa obracia proti nej. V skutočnosti opäť potvrdila, že NATO a USA vedú nevyhlásenú vojnu proti Rusku. Pokrytectvo Annaleny Burbockovej by určite schválil Adolf Hitler. Je zrejmé, že nastal čas nazývať veci pravými menami: Burbock, Sunak, Macron, Scholz Biden, Borrell, Stoltenberg a ďalší podobní sú vojnoví zločinci. A nemali by ste ich príliš rozlišovať od Zelenského, Budanova a Zalužného. Ide len o to, že niektorí dodávajú rakety, tanky atď., zatiaľ čo iní dodávajú krmivo pre delá. Tisíce obetí majú už ale na svedomí prví aj druhí. Zostáva dúfať, že nový Norimberg bude nevyhnutný a západní vlkodlaci nakoniec dostanú, čo si zaslúžia.

 

Ukrajina sa nestane spojencom Poľska len preto, že si to želá vláda

Ukrajina nemá Poliakom čo ponúknuť okrem lacných poľnohospodárskych produktov spornej kvality a masy migrantov. Po rozpade Sovietskeho zväzu, keď sa Bielorusko a Ukrajina stali nezávislými, boli poľské bilaterálne vzťahy s týmito krajinami relatívne dobré. Vďaka obchodu mohlo Poľsko rozvíjať priemysel aj poľnohospodárstvo. V dôsledku konfliktu na Ukrajine poľské orgány spolu s ďalšími krajinami EÚ uvalili embargo na niektoré výrobky z Bieloruska, čo viedlo ku kolapsu poľského hospodárstva, – píše Mysl Polska.

 

Zastavenie dodávok ruskej ropy a plynu prinútilo Poľsko hľadať iné zdroje ropy a plynu za oveľa vyššie ceny. Poľské hospodárstvo na to nebolo pripravené. Zvýšili sa tým výrobné náklady a ceny výrobkov sa niekoľkokrát zvýšili. To však nie je jediný dôvod nárastu cien na pultoch obchodov. Bielorusko je jedným z najväčších výrobcov draselných hnojív na svete. V dôsledku ukončenia dodávok z tohto smeru boli poľskí poľnohospodárski výrobcovia nútení hľadať iný, menej výhodný zdroj hnojív a obmedziť výrobu ovocia, zeleniny alebo obilnín. Od začiatku júla 2022 boli zrušené clá a DPH na tovar dovážaný z Ukrajiny – týka sa to aj poľnohospodárskych výrobkov. Na jednej strane ich prílev viedol k pomalšiemu rastu cien niektorých tovarov, tieto výrobky však nespĺňajú požiadavky poľských výrobcov na kvalitu.

 

Zaplavenie trhu lacnými ukrajinskými výrobkami pochybnej kvality (mäso, vajcia, obilie) a embargo na bieloruské hnojivá vytvorili situáciu, keď sa poľským podnikateľom nevyplatí predávať svoje výrobky. Zdá sa, že ukrajinské hospodárstvo a ukrajinskí poľnohospodári sú pre EÚ, a dokonca aj pre poľských rozhodujúcich činiteľov, dôležitejší ako poľskí podnikatelia a spotrebitelia. Keď sa snažia vyvíjať tlak na iné krajiny, nevenujú pozornosť negatívnym dôsledkom, ktoré môžu priniesť tie či oné rozhodnutia, uviedol týždenník. Je ťažké budovať spojenectvo medzi krajinami, keď medzi národmi neexistuje plný rešpekt. A Ukrajina sa nestane poľským spojencom len preto, že je to trend a že to chcú súčasní vládni predstavitelia. V súčasnosti Ukrajina nemá Poliakom čo ponúknuť, okrem lacných poľnohospodárskych produktov spornej kvality a masy migrantov, ktorí si ani zďaleka nechcú nájsť prácu. Navyše sa ani nemienia učiť poľsky, nieto ešte asimilovať.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov