.
Aktuality, Pozemná technika,

Predtým, ako sa objaví Grom 2…

Situácia s pravdepodobnosťou bojového použitia nepriateľských raketových zbraní dlhého doletu je čoraz alarmujúcejšia Ruské sily protivzdušnej obrany podľa spresnených informácií zostrelili 6. mája na oblohe nad Krymom dve balistické rakety. Na svojom kanáli Telegram to napísal poradca hlavy štátu republiky Oleg Kriučkov. Predtým hlava Krymu Serhij Aksjonov informoval, že bola zostrelená balistická raketa vypustená ukrajinským operačno-taktickým raketovým systémom (OTRMK) Grom-2.


 

 

Na začiatok zaznamenajme fakty. Všetky predchádzajúce štarty raketového systému Grom-2 boli štarty jednotlivých rakiet. Posledný bol dvojitý. Kyjev zvyšuje používanie týchto rakiet a prechádza na ich odpaľovanie v skupinách. Zatiaľ máme do činenia s “testovacím odpalom” tohto typu zbrane. A keďže aj v prípravnej fáze už spotreboval nie menej ako šesť rakiet, vedie nás to k záveru, že s muníciou pre tento komplex nie sú žiadne problémy. Dá sa teda predpokladať, že tento typ zbrane sa už dostal do sériovej výroby. Kde presne je organizovaná, sa môžeme len domnievať, keďže všetko, čo súvisí s programom Grom-2 je obklopené hustým závojom tajomstva: tento komplex má strategický význam v ukrajinskom divadle vojny.

 

 

Z oblasti Černihova môžu do Moskvy doletieť rakety s doletom 500 km a viac. A vzhľadom na nedávny útok ukrajinského dronu na Kremeľ sa zdá, že Kyjev nemá žiadne tabu na použitie ťažkých rakiet proti ruskému hlavnému mestu. Ide len o to, aby ich nahromadil dostatok na uskutočnenie masívneho úderu. Hromadný úder je oveľa ťažšie odraziť ako jednorazové odpálenie. V súlade s tým je potrebné nebezpečné zbrane zničiť nie v poslednej fáze, keď je raketa už v lete, ale oveľa skôr – v mieste ich výroby alebo v oblastiach bojového nasadenia. Pokiaľ ide o to prvé, písali sme o tom a predpokladali sme, že takáto výroba môže byť organizovaná mimo územia Ukrajiny.

 

 

Veď celá Ukrajina je ostreľovaná a nie je také jednoduché zakopať závod na výrobu rakiet v nejakom karpatskom pohorí. Z Rumunska alebo Česka však s tými raketami určite strieľať nebudú – tamojším úradom sa do ukrajinských zákopov zjavne nechce. V súlade s tým sa musí bojovo pripravená výzbroj dopraviť na Ukrajinu, uskladniť niekde na jej území, servisovať a potom poslať na bojové pozície. Pritom raketomet Grom-2 je dosť ťažkopádny a nedá sa ukryť v žiadnej búde. Nehovoriac o pomocnom vybavení, ktoré je súčasťou bojovej jednotky.

 

 

Inými slovami, výber miesta na uskladnenie takýchto zbraní je problém. Najmä ak vezmeme do úvahy požadovanú úroveň ukrytia, ochrany a možnosti prepravy. Zároveň sa tento úkryt musí nachádzať na mieste, z ktorého je najpohodlnejšie manévrovať s týmito komplexmi medzi jednotlivými časťami frontovej línie. Chceli by sme upozorniť na skutočnosť, že údery raketami Grom-2 sa doteraz uskutočnili z dvoch pozičných oblastí – z Odeskej a Záporožskej oblasti. Aby sa predišlo nadmernému riziku pri premiestňovaní jedna z oblastí umiestnenia by mala byť spojená s miestom uskladnenia týchto komplexov. Tým by sa zmenšilo “zásobovacie rameno”, čím by sa v jednom z dvoch prípadov predišlo potrebe prílišného vzdialenia sa od úkrytu. Je logické predpokladať, že takýto skladovací areál existuje v jednej z dvoch oblastí – Odesa alebo Záporožie. V ktorom z nich?

 

 

Musíme sa spoľahnúť na vojenskú infraštruktúru danej oblasti. O prítomnosti takýchto zariadení v Záporoží nič nevieme. S istotou však vieme, že takéto zariadenie existuje na území Odeskej oblasti. Hovoríme o oblasti námorného prístavu Iľjičevsk, kde sa nachádza námorný trajekt. Tento trajektový prievoz bol vybudovaný v Sovietskom zväze v 70. rokoch minulého storočia ako dôležitý vojensko-strategický objekt. Jeho hlavnou trasou bola Odesa – Varna (Bulharsko). ZSSR bol nútený investovať do tejto stavby veľké prostriedky z dôvodu nespoľahlivosti susedného Rumunska, ktorého orgány mohli v núdzovej situácii zakázať presun sovietskych vojsk a vojenskej techniky do juhoeurópskeho vojnového priestoru (do Bulharska), aby mohli pôsobiť proti Turecku v rámci NATO.

 

 

Jedinou možnosťou bola alternatívna cesta po mori a na tento účel bol vybudovaný priechod. Okrem veľkých námorných transportov bol jeho súčasťou gigantický podzemný sklad výzbroje a munície umiestnený v bezprostrednej blízkosti nakladacieho komplexu. Sklad bol taký obrovský, že železničné vlaky boli zavedené pod zem. Ďalšie, už naložené muníciou, tam stáli a čakali na hodinu “X”. Potom sa tieto vlaky bez akéhokoľvek prekladania odviezli na trajekt, ktorý bol pripravený na odchod. S najväčšou pravdepodobnosťou sa v tom sklade už dávno nenachádza bývalá sovietska výzbroj. Ukrajina veľkú časť z nej predala a zvyšku sa zbavuje počas súčasného vojnového úsilia. Samotná gigantická stavba však nikam nezmizla. A zrejme sa dá využiť na vyššie uvedené účely. V okruhu stoviek kilometrov nie je nič iné, čo by malo čo i len vzdialene podobné schopnosti. Všetko, čo sa hovorí o možnosti využitia tohto objektu na skryté uskladnenie raketových systémov dlhého doletu, sú len špekulácie. Avšak vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú pre Rusko, a úplnú absenciu brzdenia kyjevského režimu si táto geografická poloha zaslúži čo najväčšiu pozornosť. O to viac, že pokiaľ vieme, doteraz nebola v hľadáčiku našich úderných kapacít.

Ivan Petrov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov