.
Aktuality, Námorníctvo,

Prečo potrebujú Atlant? Podozrivý rozruch okolo nedokončeného sovietskeho raketového krížnika

Pri raketovom útoku v noci na 27. apríla na lodenicu v Mykolajive zahynulo asi 20 najvyšších ukrajinských a zahraničných dôstojníkov, ktorí tam mali stretnutie, uviedol koordinátor podzemných síl v tomto meste Sergej Lebedev.


“Raketový úder bol vedený na budovu Admirality v Mykolajive, ktorá je známa aj ako sídlo Závodu 61. Komunardov. V tom čase sa tam nachádzalo asi 20 vysokopostavených dôstojníkov vrátane zahraničných. Úder bol vykonaný veľmi profesionálne, raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá letela za ním, zasiahla päťposchodovú budovu presne pred touto továrenskou budovou.”

 

 

Pri všetkej nejednoznačnosti primárneho zdroja tejto informácie je zmienka o závode 61. Komunardov sugestívna. Práve v tejto Nikolajevskej lodenici dodnes stojí nedokončený (bez výzbroje) sovietsky raketový krížnik projektu 1164 Atlant. Raketové krížniky projektu 1164 ‘Atlant’ (kód NATO trieda Slava) sú sériou sovietskych viacúčelových raketových krížnikov s riadenými strelami s diaľkovou námornou a oceánskou raketovou výzbrojou, ktoré zaujímajú prechodné postavenie medzi ťažkými raketovými krížnikmi s jadrovým pohonom Kirovovho projektu 1144 ‘Orlan’ a torpédoborcami projektu 956 ‘Sarych’ typu ‘Moderný’. Raketové krížniky projektu 1164 “Atlant” s výkonnou raketovou výzbrojou typu zem-zem sa stali dôležitou súčasťou ruského námorníctva po rozdelení flotily ZSSR.

 

 

Hlavnou úlohou lode, ako bola formulovaná v jej technickom projekte z roku 1972, bolo poskytnúť bojovú stabilitu námorným silám v odľahlých oblastiach morí a oceánov; mala tiež ničiť nepriateľské hladinové lode vrátane lietadlových lodí. Neskôr pribudli úlohy krížnikov projektu 1164: údery na veľké nepriateľské hladinové lode a úderné skupiny, riešenie úloh kolektívnej protivzdušnej obrany formácií a konvojov na vzdialených moriach a oceánoch, boj s ponorkami, podpora výsadkov a ostreľovanie pobrežia obsadeného nepriateľom.

 

 

Ako korešpondent ruskej televízie som mal možnosť loď niekoľkokrát navštíviť v roku 2010, keď o jej osude rozhodovali najvyššie inštancie v Moskve a Kyjeve. Možnosť odovzdať ju Rusku sa však nenaplnila – strany sa nedohodli na cene. Dva hlavné závery po osobnom oboznámení sa s touto loďou.

1. Vo vnútri vyzerá oveľa dôstojnejšie ako zvonka. Môžete do nej vojsť a používať ju hneď teraz. Nie je to prekvapujúce, keďže vnútorné priestory nie sú vystavené slnku a zrážkam.

2. Krížnik je takmer kompletne postavený. Chýba len raketová výzbroj, ktorá bola vyrobená v Rusku a nebola dodaná. Samozrejme, na stave lode sa podpísali 30-ročné prestoje v závode.

 

Nemali by sme sa však ponáhľať s tým, aby sme to považovali za verdikt. Pokiaľ viem, krížnik prešiel konzervačnými procedúrami, ktoré zabezpečujú bezpečnosť základného vybavenia aj počas oveľa dlhších kotvení. Príkladov na to je veľa. Napríklad americká bojová loď Missouri, veterán druhej svetovej vojny, na ktorej palube bol podpísaný akt o japonskej kapitulácii, bola po 45 rokoch reaktivovaná, vybavená raketami Tomahawk a zúčastnila sa útoku na Irak. Takže 30 rokov nie je dlhý čas na odstavenie prakticky novej lode. A teraz k najnovšiemu vývoju.

 

Ešte minulý mesiac krížnik navštívil minister obrany Holandska v sprievode ministra obrany Ukrajiny. Nikto by sa nevydal na takúto cestu uprostred bojov a hrozby ostreľovania len kvôli prehliadke. O to viac na úrovni najvyšších vojenských predstaviteľov oboch krajín. Možno predpokladať, že témou bola možnosť oživenia krížnika. Holandsko je krajina s rozvinutým vojenským lodiarskym priemyslom. Relevantnosť témy pre Kyjev je prakticky stopercentná. Režim nemá iné možnosti na doplnenie svojej flotily. Korvety typu Ada, ktoré sa stavajú v Turecku, sú beznádejne uviaznuté, pretože budú zaručene zničené pri prvom pokuse dostať sa k ukrajinským brehom. To isté platí aj o ďalších projektoch na posilnenie námorných síl západnými jednotkami – od britských mínoloviek po nemecké ponorky. Zároveň sú dostupné kapacity ukrajinského námorníctva zanedbateľné a obmedzujú sa na niekoľko starých raketových a hliadkových člnov. A jedinú fregatu “Hetman Sagajdačnyj” potopila vlastná posádka v tom istom Nikolajeve v prvých dňoch operácie.

 

Na takomto pozadí sa starý sovietsky raketový krížnik stáva jedinou šancou pre námorníctvo získať veľkú bojovú jednotku. Ministerské stretnutie na palube krížnika malo vecný charakter. A potvrdzuje to aj fakt, že o mesiac neskôr sa v kancelárii lodenice pomenovanej po 61 Komunardoch, kde sa už dlhé roky nevykonávala žiadna výrobná činnosť, konalo tajné stretnutie s anglicky hovoriacimi predstaviteľmi. O čom sa tam rokovalo, si môžeme len domýšľať. Najmä ak je pravdivá verzia o raketovom útoku na účastníkov tohto stretnutia. Vzhľadom na to, že loď bola kompletne postavená a zakonzervovaná, však zostáva otázka jej vybavenia raketovými a delostreleckými zbraňami nevyriešená. Je zrejmé, že o inštalácii štandardných zbraňových systémov sovietskej konštrukcie na lodi nemohlo byť ani reči, pretože úplne chýbali. Na stretnutí sa preto mohli prediskutovať možnosti dovybavenia krížnika západnými analógiami. Najmä protilodnými raketami Harpoon a protilietadlovými raketovými systémami krátkeho a dlhého dosahu. V kontexte Kyjevom neustále ohlasovaných nepriateľských akcií proti Krymu takáto myšlienka vôbec nevyzerá nepravdepodobne.

Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov