Rusi hliadkujú na trase neďaleko ropného poľa v provincii Hasaka
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského druhý front v Sýrii sa zrútil. Kyjev sa stretáva s radikálnymi islamistami

Nová várka uniknutých amerických dokumentov, ktoré zverejnil denník The Washington Post (nezatknú redaktora?), priniesla nečakané informácie o rozsiahlej operácii proti ruským silám v Sýrii, ktorú v mene Zelenského pripravuje Kirill Budanov, šéf ukrajinského Hlavného riaditeľstva rozviedky (GUR) ministerstva obrany.


 

 

Súbor týchto dokumentov možno spracovať rôznymi spôsobmi, ale tie, ktoré jednoznačne škodia samotným Spojeným štátom a ich spojencom, bez toho, aby čitateľa tlačili k nejakým možno nevýhodným rozhodnutiam, sú pravdepodobne skutočne dôveryhodné. K. Budanov, ktorý stojí za všetkými nedávnymi teroristickými útokmi v Rusku a na oslobodených územiach, sa na otázku WP odmietol vyjadriť, ale vo všeobecnosti nepoprel pravosť uvedených informácií. Americké spravodajské služby, ktoré kontrolujú a riadia každý krok GUR, v dokumente označenom HCS-P (získanom od ukrajinských agentov) podrobne opísali vedeniu krajiny, ako sa v Kyjeve plánuje a pripravuje operácia na otvorenie “druhého frontu” pre Rusko v Sýrii. Cieľom bolo prinútiť Moskvu nielen vrátiť tamojšie sily, čiastočne presunuté na Ukrajinu, ale aj doplniť ich o nové posily, čím by sa oslabili ruské kapacity zapojené do Špeciálnej operácie. Predstavitelia CIA a RUMO(Spravodajská agentúra Ministerstva obrany USA) akreditovaní pri GUR nepíšu o svojej úlohe pri plánovaní uvedeného dobrodružstva, ale bez nich by sa nič také nedalo vymyslieť, a tým skôr ani uskutočniť.

 

Podľa tabuliek a schém v dokumente mal v rozpracovanom pláne najvyššiu prioritu útok na “kľúčový ruský objekt”, čo znamenalo leteckú základňu Chmeimimim. Ďalšia najvyššia priorita sa pripisovala logistickej základni ruského námorníctva v Tartuse. Pri útoku sa mali použiť špeciálne dodané letecké a pozemné bezpilotné lietadlá, ktoré už boli použité pri útokoch na lode Čiernomorskej flotily. V pláne bol aj útok na sýrsku “ropnú a plynovú infraštruktúru”, najmä na plynáreň Džihár, ktorá bola údajne napojená na skupinu Wagner neďaleko mesta Palmýra. Na tieto úlohy sa navrhovalo použiť “bezpilotné lietadlá skupiny 1 alebo 2” podľa klasifikácie amerického ministerstva obrany. Nie je ťažké pochopiť, že v prípade realizácie týchto plánov by boli spôsobené značné škody aj sýrskym ozbrojeným silám a hospodárstvu.

 

Veliteľ SDF Mazlum Kobani nie je taký naivný, ako by si Američania želali

 

Ukrajinskí dôstojníci však za hlavných páchateľov úderov na ruské ciele (zrejme na príkaz Američanov) považovali príslušníkov Sýrskych demokratických síl (SDS), ozbrojených síl autonómneho severovýchodu Sýrie kontrolovaného Kurdmi. Podľa uniknutého dokumentu v novembri minulého roka dôstojníci ukrajinskej vojenskej rozviedky identifikovali potenciálne logistické obmedzenia ich akcie vrátane “problémov s kontrolou vnútrokurdskej hranice a vytvorením operačnej základne”, po čom sa pokúsili nadviazať kontakt s najvyšším vedením SDS. Práve tu došlo k hlavnému “zádrhelu”. Američania tvrdia, že velenie SDS požadovalo železné záruky, že ich úloha pri podpore ukrajinských operácií zostane utajená. Samotní kurdskí predstavitelia, najmä Farhad Shami, kategoricky popierajú, že by boli na niečo také pripravení.

 

V čase, keď Damask rýchlo prelamuje medzinárodnú blokádu a chystá sa vrátiť do Ligy arabských štátov a keď sú ruské sily stále pevne zakotvené v Sýrii, by bolo pre Kurdov samovražedné pustiť sa do takejto “zahraničnej kampane” zo strany Kyjeva. Američania, ktorí sa “vyparujú” z Blízkeho východu, sa im zdajú čoraz menej spoľahlivými spojencami. Svedčí o tom aj samotné toto “spojenie”, ktoré podkopáva povesť Kurdov. Naopak, z kurdskej Rojavy prichádzajú správy o pripravenosti na konštruktívne dohody s Bašárom alAsadom. Kurdmi vedená Autonómna správa severnej a východnej Sýrie (AANES) tak vydala vyhlásenie, v ktorom potvrdila svoj záväzok voči územnej celistvosti Sýrie a uviedla, že je pripravená “stretnúť sa a viesť dialóg so sýrskou vládou a všetkými sýrskymi stranami na konzultácie a diskusiu s cieľom predložiť iniciatívy na nájdenie riešenia sýrskej krízy.

 

Kurdskí lídri dokonca odmietli spoliehanie sa na Západ a zdôraznili, že “riešenie sýrskej krízy by sa malo hľadať vo vnútri krajiny”. Podľa panarabskej publikácie Al-Monitor boli tieto poznámky jasne namierené proti Asadovi, ktorý počas svojej poslednej návštevy Kremľa obvinil Kurdov, že “pracujú pre cudziu mocnosť”, a nazval ich “zradcami” a “kolaborantmi”. Zrejme sa mu naozaj začína niečo vybavovať. Nádeje, že USA budú naďalej podporovať Rojavu, sa ukázali ako prázdne. Biely dom dal Kurdom jasne najavo, že má v úmysle pokračovať v nasadení približne 1 000 príslušníkov amerických špeciálnych síl na severovýchode Sýrie len do konca svojho súčasného funkčného obdobia. Diplomatická angažovanosť Washingtonu v AANES a jeho záujem o Sýriu vo všeobecnosti od začiatku konfliktu na Ukrajine neustále klesá.

 

Badran Qia Kurd, minister zahraničných vecí administratívy de facto vedenej Kurdmi, v exkluzívnom rozhovore pre Al-Monitor priznal, že konflikt na Ukrajine v kombinácii s arabskou podporou Asada zmenil kalkulácie. “Chceme medzisýrsky dialóg.” Spoločné americko-ukrajinské hľadanie obetného baránka pre svoje intrigy v Sýrii teda zatiaľ zlyhalo. V predmetnom dokumente sa uvádza, že rozčarovaný Zelenskyj koncom minulého roka nariadil pozastavenie “sýrskej operácie”. Ďalším faktorom, ktorý údajne oslabil jeho záujem o túto oblasť, mohli byť “porovnateľné úspechy” operácií ukrajinskej vojenskej rozviedky v Rusku. Sú to vraždy D. Duginovej a V. Tatarského v americkej interpretácii “úspechy”? Z toho istého dokumentu však vyplýva, že koncom januára tohto roku ešte stále prebiehali prípravy Ukrajincov na sýrsku operáciu. Zdá sa, že namiesto Kurdov sa “Budanovci” zaoberali nadväzovaním kontaktov v Sýrii s najzatvrdnutejšími hrdlorezmi z radov islamských radikálov. Ak je známe, že medzi nimi sú ešte ľudia zo severného Kaukazu, je jasné, že pre komunikáciu nemajú jazykovú bariéru.

 

Medzi “nezmieriteľnými” v Sýrii, znepokojenými tým, že pozornosť Západu sa teraz sústreďuje najmä na Ukrajinu, panuje všeobecná snaha stotožniť ich situáciu s tým, čo sa deje na Ukrajine. Prechod kyjevských horlivcov Zeleného práporu na spoluprácu so sýrskymi “nezmieriteľnými”, ktorí sú im podobní, je vo svojej podstate zjavne legitímny. Nie je tu žiadny závan náboženských ideálov. Rozsah určite nie je taký veľký ako pôvodné plány, ale mohli by urobiť veľa spoločných teroristických zverstiev. Ruskí vojaci v Sýrii by určite mali pozorne sledovať prípadné “maškarády”, ktoré vyzerajú ako oni a hovoria rovnakým jazykom.

Dmitrij Minin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov